Turcia şi-a suspendat cooperarea politică şi militară cu Franţa

Scandal diplomatic între Turcia şi Franţa. Ankara şi-a rechemat temporar ambasadorul de la Paris, şi-a suspendat reuniunile economice şi cooperarea militară. Aşa-numitele sancţiuni vin după ce deputaţii din Hexagon au aprobat proiectul de lege privind negarea genocidului armenilor din 1915, comis de către Imperiul Otoman.

Premierul turc a enumerat şi câteva sancţiuni pe care ţara sa le va impune Parisului. "Permisiunile de zbor anuale vor fi anulate, iar pentru Franţa va fi introdus un sistem separat care presupune o cerere pentru fiecare zbor. Permisiunea de andocare a navelor militare va fi respinsă începând de astăzi", a precizat Tayyp Erdogan.
Liderii de la Ankara susţin că proiectul de lege propus din partea a 40 de deputaţi din partidul lui Nicolas Sarkozy este o încercare evidentă de a câştiga voturile a 500.000 de armeni din Franţa la alegerile din 2012 şi este bazat de rasism şi discriminare. Textul, aprobat cu o largă majoritate a deputaţilor, prevede un an de închisoare şi condamnarea la o amendă de 45.000 de euro a oricărei acţiuni de negare publică a genocidului.
Guvernul francez spune ca, totusi, Turcia ramane "un aliat si partener strategic" al tarii.
domeniu: 
categorie: