Un secol de independenţă pentru Panama

Corespondenţă specială din Ciudad de Panama
Astăzi, 3 noiembrie, statul Panama sărbătoreşte un secol de la obţinerea independenţei. Colonie spaniolă, încă de când Vasco Nunez de Balboa a devenit primul european care, în 1513, a traversat istmul atingând ţărmul oceanului Pacific, a făcut parte din Columbia până când, la 3 noiembrie 1903, în urma unei revoluţii sprijinite de SUA, s-a separat de aceasta proclamându-şi independenţa. După doar 15 zile, noul guvern a concesionat Statelor Unite folosirea şi deplina suveranitate asupra zonei canalului a cărui construcţie fusese începută de francezi în 1883, sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps.

Canalul de Panama a fost inaugurat la 15 august 1914 şi a rămas sub administraţie americană. In 1977, preşedintele Jimmi Carter a semnat cu preşedintele panamez, Omar Torrijos Tratatul privind canalul Panama care prevedea retrocedarea acestuia către Panama, de la 31 decembrie 1999.

Cu o suprafaţă de 75,5 mii kmp, şi cu o populaţie de 2,85 milioane de locuitori, Republica Panama a revenit la democraţie după înlăturarea, în decembrie 1989 a generalului Noriega de la putere, de către armata americană. Actualul preşedinte, Mireya Elisa Moscoso, a fost aleasă în 1999. România a desfiinţat ambasada sa din Panama în urmă cu câţiva ani, trecând responsabilitatea problematicii de aici către ambasada din Venezuela. Ambasadorul României la Caracas este fostul consilier prezidenţial Petru Repelea.

domeniu: 
categorie: