Vizita Emirului Statului Qatar

Joi, 13 iunie 2002, Presedintele Romaniei, domnul Ion Iliescu l-a primit la Palatul Cotroceni pe Alteta Sa Seic Hamad Bin Khalifa Al Thani, aflat in vizita de stat in tara noastra. Primirea oficiala la Palatul Cotroceni a inceput cu intalnirea Presedintelui Romaniei, domnul Ion Iliescu si a Premierului Adrian Nastase cu Emirul Statului Qatar, Alteta Sa Seic Hamad Bin Khalifa Al Thani.
In cadrul convorbirii oficiale, au fost discutate aspecte ale relatiilor politice si economice dintre cele doua tari, cu accent asupra oportunitatilor de afaceri, precum si a domeniilor de interes comun in vederea extinderii colaborarii intre Romania si Statul Qatar.
Presedintele Romaniei, domnul Ion Iliescu, a facut o scurta prezentare a situatiei din Europa Centrala si de Sud-Est, in contextul international actual, evidentiind rolul pe care l-a avut tara noastra in asigurarea pacii si stabilitatii in regiune, ca factor activ in procesul de normalizare a situatiei in aceasta zona.
De asemenea, Presedintele Ion Iliescu a evidentiat potentialul de care dispune Romania in vederea atragerii investitorilor qatarezi, subliniind domeniile de interes pentru acestia: industria si turismul – in special zona Marii Negre, zona montana, statiunile balneare.
Presedintele Ion Iliescu a subliniat necesitatea cooperarii in domeniul petrolului si cel al gazelor naturale, tara noastra dispunand de expertiza tehnica, experienta si de personal bine pregatit.
Presedintele Romaniei, domnul Ion Iliescu, a mai mentionat domeniile in care tara noastra este deja implicata in proiecte industriale in zona tarilor arabe, cum ar fi cel al constructiilor industriale, al energiei electrice, al constructiilor de drumuri si cai ferate.
De asemenea, in cadrul discutiilor au fost evidentiate masuri concrete de colaborare in domeniul sanatatii, invatamantului – prin acordarea reciproca de burse de studiu tinerilor romani si qatarezi – stiintei si culturii.
In contextul vizitei de stat in Romania a Emirului Statului Qatar, Seicul Hamad Bin Khalifa Al Thani au fost semnate patru documente bilaterale, respectiv Acordul de colaborare in domeniile invatamantului, stiintei si culturii, Memorandumul de intelegere intre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si Ministerul Afacerilor Externe al Statului Qatar, Acordul de cooperare in domeniul sanatatii si Memorandumul de infiintare a Consiliului bilateral de afaceri.

domeniu: 
categorie: 
Autor: