Ucraina şi-a plătit datoria către Gazprom

Compania ucraineană energetică de stat Naftogaz a anunţat că au fost achitate toate datoriile pentru gazul primit din Rusia, după ce a plătit 1,52 de miliarde de dolari pentru a evita o întrerupere a furnizării de gaze de Anul Nou.

"Avem confirmarea din partea bănclior că suma de 1,52 de miliarde de dolari a fost virată în conturile companiei RosUkrEnergo", a anunţat un purtător de cuvânt al companiei Naftogaz.

"Plata a fost făcută. Datoria noastră a fostr achitată", a continuat reprezentantul companiei din Ucraina.

Ieri, compania rusă Gazprom precizase că va înceta livrarea de gaz către Ucraina în cazul în care această ţară nu îşi va achita datoria până pe 31 Decembrie.

Într-un discurs televizat, Alexei Miller, adjunctul directorului Gazprom, afirmase: "Numărătoarea inversă a început. În cazul în care Ucraina nu îşi va achita datoria până la data de 31 Decembrie, Gazprom nu va mai livra gaze Ucrainei".

Gazprom furnizează un sfert din gazul folosit de statele Uniunii Europene, 80 la sută din această cantitate tranzitând Ucraina.
Criza financiară mondială a afectat Ucraina mai puternic decât majoritatea statelor europene, Kievul fiind nevoit să ceară un ajutor de 14,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional.
Luni, premierul rus Vladimir Putin declarase că purtase o discuţie telefonică "de aproximativ o oră" cu preşedintele Ucrainei Viktor Yuşcenko. "Nu vor să plătească", afirmase Putin. 

domeniu: 
categorie: