Ziua Jandarmeriei Române

Vineri, 2 Aprilie, începând cu ora 10.00, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei, vor avea loc  manifestări festive prilejuite de sărbătorirea a 160 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

În cadrul manifestărilor, începând cu ora 10.30, se va decerna titlului onorific „Jandarmul de Onoare al Anului”, precum şi distincţia „Jandarmul anului” pentru cel mai bun jandarm în diferite specialităţi. Cu această ocazie va fi prezentat mesajul Preşedintelui României, se vor înmâna Diplome Aniversare, iar ofiţeri şi subofiţeri din Jandarmeria Română vor fi înaintaţi în grad.

De asemenea, începând cu ora 12.30, la Monumentul Eroilor Jandarmi din strada Aleea Privighetorilor nr. 3, va avea loc un ceremonial militar şi religios în memoria eroilor jandarmi căzuţi la datorie de-a lungul timpului şi se vor depune coroane de flori.
 
În cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Jandarmeriei Române, în toate unităţile de jandarmerie din ţară, precum şi în cadrul Detaşamentului de Jandarmi din Kosovo, se vor organiza activităţi dedicate Zilei Armei: simpozioane, expuneri, expoziţii foto, lansări de carte, adunări festive şi depuneri de coroane la monumentele eroilor jandarmi.

3 Aprilie 1850
Domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica semnează actul de înfiinţare a Jandarmeriei: Legiuirea pentru reforma Corpului  Slujitorilor  în Jandarmi.
 
Prin această lege s-a dat statut juridic Jandarmeriei şi i s-au fixat principiile de organizare şi funcţionare, înscriindu-se printre cele mai moderne instituţii de specialitate in Europa.
 
1 septembrie 1893
Întră în vigoare Legea asupra Jandarmeriei  Rurale, prin care se atribuie Armei personalitate distinctă, după modelul francez al vremii. Astfel, Jandarmeria era un corp cu caracter militarizat, în toate localităţile rurale, a cărei principală misiune era paza şi ordinea în stat, asigurarea liniştii şi libertăţii cetăţeanului, protecţia proprietăţii şi supravegherea modului de respectare a legilor.
 
30 decembrie 1947
Jandarmeria este reorganizată după  un model străin tradiţiei latine, fiind subordonată „dictaturii proletariatului”. Noile Trupe ale Ministerului de Interne, care au purtat mai multe denumiri şi au funcţionat în diferite structuri, au îndeplinit misiuni de pază şi apărare a obiectivelor de importanţă deosebită, a sediilor ambasadelor şi oficiilor consulare, a aerogărilor şi aeronavelor.
   
23 decembrie 1989
Trupele de Securitate revin, parţial, la denumirea şi misiunile tradiţionale.
    
5 iulie 1990
Reînfiinţarea Jandarmeriei Române, cu competenţă pe întreg teritoriul naţional pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a avutului public şi privat, menţinerea ordinii şi liniştii publice.
     
2002
Jandarmeria Română este acceptată ca membru cu drepturi depline în cadrul Asociaţiei Forţelor de Poliţie Europene şi Mediteraneene cu Statut Militar ( FIEP).
     
2004
apare Legea 550, de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei Române.
     
17 decembrie 2008
România a devenit,  prin intermediul Jandarmeriei Române, membru cu drepturi depline în cadrul Forţei de Jandarmerie Europeană.

domeniu: 
categorie: