Turcia promite sprijin în întărirea securităţii de la Marea Neagră

Creşterea nivelului de securitate la Marea Neagră şi procesul de aderare al Turciei la Uniunea Europeană au fost principalele teme dezbătute de preşedintele României, Traian Băsescu, timp de două zile, cu liderii de la Ankara. Potrivit declaraţiilor făcute de şeful statului la întoarcerea în România, vizita a fost una binevenită, întrucât Turcia şi-a exprimat intenţia de întări relaţiile cu ţara noastră din punct de vedere politic şi economic.

Traian Băsescu a asigurat autorităţile de la Ankara că le va pune la dispoziţie documentaţia pe baza căreia România a parcurs negocierile de aderare cu Uniunea Europeană timp de 7 ani.

În privinţa întăririi securităţii la Marea Neagră, Turcia şi-a expirmat disponibilitatea de a pune umărul la configurarea pe toate palierele a acestei regiuni, a mai spus Băsescu. România şi Turcia participă, alături de alte ţări, la proiectul Nabucco, prin care resursele energetice din zona extinsă a Mării Negre ajung în Europa Centrală şi de Vest.

În cea de-a doua zi a vizitei, şeful statului a stat de vorbă cu oamenii de afaceri din Turcia, cărora le-a prezentat oferta României în privinţa îmbunătăţirii fiscalităţii, prin care va deveni un spaţiu propice investiţiilor.

Schimburile comerciale cu Turcia au atins un nivel excelent, evoluând de la 1,3 miliarde dolari în 2003, 2 miliarde dolari în 2004 şi 4 miliarde dolari estimate pentru 2005. 'Am propus ca ţările noastre să atingă un nivel al schimburilor comerciale de 10 miliarde dolari în următorii 3-4 ani', a precizat Băsescu.

domeniu: 
categorie: 
Autor: