Uniunea Notarilor din Romania aniverseaza 15 ani de la infiintare

"În 17 noiembrie 2010, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România aniversează 15 ani de la înfiinţare. La un deceniu şi jumătate de la “Renaşterea” profesiei noastre în acord cu cerinţele unui stat de drept şi ale unei economii de piaţă, Notarii României doresc să îşi exprime satisfacţia pentru rolul jucat în societatea românească în toţi aceşti ani, să reitereze recunoştinţa pentru încrederea de care beneficiază din partea cetăţenilor şi a instituţiilor statului şi să privească cu responsabilitate şi optimism spre viitor" - se arata in comunicatul dat astazi publicitatii de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici.  

"De 15 ani, notarii publici îşi exercită atribuţiile de autoritatea publică cu care sunt investiţi de către statul român sub forma unei profesii liberale. Ne-am asumat în tot acest timp rolul de reper al siguranţei juridice şi al stabilităţii pentru cetăţenii României, într-o perioadă istorică dificilă pentru întreaga societate. În acelaşi timp, în fiecare zi veghem la respectarea interesului public în raporturile juridice dintre particulari, prin controlul de legalitate pe care îl efectuăm, sub jurământ, la încheierea fiecărui act autentic notarial – un instrument unic, sigur şi eficace, la îndemâna tuturor.

Suntem recunoscători cetăţenilor acestei ţări, nevoiţi să facă faţă unui context legislativ în continuă schimbare, care vin la birourile noastre cu multă încredere, aşa cum trebuie să fie şi aşa cum arată toate sondajele referitoare la profesiile juridice.

Suntem de ani buni şi partenerii de încredere ai statului român. Contribuim prin munca noastră la aplicarea legii, ţinem registre electronice de importanţă naţională în materie succesorală, în materie de mandate, iar după intrarea în vigoare a noului Cod civil, în materie matrimonială şi a donaţiilor. Luptăm împotriva spălării banilor, în conformitate cu legislaţia naţională şi comunitară, colectăm ireproşabil impozite pentru tranzacţiile pe care le acompaniem din punct de vedere juridic, încercăm să contribuim activ cu expertiza noastră practică la fundamentarea proceselor de legiferare de la Bucureşti şi Bruxelles. Prevenim conflictele prin serviciul public de mediere efectuat cu imparţialitate şi competenţă, degrevând în acest fel instanţele judecătoreşti. Suntem deci alături de instituţiile acestei ţări şi facem în fiecare zi legătura între ele şi cetăţeni.

Recent ni s-a încredinţat un rol important în combaterea fraudei prin posibilitatea de verificare în timp real a validităţii actelor de identitate de către notari. Am dezvoltat în acest sens un portal şi un sistem informatic complex bazat pe semnătura electronică. Multe dintre aceste iniţiative reuşite au fost iniţiate şi substanţial finanţate de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici. Suntem mândri de acest lucru, iar proiectele realizate, demonstrează faptul că, în calitate de profesionişti ai dreptului, considerăm prioritar parteneriatul cu instituţiile statului în folosul cetăţenilor. Suntem, de asemenea, recunoscători autorităţilor publice care ne asociază, de 15 ani, la consolidarea statului de drept în România şi la importantele reforme pe care le-a întreprins şi le întreprinde în domeniul civil: garantarea proprietăţii private, dreptul ipotecar, dreptul succesoral şi dreptul familiei.   

Avem, iată, toate motivele ca, să afirmăm cu mândrie că, la 15 ani de la renaşterea sa, Notariatul român s-a consolidat, că Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România este o organizaţie respectată atât la nivel naţional, cât şi în structurile profesionale europene şi mondiale în care activează: Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeană şi Uniunea Internaţională a Notariatului. Asigurăm deopotrivă clienţii noştri şi autorităţile publice că, în continuare, le vom răspunde încrederii pe care ne-o acordă prin profesionalism, eficacitate şi responsabilitate, în lumina prevederilor deontologice, statutare şi legale care ne guvernează activitatea. Munca noastră şi actele pe care le emitem vor rămâne incontestabile în termeni de siguranţă juridică".  

domeniu: 
categorie: