Ziua independenţei Turkmenistanului

Turkmenistan, sau Türkmenistan (cunoscută şi ca Turkmenia, iar oficial: Republica Turkmenistan) este o ţară turcică în Asia Centrală. Numele ţării derivă din persană, însemnând „ţara poporului turkmen”. Capitala este oraşul Aşgabat (sau Aşhabad), toponim persan, traducându-se aproximativ ca „oraşul dragostei”.

Se poate spune că istoria Turkmenistanului se întinde pe mai multe milenii, întrucât vestigii arheologice, vechi de 5.000 de ani, au fost descoperite pe teritoriul ţării.Până în 1991, a fost o parte componentă a Uniunii Sovietice sub numele de Republica Sovietică Socialistă Turkmenă, (abreviat adesea ca RSS Turkmenă). 


TurkmenistanHarta


Se învecinează cu Afghanistan la sud-est, Iran la sud-vest, Uzbekistan la nord-est, Kazakhstan la nord-vest, respectiv cu Marea Caspică la vest.Provinciile Turkmenistanului sunt conduse de câte un guvernator. Fiecare provincie este împărţită, la rândul ei, în mai multe districte.Turkmenistanul ocupă o poziţie remarcabilă, locul cinci pe lista ţărilor cu cele mai rapide creşteri a produsului lor intern brut din lume. Deşi este bogată în resurse naturale în multe din zonele sale, cea mai mare parte a ţării este acoperită de deşertul Karakum.O prelungire a drumului european E60 traversează Turkmenistanul, având traseul Türkmenbaşî - Aşgabat - Tejen - Mary - Türkmenabat.

Turkmenistanul este un important exportator de gaze naturale şi construieşte un gazoduct spre China, care va fi terminat anul acesta (2009). Turkmenistanul produce circa 75 miliarde metri cubi de gaz pe an şi vinde circa 50 de miliarde către compania rusă Gazprom. Gazoductul spre China va avea o capacitate de 40 miliarde metri cubi pe an. Turkmenistanul este un potenţial furnizor de gaze pentru proiectul Nabucco.Sistemul politic este acela al unui singur partid, condus de preşedintele ales pe viaţă, cum Saparmurat Niyazov, s-a autointitulat, până la moartea subită a acestuia, survenită la 21 decembrie 2006.

Actualul preşedinte al Turkmenistanului este Gurbangulî Berdimuhamedov, care a fost declarat câştigător detaşat al alegerilor prezidenţiale din februarie 2007, cu 89% din totalul voturilor exprimate.La data de 9 aprilie 2009, CIA estima că 87 % din populaţia ţării este de religie musulmană, 9 % sunt ortodocşi (mai ales ruşi şi armeni), iar 2 % de credinţă necunoscută. Potrivit legii libertăţii religioase şi organizaţiilor religioase, aşa cum a fost ea modificată în 1995 şi 1996, congregaţiile religioase trebuie să se înregistreze la autorităţi şi să aibă cel puţin 500 de aderenţi adulţi în fiecare localitate în care se efectuează înregistrarea. Religiile minoritare nu sunt recunoscute de guvern. Astfel, doar sunnismul şi Biserica Ortodoxă Rusă sunt înregistrate ca organizaţii religioase legale în Turkmenistan.

Limba oficială a Turkmenistanului este limba turkmenă (care se află în raport de dialect faţă de limba turcă din Turcia).

domeniu: 
categorie: