TVR în faliment, Alexandru Lăzescu la un pas de demitere

Soarta preşedintelui TVR, Alexandru Lăzescu, depinde de numai cîteva voturi care urmează să fie date în şedinţa de mîine a Consiliului de Administraţie al instituţiei, o eventuală defecţiune deschizînd calea debarcării sale, în perioada imediat următoare.

CA al TVR dezbate mîine raportul de activitate al instituţiei pe anul 2010 şi supune documentul la votul care va permite depunerea acestuia la parlament, conform uzanţelor legale. Situaţia lui Alexandru Lăzescu, preşedintele director general, atîrnă de un fir de păr, însă, pentru că un vot negativ la adresa raportului ar duce la refacerea acestuia, ceea ce înseamnă că el nu va mai putea fi depus la parlament pînă vineri, 15 aprilie.

Or, potrivit art.46, alin.6, din legea 41/1994, privind funcţionarea TVR, nedepunerea raportului, însoţit de contul de execuţie bugetară, pînă la data de 15 aprilie, este sancţionată aspru. Mai exact, ”comisiile reunite de Cultură ale Parlamentului pot propune plenului celor doua Camere demiterea preşedintelui consiliului de administraţie, care este răspunzător de întîrziere”.

Atenţie, e vorba doar de demiterea preşedintelui, nu a întregului CA, care se poate face numai prin respingerea de către parlament a raportului de activitate.

Altfel spus, dacă raportul nu primeşte mîine undă verde în CA, cel care îşi pierde postul e doar Alexandru Lăzescu, şi care ar urma să fie înlocuit de un alt membru al consiliului.

Din informaţiile noastre, situaţia din consiliu este extrem de tensionată în ultimele săptămîni, scandalurile şi acuzaţiile ţinîndu-se lanţ şi culminînd cu recenta ameninţare cu demisia a reprezentantei PDL, Ada Meseşan, pe motiv că nu doreşte să devină groparul TVR.

O poziţie justificată în bună măsură, dacă ne gîndim că raportul lui Lăzescu menţionează o gaură în bugetul TVR, la 31 decembrie 2010, de  161.956.133  lei, adică 40 de milioane de euro. Situaţia e de-a dreptul catastrofală şi fără precedent, mai-marii TVR neştiind, în acest moment, cum se va putea rezolva o asemenea datorie de proporţii. În fapt, o bună parte din raportul lui Lăzescu e compusă din justificări peste justificări vizavi de gaura amintită, ca şi de prezentarea unor posibile soluţii, fie şi parţiale, dar extrem de greu de pus în practică, precum mărirea taxei TV, introducerea obligaţiei de plată pentru toţi românii, indiferent dacă au sau nu aparate tv, ajutoare de la bugetul de stat şamd.

În ultimele două luni, reamintim, s-au vehiculat informaţii despre un conflict tot mai acut în TVR, în special între gruparea Lăzescu şi gruparea Culcer, în urma căruia liderii PDL ar fi luat în calcul varianta înlocuirii actualului preşedinte.
Dacă informaţiile sunt reale, atunci şedinţa de mîine este exact ocazia necesară pentru debarcarea lui Lăzescu şi înlocuirea lui cu un alt reprezentant al coaliţiei majoritare.
Dacă Lăzescu scapă de demitere, în schimb, cea care va trebui să îşi facă probleme este Rodica Culcer, care împlineşte vîrsta de pensionare în cîteva săptămîni, iar menţinerea ei în TVR depinde strict de preşedintele instituţiei.

Sursa: Inpolitics - Bogdan Tiberiu Iacob

domeniu: 
categorie: