Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi

În data de 3 decembrie, persoanele cu handicap din întreaga lume celebrează , sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi. În 2005, această zi este celebrată în cadrul campaniei de conştientizare „Vizibil = Accesibil vs. Invizibil = Inaccesibil”,iniţiată de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), şi demarată la finalul lunii noiembrie a acestui an.

Scopul campaniei îl reprezintă crearea unei vizibilităţi sociale pozitive a persoanelor cu dizabilităţi, în condiţiile în care noţiuni precum cea de „handicap” şi „dizabilitate” încă mai au conotaţii negative în societatea românească.

Promovarea vizibilităţii persoanei cu handicap este făcută într-o manieră originală şi reprezintă o formă de protest faţă de toţi cei care întreabă: „Unde este persoana cu dizabilităţi? De ce nu o vedem?”. Răspunsul oferit de campanie este simplu: „Nu vedeţi persona cu handicap, întrucât aceasta nu are acces la un spaţiu public care să fie amenajat potrivit cerinţelor sale.”Mai puţin de 10% din clădirile şi locurile de acces din România, sunt accesibile persoanelor cu dizabilităţi”.

În acest context, 50 de figurine de carton, reprezentând simbolic persoane cu dizabilităţi „invizibile”, vor fi aşezate în locuri publice cu foarte mare vizibilitate (teatre, universităţi, licee, Parlament, Guvern, Ministere, Primării, muzee, săli de spectacol, restaurante de tip fast-food mall-uri, cinematografe etc) până în data de 3 decembrie.

Campania reprezintă totodată, un bun prilej pentru promovarea înţelegerii problematicii dizabilităţii, dar şi mobilizarea unui număr cât mai mare de organizaţii care să se alăture efortului comun în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii celor peste 500.000 de români.

„Priveşte dincolo de dizabilitate!” este sloganul sub care se desfăşoară campania din acest an, şi care, adresează cetăţenilor îndemnul de a medita asupra faptului că, numai acordând şanse egale semenilor noştri cu handicap, câştigăm parteneri valoroşi de dialog şi acţiune.

Pentru marcarea zilei de 3 decembrie, ANPH organizează următoarele evenimente:

-30 noiembrie 2005- Lansarea Campaniei „Vizibil = Accesibil vs. Invizibil = Incaccesibil”- Priveşte dincolo de dizabilitate!- Amplasarea figurinelor de carton în locuri publice de maximă vizibilitate. Acestea vor fi strânse în data de 3 decembrie şi unele dintre ele vor fi dăruite participanţilor, în cadrul unui cocktail organizat de ANPH.

- 3 decembrie 2005, Ora 11.00- Sala de spectacol a Casei de Cultură a Ministerului Administraţiei şi Internelor, din str. Mihai Vodă nr.17, sector 5, Bucureşti- Spectacol artistic de divertisment organizat de Fundaţia pentru Educaţie şi Cultură „Optimiştii”, cu sprijinul ANPH.

Sub titlul „Fiţi optimişti!Va fi mai bine?”, artişti îndrăgiţi ca Ruxandra Sireteanu, Mihai Constantinescu, George Nicolescu, Anna Lesko, alături de actorii serialului „La Bloc”, trupa Heaven, vor evolua într-un spectacol de muzică şi umor, într-o atmosferă de magie asigurată de Leonardo, împreună cu artişti amatori din cadrul Fundaţiei „Optimiştii”.

Intrarea este liberă pentru public, în limita locurilor disponibile.
- Ora 13.30- Sediul ANPH din Calea Victoriei nr.194, sector 1, Bucureşti, Conferinţa de presă susţinută de Siviu George Didilescu, preşedinte al ANPH şi Lehel Bogdan Lorand, vicepreşedinte al ANPH, pe teme din domeniul protecţiei persoanelor cu handicap.

domeniu: 
categorie: