Traian Băsescu s-a văzut la Atena cu emigranţii români de pe ambele maluri ale Prutului

Unirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului devine pe zi ce trece din ce în ce mai evidentă. Iar acest lucru se petrece cu precădere în afara frontierelor româneşti. Vizita lui Traian Băsescu în Grecia este un astfel de exemplu.

Traian Băsescu s-a intalnit la Atena cu romanii ambelor state romanesti, iar pentru romanii basarabeni mesajul a fost clar : mecanismul de acordare a cetăţeniei române se pune tot mai bine la punct.

"După ce s-a emis Ordonanta de Urgenta de simplificare a procedurii pentru cetăţenii români şi rudele lor până la gradul trei care şi-au pierdut fără voia lor cetăţenia, deja la Ministerul Justiţiei s-au luat măsurile necesare pentru a creşte capacitatea de acordare a cetăţeniei. Vă pot spune că eu primesc o raportare săptămânală pe această temă de la Ministerul Justiţiei, numărul de cetăţenii acordate în trei săptămâni a depăşit cu mult numărul de cetăţenii acordate în luni de zile înainte şi, în perioada imediat următoare, capacitatea de procesare a cererilor va creşte tot mai mult", a declarat Băsescu la intalnirea care a avut loc la sediul Ambasadei României din Atena.

Basescu le-a spus romanilor basarabeni ca înainte de a merge la Ministerul Justiţiei de la Bucuresti, pentru a depune dosarul pentru redobandirea cetăţeniei române, să verifice informatiile de pe pagina de web a Ministerului şi să se asigure că au strâns toate actele necesare, ca să nu fie plimbaţi pe drumuri.

Şeful statului a mai vorbit cu românii emigranti, prezenti la intalnire şi despre posibilitatea de  a face lobby in ţara de adopţie pentru a-si sustine interesele.

Nu exista informatii publice care sa arate ca Traian Basescu ar fi discutat cu oficialitatile din Grecia despre numeroasa comunitate romaneasca(aromaneasca) din Grecia. Reamintim ca in Grecia traiesc circa 600. 000 de romani( Aromani), populatie autohtona, care nu sunt recunoscuti ca minoritate nationala si care nu se bucura de nici-un drept de pastrare a identitatii nationale.

Sursa: Romanian Global News

domeniu: 
categorie: