Ziua independenţei statului Panama

Astăzi este ziua naţională a statului Panama.

Istoricii sunt de părere că acest stat era menit să-şi câştige independenţa, chiar şi fără ajutorul Statelor Unite. Însă influenţa americană exercitată asupra statului panamez i-au modelat specificul şi istoria.

Statele Unite au pus capăt prezenţei militare în Panama cu doar trei ani în urmă. Aceasta a început cu navele de razboi care au ţinut la distanţă trupele columbiene, în data de 3 Noiembrie 1903, zi în care statul Panama s-a separat oficial de Columbia.

 

In urmatorii 93 de ani, Statele Unite si-au facut simtita prezenta in regiune, fara ca aceasta sa fie intotdeauna agreata de panamezi. Americanii au construit Canalul Panama, au intarit pozitia strategica a acestuia si au facut din zona Panama un teren de antrenament pentru trupele americane. La un moment dat, existau 130 de baze militare americane in aceasta zona.
Regiunea canalului devenise “Mica America”, separata din punct de vedere cultural, si chiar rasial, de restul statului Panama. Pentru a se instala la putere, guvernele panameze aveau nevoie de aprobarea Washingtonului. Canalul in sine, care s-a deschis pe 15 august 1914, era administrat de o comisie numita de Casa Alba.

Dupa trei ani de la plecarea trupelor americane, statul Panama inca se mai straduie sa scape de eticheta de “legenda neagra”. In ochii Americii Latine, statul Panama este vazut ca un produs al expansionismului american. Desi Canalul Panama este una din minunile lumii moderne, exista temeri ca, acum ca panamezii au propria lor tara, aceasta isi va justifica existenta punandu-se in serviciul Canalului, cand, de fapt, lucrurile ar trebui sa fie invers.

Festivitatile de sarbatorire a 100 de ani de independenta au constat intr-o parada si cateva intalniri la nivel inalt intre presedintii statelor din regiune si alti cativa oaspeti importanti, printre care se afla Secretarul de Stat al SUA, Colin Powell.

Lunga prezenta americana in statul panamez a fost ratificata la 15 zile dupa declaratia de independenta. Controlul american a inceput ca cateva lucruri bune pentru panamezi: americanii au reusit sa elimine focarele de malarie si febra galbena din regiune, au instalat sisteme de canalizare, conducte si filtrare a apei, facand din Panama prima tara din regiune unde nu exista nici un risc daca se folosea apa de la robinet.

Statele Unite se angajau sa garanteze si sa mentina suveranitatea panameza, insa acest lucru dadea Washingtonului dreptul de interveni in mentinerea ordinii publice in Panama.

Abia in 1921 Columbia a recunoscut independenta statului Panama, in schimbul a 21 de milioane de dolari platiti de Statele Unite. In acelasi an, in Panama, dolarul a fost adoptat drept moneda nationala.

Mariajul dintre panamezi si americani nu a fost intotdeauna unul fericit. In ianuarie 1964, studentii panamezi au incercat sa ocupe zona canalului, revolta lor terminandu-se cu o confruntare sangeroasa cu politia si cu trupele americane. Au fost ucisi atunci 20 de tineri panamezi.

In 1977 a fost semnat un nou tratat referitor la Canalul Panama, intre dictatorul Omar Torrijos si presedintele Jimmy Carter. In tratat se stipula ca americanii sa paraseasca zona canalului pe 31 decembrie 2000.

Partea buna a controlului exercitat de americani a fost ca astfel statul Panama a fost ferit de razboaiele civile care au macinat celelalte state ale Americii Latine. In prezent, Panama detine un sistem bancar similar cu cel elvetian, are statutul de zona comerciala libera si exploatarea canalului aduce un profit de 900 de milioane de dolari pe an. In plus, veniturile din turism, domeniu ignorat de fostele regimuri militare, rivalizeaza cu cele ale canalului.

Pe 20 decembrie 1989, presedintele George Bush a trimis 24 000 de soldati in Panama pentru a-l rasturna pe dictatorul Manuel Noriega. In tratatul semnat de Jimmy Carter exista o clauza care permite Statelor Unite sa intervina in cazul in care integritatea canalului este pusa in pericol.

Americanii au plecat oficial din statul Panama acum trei ani. In bine si in rau, prezenta lor a lasat o amprenta puternica asupra vietii sociale si politice panameze. Este foarte probabil ca panamezii sa fie nevoiti sa traiasca cu duhul american in spate atata vreme cat va exista Canalul Panama.

Relatii bilaterale România - Panama
România şi Republica Panama au stabilit relaţii diplomatice, la nivel de ambasadă, la 5 octombrie 1971.

Reprezentare diplomatică

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări sunt girate de Ambasada României în Republica Bolivariană a Venezuelei şi respectiv ambasada Republicii Panama la Atena.

Consulate onorifice

În data de 23 aprilie 1996, a fost deschis consulatul onorific al României la Ciudad de Panama.

Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării

În anul 2009, comparativ cu 2008, valoarea totală a schimburilor comerciale dintre România şi Republica Panama a înregistrat o scădere de 37.52%, de la 167.82 milioane dolari SUA la 104.84 milioane dolari SUA. Exporturile au înregistrat o scădere de 37.13% (de la 165.54 milioane dolari SUA la 104.07 milioane dolari SUA), iar importurile s-au micşorat cu 66.51% (de la 2.27 milioane dolari SUA la 0,76 milioane dolari SUA). Ca urmare a evoluţiei exporturilor şi importurilor, balanţa comercială a înregistrat un sold pozitiv în valoare de 103.31 milioane dolari SUA.

Consul onorific al României în Panama: Maria Bârsan de Saldana
Ambasadorul Panama în România: Antonio Fotis Taquis Ochoa

domeniu: 
categorie: