Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

În ultima zi de muncă, deputaţii au adoptat modificarea Constituţiei

Proiectul de modificare a Constituţiei a fost astăzi adoptat de plenul Camerei Deputaţilor. Din cei 254 de parlamentari prezenţi, toţi au votat pentru, deşi nici unul dintre amendamentele de modificare a articolelor nu a fost astăzi aprobat. La şedinţa de astăzi, pe lângă cei 79 de deputaţi PRM care s-au retras vineri de la dezbateri, au lipsit alţi 14 deputaţi. Preşedintele şedinţei a fost şi astăzi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

În varianta finală, Constituţia permite folosirea limbii minorităţilor etnice în justiţie şi administraţia publică, doar acolo unde populaţia minoritară este majoritară. Unul dintre amendamentele propuse de deputatul Uniunii Democrate Maghiare din România, Zsolt Szilagyi, care prevedea 'În baza dreptului la autonomie regională şi ţinând cont de trăsăturile tradiţionale istorice, culturale şi economice comune, la iniţiativa autorităţilor administrative publice locale interesate, acestea se pot constitui în unităţi administrativ teritoriale cu caracter regional, constituirea unor asemenea unităţi administrativ teritoriale şi competenţele autorităţilor corespunzătoare se reglementează prin lege organică', a fost respins. Pe de altă parte, amendamentul deputatului de Covasna al Partidului Social Democrat, Anton Căşunean, care nu permitea folosirea limbii maghiare în administraţia publică a fost şi el respins. Argumentele deputatului PSD au fost 'a admite limba maternă în administraţie înseamnă a recunoaşte ca limbă naţională limba minoritară. Dacă dorim să aprobăm prin norme constituţionale drepturile minoritare, trebuie să apărăm şi drepturile românilor acolo unde ei sunt minoritari'. Amendamentul deputatului Anton Căşunean, care, concret, prevedea traducerea în limba română a actelor redactate într-o altă limbă, a fost respins.

Discuţii la fel de aprinse au fost ridicate şi pe seama amendamentului liderului grupului Partidului Democrat, deputatul Emil Boc, care prevedea pierderea mandatului de parlamentar dacă deţinătorul migrează la un alt partid politic după numirea sa în funcţia de deputat sau senator. Emil Boc a subliniat că este vorba de cel care părăseşte, nu de cel care este demis din rândurile partidului. Amendamentul a fost de asemenea respins, motivându-se, în cadrul dezbaterilor parlamentare, prin ideea că un parlamentar are dreptul să îşi respecte convingerile politice proprii şi din acest motiv să aleagă grupul care consideră că îl reprezintă cel mai bine.

Amendamentul referitor la departajarea sarcinilor celor două camere a fost şi el respins. Deputatul Victor Babiuc a afirmat că 'repetăm experienţa din '90-'91, când n-am avut tăria de a departaja atribuţiile dintre cele două camere. Atunci orgoliile senatorilor au fost mai mari decât raţiunea politică'. Preşedintele Camerei Deputaţilor şi totodată preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, deputatul Valer Dorneanu, a declarat: 'A transforma atribuţiile Senatului ar însemna să revoluţionăm întreg sistemul. În ţările în care se practică acest lucru, este creat un sistem conflictual, deoarece Senatul ar avea tendinţa de a îşi exagera rolul'. În opinia preşedintelui Camerei Deputaţilor, existenţa a două camere care să aibă atribuţii diferite, este 'nefuncţională şi nefirească'. Emil Boc a subliniat însă că 'Partidul Democrat s-a pronunţat pentru o separare reală şi nu formală a atribuţiilor celor două camere. Astfel, una dintre camere va avea cuvântul exclusiv şi nu va mai avea loc mediere decât în cazuri excepţionale'.

Aşadar, noua variantă a Constituţiei a fost adoptată şi de cameră. În toamnă, va fi supusă referendumului naţional. Până atunci, de astăzi începe o vară aparent doar liniştită, în care sunt aşteptate câteva mari campanii de imagine: cea anunţată a partidului de guvernământ, cea a democraţilor şi liberalilor şi, nu în ultimul rând, cea a uniunii maghiarilor, care au declarat oficial sâmbătă că în prezent nu ating pragul electoral de a avea reprezentativitate în parlament.

domeniu: 
categorie: