Ziua Naţională a Albaniei

Albania este o ţară în sud-estul Europei, având graniţe cu Muntenegru în nord, Kosovo în nord-est, Macedonia în est, Grecia în sud, Marea Adriatică în vest şi Marea Ionică în sud-vest.

În aria cunoscută astăzi ca Albania au existat oameni de la începutul istoriei. Primii locuitori ai regiunii făceau parte dintr-un grup pre-indo-european care ocupa coasta mediterană. Aceste grupuri au lăsat doar puţine rămăşiţe fizice, care sunt concentrate în ariile coastei.

Albania 

După primul război balcanic, Albania şi-a declarat independenţa faţă de Imperiul Otoman în 1912, devenind un principat. După 1928, ţara a fost condusă de către Regele Zog I până în 1938 când a devenit o posesiune a Italiei.

Comuniştii au preluat controlul ţării în timpul celui de-al doilea război mondial în noiembrie 1944, sub liderul rezistenţei, Enver Hoxha. Din 1945 până în 1990 Albania a avut unul din cele mai represive guverne din Europa. Partidul comunist a fost creat în 1941 susţinut de către Uniunea Partidelor Bolşevice. Toţi care s-au opus partidului au fost eliminaţi. Enver Hoxha a devenit liderul acestui partid. Pe cursul mai multor decenii, Hoxha a creat şi a distrus relaţii cu Belgrad, Moscova, şi China, mereu în intersul său propriu. Ţara a fost izolată, întâi de vest şi apoi chiar şi de estul comunist.

Începând cu anul 1990, Albania se orientează înspre vest, fiind acceptată în Consiliul Europei şi cerând statut de membru în NATO. Mulţi muncitori albanezi continuă să emigreze în Grecia, Italia şi America de Nord. Albania, la fel ca şi alte state ex-comuniste, se află la moment într-o stare de tranziţie de la un guvern totalitar şi o economie controlată de stat la o piaţă liberă şi un sistem de guvernare democratic.

Şeful statului este preşedintele, care este ales de către Kuvendi, sau Adunarea Republicii Albania în fiecare cinci ani. Partea principală a celor 140 de mebri a adunării sunt aleşi în fiecare 4 ani. 100 din membrii parlamentului sunt aleşi de către toţi cetăţenii ţării printr-un vot direct, şi ceilalţi 40 de membri sunt aleşi printr-un sistem proporţional. Şeful guvernului este Prim Ministrul care este asistat de către un consiliu de miniştri. Consiliul Miniştrilor este ales de către Prim Ministru şi este întărit de o majoritate simplă de 71 de voturi a Adunării.

Sursa: Wikipedia

domeniu: 
categorie: