Zi istorică pentru românii ortodocşi din Paris

Adunarea generală extraordinară a parohiei "Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail" din Paris ('Biserica Română din Paris') a aprobat în unanimitate duminică, trecerea parohiei sub omoforul Înaltpreasfinţitului Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, în sânul Bisericii-mamă.

Biserica Romana din Paris s-a separat de Patriarhia Romana la sfarsitul anului 1948, in momentul in care semnele instalarii comunismului in Romania (precum si semnele pierderii treptate a autonomiei Bisericii in raport cu puterea pro-sovietica) devenisera evidente pentru romanii ortodocsi din Franta. Dupa o perioda dificila de rezistenta in fata puterii atee din Romania si dupa mai multi ani de dialog al reconcilierii cu Biserica-mama prin intermediul ierarhului ei canonic in Europa Occidentala, Mitropolitul Iosif, adunarea generala extraordinara a parohiei decide, duminica 10 mai 2009, intrarea sub omoforul Mitropolitului Iosif, in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale.

Astfel, Sfanta Liturghie din Duminica Slabanogului (10 mai 2009) a fost prezidata de catre Inaltpreasfintitul Mitropolit Iosif, inconjurat de un sobor de opt preoti si diaconi. Sarbatoarea a fost deplina prin hirotonia diaconului Jean Boboc intru preot, pe seama catedralei „Sfintii Arhangheli" din Paris.

Sursa: Romanian Global News

domeniu: 
categorie: