Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Traian Băsescu minte încă o dată în direct o ţară întreagă

„Declar public că este o mare minciună ilegalitatea achiziţionării apartamentului… Nu l-am cumpărat pe Legea 112, ci pe articolul 43 din Legea 10. N-aş face din emisiunea asta decât ocazia de a spune că preşedintele României nu a făcut un lucru ilegal când şi-a cumpărat apartamentul (cel din Ştefan Mihăileanu – n. r.)“, a spus luni seara, în cadrul unei emisiuni la Televiziunea Română, Traian Băsescu. Prin această declaraţie preşedintele României a ţinut să mai arunce încă o dată praf în ochii opiniei publice. În contractul de vânzare-cumpărare, semnat de dânsul pe data de 4.02.2003, la punctul 3, scrie negru pe alb că „locuinţa se vinde în baza Legii 112 / 1995 la cererea numărul 23583 din 3.10.2002 depusă de Traian Băsescu, pe care o deţine cu contractul de închiriere numărul 2069 din 14.08.2002”.

Reamintim că articolul 6 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 112 / 1995 îi interzicea chiriaşului Traian Băsescu să-şi cumpere casa pe motiv că „dreptul de a cumpăra apartamentele în care locuiesc îl au numai chiriaşii care, având un contract valabil încheiat, ocupau apartamentele respective la data intrării în vigoare a legii (a doua jumătate a anului 1996 – n.r.). Mai mult, în baza Legii nr.10 / 2001 nu se poate vinde nici măcar o cărămidă, ea având rolul de a stabili despăgubirile la care au dreptul foştii proprietari. Articolul 43, folosit de Traian Băsescu drept acoperire legală, spune că „imobilele care nu se restituie persoanelor îndreptăţite rămân în administrarea deţinătorilor actuali… imobilele cu destinaţia de locuinţă pot fi înstrăinate potrivit legislaţiei în vigoare, chiriaşii având drept de preemţiune”. Statutul juridic al imobilului din Ştefan Mihăileanu nr. 2 este de casă naţionalizată, iar legislaţia în vigoare după care se înstrăinează este Legea 112 şi cu normele metodologice de aplicare a ei. Dincolo de absurditatea cu art. 43 din Legea 10, Băsescu tot n-ar fi avut dreptul să intre în apartamentul din Ştefan Mihăileanu. O casă din fondul locativ de stat se repartizează numai celor care „nu deţin, nu au deţinut şi nu au înstrăinat o locuinţă proprietate personală pe teritoriul României după 1.01.1990… şi nu deţin în calitate de chiriaş nici o altă locuinţă”. Or, până să vină în Bucureşti, domnul Băsescu a stat în Constanţa într-o locuinţă proprietate personală, iar la data când a semnat contractul de închiriere,14.08.2002, domnia sa mai avea unul cu Regia Protocolului de Stat, pentru apartamentul din Mareşal Prezan. Acesta a fost prelungit la cererea chiriaşului Traian Băsescu până în 2003. Astfel, fostul primar general al Capitalei a devenit în acelaş timp titularul a două contracte de închiriere, unul pentru casa de protocol şi altul pentru ce-a din Ştefan Mihăileanu.

Chiriaş la Protocol de Stat şi locatar pe hârtie la Primăria Capitalei, Traian Băsescu vinde, pe 14 octombrie 2002, terenul din Aleea Privighetorilor şi cumpără de pe piaţa liberă, pe 21.10.2002, o impunătoare vilă la ieşirea din Otopeni. Cu 280.000 de dolari Traian Băsescu a luat 300 de metri pătraţi de construcţie şi 722 metri pătraţi de teren. În mai puţin de o lună acesta o trece pe numele fiicei sale. Practic, în nici trei luni, Traian Băsescu primeşte repartiţie pentru casa din Ştefan Mihăileanu, depune cerere să o cumpere, îşi vinde terenul din Băneasa, cumpără o vilă la ieşirea din Otopeni şi apoi o donează fiicei sale.

Încâlcând Legea 112 – cea a caselor naţionalizate şi Legea 114 – cea a locuinţei, Traian Băsescu devine pe 4.02.2003, proprietar peste casa Primăriei Capitalei. Cu echivalentul a 19.000 de dolari el cumpără tot etajul imobilului din Ştefan Mihăileanu, dependinţe, casa scării şi garaj. Când i-au ieşit la iveală matrapazlâcurile imobiliare, Traian Băsescu a declarat că dă casa înapoi. Imediat s-a răzgândit şi a declarat că nu mai dă casa statului decât după ce Parchetul se pronunţă dacă a fost sau nu cumpărată legal. Reamintim că pentru fapte mai puţin grave, la începutul mandatului de primar general, Traian Băsescu a sesizat Parchetul împotriva fostului preşedinte al Curţii Constituţionale, Lucian Mihai, luându-i în final acestuia apartamentul repartizat de Primăria Capitalei. Lucian Mihai a fost dovedit că mai avea o proprietate la data când a primit apartamentul din fondul locativ de stat. Fostul primar general Traian Băsescu nu s-a lăsat până n-a arătat într-o conferinţă de presă cheile de la apartamentul pe care tocmai îl predase Lucian Mihai şi plângerea pe care i-a făcut-o la Parchet.

Articol preluat din cotidianul Gândul.

domeniu: 
categorie: