Vizita Ministrului afacerilor externe în Ungaria

Ministrul afacerilor externe, Mircea Geoană a efectuat, marţi, 30 martie, o vizită oficială la Budapesta. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a discutat cu omologul său ungar László Kovács şi a fost primit de prim-ministrul Republicii Ungare, Péter Medgyessy.
În cadrul discuţiilor cu interlocutorii ungari au fost abordate noile perspective de colaborare româno-ungară, pornind de la statutul celor două ţări de aliaţi în NATO şi de la perspectiva apropiatei aderări la UE. Ministrul afacerilor externe român a felicitat partea ungară pentru aderarea la UE la 1 mai 2004.

Totodată, s-a discutat despre priorităţile în dialogul bilateral: intensificarea consultărilor pe problematica europeană, Ungaria fiind un suporter ferm al
obiectivelor României în procesul de integrare europeană şi manifestând disponibilitate de a împărtăşi din experienţa legată de negocierile de aderare la UE.
Cele două părţi au discutat despre modalităţi de intensificare a cooperării în cadrul Trilateralei România-Ungaria-Serbia şi Muntenegru.

Partea română a transmis o serie de propuneri concrete în domeniile cooperării politice şi economice. Cele două părţi au reiterat interesul comun pentru integrarea deplină a statelor din Balcanii de Vest în structurile europene şi euroatlantice.

Totodată, în cadrul discuţiilor cu interlocutorii ungari, un loc important l-a deţinut tema adaptării punctelor de control al trecerii frontierei româno-ungare la viitorul statut de frontieră internă a Uniunii Europene al frontierei româno-ungare. Un prim pas, în acest sens, îl va constitui deschiderea PCTF Secuieni-Létavertes, primul PCTF cu control unic la frontiera comună, până la sfârşitul lui mai 2004.

Totodată, părţile au convenit să facă eforturi pentru recalificarea, cât mai curând, a PCTF Cenad-Kiszombor în PCTF pentru trafic greu. Partea ungară a manifestat receptivitate şi interes pentru asocierea României la Grupul de la Visegrad în format extins şi pentru teme de interes comun, în special politica de vecinătate.

De asemenea, s-a stabilit crearea, în următoarele luni, a unei fundaţii comune româno-ungare, părţile convenind că obiectivul comun este ca locaţia acesteia să fie în Curţile Gojdu din Budapesta, urmând să se identifice o soluţie care să respecte testamentul lui Emanuil Gojdu.

Totodată, s-a stabilit instalarea unei plăci de bronz la intrarea în Curţile Gojdu din Budapesta, cu prilejul vizitei prim-ministrului Adrian Năstase, în memoria lui Emanuil Gojdu şi reflectând intenţiile comune ale părţilor română şi ungară legate de fundaţia comună. Cu prilejul vizitei prim-ministrului român, va avea loc inaugurarea Capelei Ortodoxe Române.

Ministrul român al afacerilor externe a transmis ministrului László Kovács invitaţia de a participa la lucrările conferinţei ministeriale a Procesului de Cooperare Dunăreană, care va avea loc la Bucureşti, în data de 14 iulie 2004.

Părţile au convenit, totodată, lansarea unor acţiuni comune de diplomaţie publică, cu prilejul Zilei Europei şi au discutat despre viitoarea sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno-Ungare. Au mai fost abordate temele din actualitatea internaţională, din perspectiva statutului României de membru nepermanent al Consiliului de Securitate (Kosovo, Irak, Afganistan etc).

Cu prilejul vizitei în Ungaria, ministrul afacerilor externe Mircea Geoană, a susţinut o prelegere la Universitatea Central-Europeană (CEU) cu tema „Impactul extinderii UE asupra relaţiilor româno-ungare” şi întâlniri cu parlamentari ungari, cu preşedintele Centrului pentru Integrare Euroatlantică şi Democraţie, István Gyarmati precum şi cu preşedintele Consiliului Atlantic Ungar, György Bánlaki.

domeniu: 
categorie: