Ziarul Realitatea - 3 ani de la apariţie în Mediaş (SB)

Ziarul Realitatea , ziar de opinie, informare si publicitate apărut la Mediaş (SB) a sărbătorit 3 ani de la prima apariţie. Ziarul REALITATEA: format A4, 12 pagini, alb negru, săptămânal, ISSN 1454 – 5500, aparţine Editurii OMNIS Servicii SRL, editat de S.C. CRISSERV S.R.L.

Primul număr a apărut în anul 2000, în 1 iunie, în plină campanie electorală, din dorinţa de a construi un plan social, politic şi cultural în oraşul Mediaş, o legătură între generaţii.

‘Acum trei ani era nevoie de un ziar care să trezească medieşenii la… realitate! Exista la acea vreme doar Informaţia săptămânii, însă era axat mai mult pe publicitate. Am vrut să realizăm nu doar un ziar în care să expunem problemele politice, ci şi cele culturale, sociale, etc. Am încercat să promovăm talentele artistice ale tinerilor din oraşul nostru, să-i informăm despre ceea ce-i interesează în domeniul învăţământului. Am fost alături de artiştii care au vizitat oraşul, dar şi de personalităţile politice din ţară. Am avut multe piedici, însă am rezistat trei ani de zile, pentru că nu am putut lăsa oraşul fără un ziar care să servească democraţiei. Acest ziar a fost distribuit gratuit timp de 2 ani de zile, din 2003 el aflându-se doar pe Internet. Trebuie să ştie tot românul că libertatea presei există, deşi într-un oraş mic, această libertate îi sperie pe unii dintre noi. Există şi libertatea de opinie, deşi mulţi cititori se tem de interviuri, se tem să-şi expună problemele într-un ziar local. Am dorit ca în viitor medieşenii să aibă mai multă încredere!’ (Antonela Sofia Barbu, director fondator)

La împlinirea unui an de la apariţia primului număr al ziarului ‘’Realitatea’’, ziar aflat în slujba cetăţenilor din Mediaş şi în slujba adevărului, Ioan Tătaru, redactor şef, scria:
’Am încercat să prezentăm în acest scurt interval de timp tot ceea ce s-a întâmplat în municipiul nostru şi în ţară, am salutat iniţiativele bune ale autorităţilor locale sau centrale, am criticat aspru atunci când a fost cazul şi, în general, am făcut eforturi pentru a selecta şi verifica informaţia oferită concitadinilor noştri. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu am fi fost sprijiniţi în demersul nostru de unele societăţi comerciale din Mediaş şi din Sibiu, cărora la adresăm pe acestă cale mulţumirile noastre:
S.C. ‘’Transilvania – Com ‘’ S.A., S.C. ‘’Relee’’ S.A., S.C. ‘’Meditur’’, Sucursala de Transport Gaze Naturale Mediaş, Transgaz S.A., Sucursala de Cercetare şi Proiectare pentru Transport Gaze Naturale, City Taxi S.C., S.C. CRISSERV S.R.L., S.C. OMNIS SERVICII S.R.L., ‘’Double T’’, Banca Românească Sibiu şi, pentru o vreme S.C. ‘’Automecanica’’ S.A şi S.C. ’’Texromed’’ S.A. ’

’Problema fundamentală pe care încerc să o conturez în articolele destinate ziarului Realitatea este aceea a stabilirii poziţiilor de pe care oamenii politici se raportează la cetăţenii care i-au ales: într-o manieră flexibilă, considerându-se simple instrumente prin intermediul cărora se pun în practică anumite politici, sau într-o manieră rigidă, bazată doar pe discurs oficial, mai mult sau mai puţin sincer, în funcţie de împrejurări.’ (Cristina Gheorghe, redactor şef 2002)

’Am avut în vedere în însemnările mele, găzduite de ziarul Realitatea, să omagiez anumite personalităţi culturale care au trudit în acest domeniu. Dăruind comunităţii în care au trăit şi trăiesc, creaţii de valoare gustate de publicul cititor cum ar fi: istoricul George Togan, care ne-a părăsit nu demult, poeţii George Popa şi Ionel Câmpeanu, precum şi alte personalităţi de renume cum ar fi: Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Eugen Coşeriu, Constantin Brâncuşi, faţă de care mi-am exprimat admiraţia. Un alt gen de însemnări, pentru care mi-aş dori să am mai mult har, au fost câteva reportaje despre anotimpuri cu darurile lor pentru oameni, apoi articole cu conţinut educativ pentru tineri.’ (prof. Ilie Olaru)

A cuprins interviuri cu preşedintele Ion Iliescu, Theodor Meleşcanu, Varujan Vosganian, senatorul Dionisie Bucur, viceprimarul Tudor Jeleriu, prof. universitar Lucian Giura alături de alţi profesori de marcă ai judeţului, oameni de cultură din Mediaş: istoricul George Togan , prof. Ilie Olaru, prof. Gh. Buşoiu, şi alţii.
Ziarul a organizat spectacole pentru tineri, concursuri cu teme culturale, fiind şi un observator atent al celor mai importante evenimente în plan local şi naţional.
A promovat talente locale în domeniul literaturii, poeziei, în cel artisitic. O parte din redactori au fost prezenti la diverse manifestări, amintim aici Cerbul de Aur – 2001-2002. ziarul fiind singurul reprezentant al judeţului, apoi Sighişoara, Mamaia, Zilele Mediaşului, etc.

Căsuţa redacţională se prezintă astfel:
Editorialul şi revista presei a fost semnat de:
- prof. Ioan Tătaru, redactor şef până în septembrie 2001
- din septembrie 2001, editorialul a fost semnat de prof. Ilie Olaru, George Togan, până în august 2002
- din august 2002, redactor şef a fost doctorant Cristina Gheorghe,din Cluj Napoca

Paginile culturală şi socială au fost scrise de elevi ai liceelor din Mediaş şi studenţi ai Facultăţii de jurnalistică de la Sibiu şi Cluj Napoca, care au petrecut perioada de practică în cadrul redacţiei.
Astfel:
- în 2000 - 2002: Alexandru Pîntea, Diana Comşa, Rodica Gyarmati, Ioana Dimitriu, Ovidiu Bogdan, Dana Popa, Cristian Bădărânză, Adrian Braşoveanu, Corina Tătaru, Jata Ana Cristina, Ramona Herăscu, Maria Bogdan

Pagina sportivă a fost redactată în primele numere de Cosmin Prişcă, apoi de Barbu Tănase ( 2000-2002).

O colaborare strânsă a fost cu Radio Ring : Mircea Hodârnău, Radu Ghemeş şi Andreea Blaga semnând câteva materiale în paginile ziarului.

Pe probleme de învăţământ şi istorie au scris în perioada 2001-2003 : prof. Livia Buşoiu, prof. Gh. Buşoiu, prof. Ilie Olaru, istoric George Togan, prof. Ioan Laioş.

Tehnoredactare computerizată, machetare, finanţare, editorial din când în când, rubrici culturale, sociale şi politice, ştiri, reportaje, interviuri sub semnătura Antonela Sofia Barbu.

Era informaţională ne dă posibilitatea de a evolua, astfel încât din septembrie 2002, ziarul Realitatea apărut pe Internet, a fost accesat pe adresa www.ziarulrealitatea.home.ro. Din 1 iulie 2003 noua adresă va fi: www.ziarrealitatea.home.ro.

domeniu: 
categorie: