Un expert iranian din domeniul energiei nucleare a 'dezertat' în Statele Unite

Un om de ştiinţă iranian în domeniul nuclear care fusese dat dispărut din luna Iunie este bănuit că ar fi fugit în Statele Unite, conform unor surse guvernamentale citate de postul ABC News.
Fizicianul Shahram Amiri a dispărut după ce a participat la un pelerinaj la Mecca, anul trecut.
Trei luni mai târziu Iranul anunţa existenţa unui al doilea centru de îmbogăţire a uraniului, lângă oraşul Qom.

Conform ştirii prezentate de ABC, dezertarea lui Amiri se înscrie într-o operaţiune CIA aflată în desfăşurare de subminare a programului nuclear iranian.

Oficialii au descris dezertarea reputatului expert din domeniul nuclear drept o „lovitură a serviciilor de spionaj”.

Amiri a fost îndelung interogat de autorităţile americane după dezertarea sa, acesta confirmând informaţiile deţinute de serviciile de informaţii cu privire la programul nuclear iranian.

Dispariţia misterioasă a iranianului, la trei zile după sosirea sa în Arabia Saudită, declanşase speculaţii privind o eventuală dezertare în Statele Unite.

CIA l-a abordat pe Amiri în Iran, conform ABC, printr-un intermediar, care i-a făcut acestuia o ofertă de a se stabili în Statele Unite, venită din partea autorităţilor americane.
În acea perioadă Amiri era cercetător la Universitatea Malek Ashtar, dinTeheran, şi lucra pentru Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică.

Autorităţile americane au negat orice implicare în dispariţia omului de ştiinţă, afirmând că nu au nicio informaţie cu privire la acesta.

În Decembrie, Iranul a acuzat oficialii din Arabia Saudită că l-ar fi predat pe Amiri americanilor.

domeniu: 
categorie: