Un vaccin împotriva gripei porcine va fi gata abia într-un an

Reprezentanţii laboratoarelor farmaceutice, coordonate de OMS, atrag atenţia că producerea a circa cinci miliarde de doze de vaccin împotriva gripei porcine este posibilă abia într-un an.

Specialiştii britanici au primit în laborator o echipă de televiziune, ce a urmărit primele etape ale obţinerii vaccinului. 

Ouăle sunt adevărate fabrici de producţie de virusuri. Dacă un virus este injectat în ouă, tulpina se va dezvolta acolo. Ouăle se injectează cu două tulpini diferite de virus. Mai întâi virurul H1N1, apoi un virus inofensiv, cunoscut drept PR8. Ouăle sunt puse apoi la incubator.

"Sperăm că rezultatul acestei proceduri bine stabilite va fi crearea unui vaccin din virusul devenit inofensiv, care va încuraja sistemul imunitar să recunoască H1N1, dar nu le va face rău oamenilor", a afirmă unul dintre cercetători.

Ouăle din incubator sunt însă doar primul pas în constituirea unui vaccin. Vaccinul ar trebui să fie gata în patru săptămâni, însă va fi nevoie de încă patru-cinci luni ca să producă acest vaccin în cantităţi mari.

"Va fi o decizie dificilă pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi pentru Guvernele. Pentru că majoritatea producătorilor de vaccin sunt în mijlocului procesului de producere a vaccinului normal care vizează combaterea gripei de iarnă. Dacă OMS le cere să nu mai facă acest lucru şi să producă un nou vaccin împotriva H1N1, înseamnă că vor vaccinul normal, sezonier va lipsi în unele cazuri, înseamnă că oamenii vulnerabili vor fi supuşi riscului de a se îmbolnăvi de gripă, dacă va fi o epidemie", afirmă medicul John Wood. 

Cristian David

domeniu: 
categorie: