Turcia ia poziţie faţă de propunerea legislativă adoptată în Franţa

Premierul Turciei, Recep Erdogan a anunţat o serie de măsuri dure ca reacţie la adoptarea, de către deputaţii francezi, a unei propuneri legislative care incriminează negarea genocidului armean din 1915. Ample manifestaţii ale etnicilor turci din Franţa au avut loc în faţa sediului Adunării Naţionale. Premierul turc Recep Erdogan a anunţat că ţara sa încetează cooperarea militară cu Franţa, şi suspendă permisiunea ca avioanele militare franceze să aterizeze pe teritoriul turcesc.

Nici vasele de luptă ale Franţei nu vor mai putea andocha în Turcia. În cursul zilei, Ankara şi-a rechemat ambasadorul de la Paris, după ce camera inferioară a Parlamentului francez a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de lege care penalizează negarea genocidului comis împotriva armenilor de către Imperiul Otoman.

 Franţa a recunoscut în mod oficial genocidul otoman împotriva armenilor în 2001, fără însă să criminalizeze negarea acestuia. Mii de oameni au protestat, joi, în faţa sediului Camerei Inferioare a Parlamentului de la Paris, împotriva adoptării acestei iniţiative legislative. Proiectul de lege prevede o pedeapsă de un an de închisoare şi o amendă de 45 de mii de euro pentru orice negare publică a unui genocid recunoscut prin lege. Franţa recunoaşte două genocide: cel al evreilor din cel de-al Doilea Război Mondial şi cel al armenilor.

Pentru a fi adoptat definitiv, textul trebuie aprobat şi de Senatul francez. Autorităţile turce admit că cel puţin  500 de mii de armeni şi-au piedut viaţa în timpul luptelor şi a deportării lor forţate spre Irak, Siria şi Liban, dar nu recunosc că aceste evenimente ar fi reprezentat o acţiune de exterminare. Franţa afirmă, însă, că în perioada 1915 – 1917, cel puţin 1 milion şi jumătate de oameni ar fi fost ucişi de către forţele otomane. Istoricii consideră genocid aceste crime.

domeniu: 
categorie: