Un rus la Bucureşti: Nikita Mihalkov

La începutul master-class-ului, susţinut astăzi, la Teatrul Naţional, Nikita Mihalkov a spus că se ghidează după două elemente esenţiale, ca regizor, unul este crearea atmosferei, iar cel de-al doilea, să înţelegi ce-i cu primul.

„Mie nu-mi place să joc în filmele pe care le regizez. O fac cu plăcere în filmele altor regizori. La „Soare înşelător”, am jucat pentru fiica mea. Am considerat că o pot ajuta mai mult dacă apar în cadru. Am jucat acest rol pentru că ştiam că-i pot da mai mult ei. Acum în „Soare înşelător 2” sunt nevoit să joc iarăşi”, a povestit Nikita Mihalkov-actorul.

„Este extrem de greu să joci ca actor dacă nu ai încredere în cel din spatele camerei de filmat şi dacă nu eşti convins că ei te iubesc”, a mărturisit artistul.

„Toate filmele mele sunt despre dragoste”, a fost răspunsul lui Nikita Mihalkov la o întrebare pusă în neologisme, şi asta a fost suficient pentru cei care nu-i cunosc opera şi care încercau să se remarce punând întrebări „inteligente”. „Cred că aţi nimerit la alt master-class”, a mai adăugat maestrul.

Întrebat de cine a fost influenţat, maestrul filmelor ruseşti de dragoste, acesta a enumerat o listă de mari regizori ai lumii, spunând că şi-ar fi dorit să fie influenţat de ei. L-a cunoscut şi pe Tarkovski, răspunzând astfel cuiva care nu şi-a făcut temele, mărturisind că era cel care îl alimenta cu vodkă.

"Nu o să lucreze cu mine un actor care se uită la ceas. Actorul reprezintă o parte din energia celorlalţi", a punctat regizorul.

Când a împlinit 60 de ani, prietenii i-au făcut cadou toate interviurile pe care le-a dat de-a lungul carierei. Nu se dezice nici astăzi de vreun cuvânt spus, pentru că Mihalkov nu a lucrat pentru putere, i s-a părut firesc să facă artă pentru sine şi pentru ţara sa.

„Uneori mai fac pe vedeta”, a glumit actorul, dar în general are o atitudine relaxată, şi îi este frică să nu-şi piardă această atitudine, de altfel această atitudine a fost şi cea cu care ne-a făcut fericiţi la Bucureşti. „Sunt recunoscător celor care apreciază ceea ce fac. Ştiu să fac diferenţa între sinceritate şi minciună. Omul nu e stăpânul propriului talent, el este numai o cale de comunicare. Dacă la un moment dat consideră talentul proprietatea sa, nu-l va mai avea”.

Curios şi surprinzător a fost faptul că nu am regăsit în sală regizorii „mari” de la noi, dar se pare că toţi cei care fac film „de calitate” nu au timp să ia lecţii de la un artist cu un palmares impresionant.

Un boier al sufletului, un spirit mai mult decât liber, un soare care nu ne înşeală deloc prin filmele sale, am cunoscut un om la fel de sincer, precum în filme. Dacă ai fi actor, cu siguranţă ar fi un privilegiu să fii mânuit de un asemenea maestru, iar dacă ai fi regizor, ar fi fantastic măcar să asişti la o secvenţă pe care o filmează sau la un master-class.

domeniu: 
categorie: