Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ultimele cuvinte dinaintea morţii la Galeria Nouă

Galeria Nouă închide programul expoziţional din 2006 cu o expoziţie şi un performance de excepţie. Programul va cuprinde proiecţia filmului 'Ultima cină' ('Last supper') şi o serie de desene ce reprezintă ultimele cuvinte rostite de condamnaţii la moarte. Proiectul este realizat de 'Bigert & Bergström', un grup format din doi artişti suedezi (Lars Bergström - n. 1962 şi Mats Bigert - n. 1965) care trăiesc şi lucrează la Stockholm. Proiectul Last Supper (Ultima cină) se concentrează pe discrepanşa dintre 'sensul' istoric şi înţelegerea contemporană a unei tradiţii care şi-a pierdut legătura cu trecutul.

De când există pedeapsa cu moartea se obişnuieşte să li se ofere condamnaţilor o ultimă cină. Înainte, persoanei decedate i se punea mâncare pe patul de moarte pentru a o proteja de călătoria de după moarte. Astăzi, ritualul ultimei cine s-a depărtat de origini şi poate fi perceput ca fiind la fel de absurd ca şi pedeapsa cu moartea.

Filmul combină materiale documentare cu instalaţii sculpturale şi grafică animată. Principalul personaj este Brian Price, bucătarul care pregăteşte masa pentru condamnaţii la moarte în închisoarea de stat din Huntsville, Texas şi care reconstruieşte una dintre cele 200 de ultime mese pe care le-a creat pe parcursul timpului.

Filmul a fost turnat în 2004 în Statele Unite ale Americii, Filipine, Tailanda, Japonia, Kenia, Africa de Sud şi Suedia.
Last Supper va fi proiectat într-o cameră cu draperii albastre ca cerul ('The Blue Sky Room'), o reconstrucţie a camerei de execuţie.

Înaintea expoziţiei de la Galeria Nouă filmul a fost prezentat în nenumărate galerii şi festivaluri precum: IFC Center, New York; Calgary International Film Festival; International Film Festival, Docville, Leuven, Belgia; Cornell Cinema, Ithaka, New York; 10th International Film Festival, Jihlava, Cehia; Tallinn Art Hall, Estonia, urmând sa fie prezentat în 2007 la MoMA, New York şi la cea dea 2-a ediţie a Bienalei de la Moscova.

Pe lângă filmul Last Supper, Bigert & Bergström vor realiza în cadrul unui performance la vernisajul de la Galeria Noua o serie de desene ce reprezintă ultimele cuvinte rostite de condamnaţii la moarte.

Bigert & Bergström este un grup format din doi artişti suedezi (Lars Bergström - n. 1962 si Mats Bigert - n. 1965) care trăiesc şi lucrează la Stockholm. Colaborează de la sfârşitul anilor '80 şi au participat la numeroase expoziţii în toată lumea. În ultimii ani au lucrat în special film şi video instalaţii.

Expoziţia Last Supper / Last Words va fi deschisă miercuri, 6 decembrie la ora 18.00 şi va putea fi vizitată până în data de 21 ianuarie 2007.

domeniu: 
categorie: