Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

'Vom deveni parteneri în cadrul pieţei unice', afirmă primul-ministru al Regatului Norvegiei

Declaraţii de presă ale premierului român, Adrian Năstase, şi norvegian, Kjell Magne Bondevik, făcute după întâlnirea avută, luni, 13 septembrie, la Palatul Victoria: Adrian Nastase:

Doamnelor si domnilor,
Este o mare bucurie pentru mine sa salut vizita la Bucuresti a unui prieten al tarii noastre, domnul Kjell Bondevik. Este o deosebita placere sa-l salut la Bucuresti, dupa doi ani de la vizita pe care impreuna cu mai multi colegi am efectuat-o in Norvegia. Relatiile noastre sunt deosebit de bune. Relatiile noastre in domeniul strategic sunt excelente. Dorim sa comunicam mai mult si sa intarim aceasta dimensiune strategica a relatiilor bilaterale, tinând seama si de importanta si senzitivitatea zonelor in care ne aflam si unde, ca membri ai Aliantei Atlantice, putem sa jucam un rol important.

Am reusit in ultima vreme sa dezvoltam investitii importante, sa atragem investitii importante din Norvegia si ma bucura faptul ca domnul prim-ministru va vizita santierele navale de la Tulcea, tinând seama de faptul ca investitori din Norvegia sunt actionari majoritari la santierele navale de la Tulcea si Braila.

Am reusit sa pornim numeroase proiecte bilaterale. Unele sunt proiecte de asistenta care au relevanta deosebita si pentru integrarea României.

Ceea ce este important de asemenea de mentionat este legatura pe care noi am dezvoltat-o la nivelul unor institutii din România si din Norvegia, legaturi pe care dorim sa le extindem si in ceea ce priveste institutiile de creditare pentru investitiile straine, EXIMBANK si institutia similara din Norvegia.

De asemenea as vrea sa amintesc faptul ca mâine va avea loc un forum de afaceri româno-norvegian care reprezinta o expresie a dorintei noastre de a transfera relatiile bune pe care le avem in domeniul politic, in domeniul economic.

Am discutat numeroase alte subiecte, intre ele si anumite teme legate de politica internationala. Si as mentiona in incheiere faptul ca am evocat situatia legata de constructia Canalului Bâstroe si am multumit primului-ministru pentru pozitia tarii sale in calitate de presedinte al Consiliului de Ministri al Consiliului Europei, pentru pozitia foarte clara de sprijin pe linia opririi lucrarilor pâna la momentul in care va exista un studiu clar de impact asupra mediului in zona Canalului Bâstroe. Am sa ma opresc aici. Erau multe comentarii de facut. Vreau sa multumesc inca o data domnului prim-ministru Bondevik pentru sprijinul pe care tara sa ni l-a dat, inclusiv prin faptul ca Norvegia a fost prima tara care a ratificat Protocolul de aderare a României la NATO.

Kjell Magne Bondevik

Va multumesc. Doresc si eu sa adaug ca este pentru mine o deosebita placere sa vin in România, este prima mea vizita in aceasta tara. Imi amintesc cu deosebita placere vizita dumneavoastra, domnule prim-ministru, acum doi ani in Norvegia, când am stabilit contacte fructuoase si asteptam cu nerabdare sa va intâlnesc aici.
Ma bucur ca v-ati facut timp acum când sunteti in pregatiri pentru alegerile din noiembrie. Având in vedere ca tarile noastre sunt aliati in cadrul general al NATO vom spori cooperarea noastra in domeniul militar si al apararii si vom deveni parteneri in cadrul pietei unice de indata ce România se va integra in Uniunea Europeana. Exista un potential deosebit pentru sporirea relatiilor in domeniul schimburilor comerciale si al afacerilor. Cifrele urca din ce in ce mai mult si la rândul meu incurajez companiile norvegiene sa investeasca in România.

Consider ca exista inca potential pentru reforme economice in tara dumneavoastra. De asemenea in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Permiteti-mi sa adaug ca asteptam cu nerabdare sa consolidam colaborarea si in domeniul vietii culturale. Abia asteptam sa asistam la concertul din aceasta seara si de asemenea sa stabilim cooperari intre formatii din România si Norvegia. As dori sa adaug faptul ca organizatii nonguvernamentale din Norvegia precum si cetateni privati au activat in România de un bun numar de ani. Mâine voi vizita doua astfel de institutii cu sprijin norvegian, dedicate ingrijirii copiilor si protectiei familiilor si tinerilor.

Dupa cum ati mentionat, domnule prim-ministru, vizitez de asemenea un santier naval, condus o vestita companie norvegiana Aker Yards. Exista de asemenea si alte companii mari norvegiene care au investitii in tara dumneavoastra.

Multumesc din nou pentru programul deosebit pe care l-ati organizat pentru mine si abia astept sa cunosc si restul vizitei.

Adrian Nastase

Multumesc. Sunt intrebari?

Reporter ROMPRES: Pentru domnul prim-ministru norvegian. Domnule prim-ministru, cum vedeti insistenta Ucrainei de a continua construirea Canalului Bâstroe, in conditiile in care atât dumneavoastra cât si alti oficiali si-au exprimat dezaprobarea pentru acest proiect?

Kjell Magne Bondevik

Am discutat despre aceasta. Pozitia mea este ca ar trebui oprit acest proiect pâna când nu stim mai multe despre implicatiile pe care acest proiect le are asupra mediului. Noi intelegem perfect ingrijorarea României in acest domeniu.

Reporter Radio România- Gabriela Filimon. Cum credeti ca vor evolua relatiile bilaterale dupa ce România va deveni membru al Uniunii Europene? Pentru cei doi prim-ministri. Multumesc.

Kjell Magne Bondevik

Inseamna ca vom fi parteneri pe o piata unica si acest lucru inseamna ca ne va fi mai usor sa cooperam in domeniul comertului si al industriei. La aderarea României va amplifica si mai mult potentialul pentru cooperarea in domeniul economic dintre tarile noastre. Participam la piata unica in conditii de egalitate cu toate companiile din tarile membre UE.

Desi nu este membru al Uniunii Europene, Norvegia coopereaza cu Uniunea Europeana in domeniul acordului Schengen si in privinta politicii de securitate si aparare europene.

Adrian Nastase

Eu am sa adaug ca sunt foarte multe zone de cooperare acum, dar in mod evident, din punct de vedere economic, devenind parte la piata unica vom putea sa stabilim relatii si mai intense.

Si sunt de pe acum numeroase zone in care ne pregatim pentru perioada de dupa 2007 inclusiv in cea ce priveste aspectele privind forta de munca si migratia legala a fortei de munca.

Multumim foarte mult.

domeniu: