Ziua Naţională a Adzerbaidjanului

Pe 28 Mai, Adzerbaidjanul îşi serbează ziua naţională.

Azerbaidjan este o ţară situată între Asia şi Europa, în Caucaz. Cuvântul „Azerbaidjan” înseamnă „Ţara Focurilor” în limba veche. Vecinii Azerbaidjanului sunt Rusia la nord, Iranul la sud, Georgia, Armenia şi Turcia la vest. La est este Marea Caspică. Pe litoralul Mării Caspice se află capitala Baku. Poporul azer face parte din familia naţiunilor turcice. Marea majoritate a populaţiei este de religie musulmană.

Azerbaidjanul este caracterizat de o varietate peisajistică impresionantă. Peste 40% din teritoriul său este ocupat de şesuri şi câmpii, jumătatea cărora aflându-se la cote de 400-1500 metri deasupra nivelului mării. Teritoriile aşezate la cote de peste 1500 de metri constituie puţin mai mult de 10 procente din totalul teritoriului ţării. Cel mai renumit platou este Kura. Pantele munţilor sunt acoperite de fagi, stejari şi brazi. Clima subtropicală uscată, predominantă în partea estică, respectiv centrală a Azerbaidjanului, este caracterizată de o iarnă blândă şi de o îndelungată - patru până la cinci luni - şi foarte caldă vară.Azerbaidjanul are resurse naturale bogate de petrol, gaze naturale, aur, aluminiu etc. Printre produse marine preferate de toţi putem enumera caviarul şi diferite soiuri de peşti, preparate după reţete tradiţionale.

Limba vorbită este limba azeră, foarte apropiată de limba turcă din Anatolia, iar alfabetul este latin, cu unele litere adaptate vocabularului specific.

România şi Republica Azerbaidjan au relaţii bilaterale strânse.

În scopul dezvoltării relaţiilor de colaborare bilaterală în domeniul industriei şi energeticii, la data de 12 Martie 2008, a fost încheiat acordul între Ministerul Industriei şi Energeticii din Republica Azerbaidjan şi Ministerul Economiei şi Finanţelor din România.

La data de 8 martie 2008 a avut loc la Bucuresti "Seara prieteniei Azerbaidjan - România - Turcia". La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai statului si guvernului, senatori, deputati ai României, conducatorii Camerei de Comert si Industrie a României si a Bursei Române, diplomati, membri ai comunitatii azerbaidjene, turce si tatare. Cu aceasta ocazie, Ambasadorul Azerbaidjanului în Romania, Dr. Eldar Hasanov a accentuat ca relatiile româno - azerbaidjene, fundamentate de liderul national azer Heydar Aliyev, pe o baza trainica, au ajuns la un nivel de colaborarea strategica.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie România - Azerbaidjan, D-na Alev Balgi-Curpedin, a mentionat ca vizitele reciproce ale sefilor de stat al Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, si al României, Traian Basescu, au jucat un rol important în aprofundarea relatiilor de prietenie dintre cele doua tari. Ca o dovada clara a dezvoltarii relatiilor, în 2007 în România a fost inaugurat un parc, ce poarta numele liderului national azer Heydar Aliyev. De asemenea, si-au început activitatea reprezentantele Fundatiei Heydar Aliyev si a Companiei Petroliere de Stat a Republicii Azerbaidjan, iar relatiile economice dintre Azerbaidjan si România se dezvolta activ.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie România - Turcia, Tamer Atalai, vorbind în detaliu despre relatiile în formatul Azerbaidjan - România - Turcia, a mentionat în special activitatea umanitara a reprezentantei românesti a Fundatiei Heydar Aliyev. El a mentionat ca reprezentanta a luat sub tutela Centrul de Îngrijire si Asistenta din orasul Cluj, a efectuand o munca intensa în domeniul promovarii istoriei bogate si a mostenirii culturale a Azerbaidjanului.

La evenimentul dedicat Zilei Internationale a Femeii 8 Martie, au luat parte artista emerita a Azerbaidjanului Guylanag Mammedova, ansamblul Teatrului National de muzica Rashid Beybutov, cunoscuta cântareata românca Delia Matache.

La final, artistilor emeriti ai Azerbaidjanului, Guylanag Mammedova si Camil Vezorov, precum si Deliei Matache si cântaretului turc Iyldyrym Bekchi le-au fost înmânate diplome de onoare din partea Asociatiei de Prietenie România - Azerbaidjan si a Camerei de Comert România - Turcia pentru contributia în fortificarea relatiilor culturale azerbaidjano - româno - turcesti.

domeniu: 
categorie: