Wass Albert, comemorat în Ardeal

În mai multe oraşe din Ardeal vor avea loc, începând de luni, o serie de serate literare ce au ca semnificaţie comemorarea controversatului scriitor maghiar Wass Albert, transmite corespondentul AMOS News.

Seratele literare închinate lui Vass Albert se vor desfăşura în oraşele Gheorgheni, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Oradea, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe, în organizarea Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Ardeal (ATM). Întregul eveniment se va derula între 13 şi 20 octombrie, incluzând serate literare muzicale pe creaţiile lui Wass Albert, recitaluri de poezii din opera acestuia, precum şi un concurs literar pentru elevi, ce se va desfăşura pe 18 octombrie, la Biserica Unitariană din Sfântu Gheorghe.

Comunicatul de presă al ATM, în care este specificat programul manifestărilor, poartă titlul 'Nu criminalul de război Wass Albert, ci scriitorul Wass Albert', vorbeşte despre acuzele aduse de-a lungul anilor celebrului scriitor maghiar şi despre demersurile iniţiatte în vederea reabilitării numelui acestuia. Astfel, ATM califică drept nefondate învinuirile aduse lui Wass Albert, considerând că 'seria proceselor bazate pe născociri după al II-lea Război Mondial a fost studiată de istoricul Vekov Karoly, fost deputat de Cluj (...)'.

Potrivit ATM, în 1940, relaţiile dintre familia Wass şi ţăranii români au fost compromise de încercările familiei de a-şi recupera pământurile. 'Atrocităţile şi crimele comise de soldaţi în anul 1940 sunt fapte regretabile. Şi familia Wass a fost condamnată pentru instigarea crimelor din Sucutard şi Mureşenii de Câmpie. Citind studiul domnului Vekov aflăm însă că martorii procesului se contrazic de multe ori, iar Tribunalul Poporului - recunoscând faptul că nu sunt dovezi clare - a condamnat la moarte numai oameni care nu se mai aflau pe teritoriul ţării – încercând astfel să-i ţină departe de teritoriul ţării şi  pe cei din familia Wass', se mai arată în comunicatul ATM. Acelaşi comunicat vorbeşte despre faptul că autorităţile americane au cercetat trecutul lui Wass Albert atunci când fiul acestuia s-a înrolat în armată şi că 'analizând procesul bazat pe născociri,  autorităţile americane, nu l-au găsit vinovat pe Wass Albert'.

Wass Albert, nobil maghiar, deţinător al unui titlu de conte, s-a născut în judeţul Cluj în anul 1908 şi este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori maghiari. Scrierile patriotice ale lui Wass au fost premiate de mai multe instituţii de prestigiu din Ungaria, Wass devenind şi membru al Academiei Ungariei.

Anul 1946 a adus condamnarea la moarte a lui Wass Albert şi a tatălui acestuia,  Endre Wass, la Tribunalul Cluj; bunurile acestora au fost confiscate, ei fiind găsiţi vinovaţi de evenimentele din septembrie 1940 , când  şase locuitori din localitatea Sucutard au fost arestaţi de un locotenent ungur iar patru dintre aceştia- doi români şi două evreice- au fost executaţi. Wass Albert a fost învinuit şi de provocarea unui măcel la Mureşenii de Câmpie, unde 11 persoane au fost ucise de soldaţii unguri aflaţi sub comanda locotenentului  Gergely Csordás. Considerat criminal de război în România, Wass Albert a trăit în Statele Unite ale Americii după condamnarea din România, el decedând în 1998, în statul Florida.

domeniu: 
categorie: 
Autor: