Ziua Naţională a Argentinei

Argentina este o republică federală. Se învecinează la nord cu Bolivia şi Paraguay; la est cu Brazilia, Uruguay şi Oceanul Atlantic; la sud cu Oceanul Atlantic şi Chile; la vest cu Chile.

Ţara ocupă cea mai mare parte în sudul Americii de Sud şi are forma unui triunghi cu baza la nord şi vârful la Punta Dungeness, extremitatea sudică a continentului. Lungimea teritoriului, de la nord la sud, este de aproximativ 3330 km iar lăţimea maximă este de aproximativ 1384 km. Argentina include şi Ţara de Foc, care cuprinde jumătatea estică a Insulei Mari a Ţării de Foc şi numeroase insule vecine (ca de exemplu Isla de los Estados. Suprafaţa ţării este de 2 780 400 km2; este ca mărime a doua ţară sud-americană (după Brazilia). Împreună cu Insulele Falkland şi celelalte insule din sudul Atlanticului are o suprafaţă totală de 2 808 602 400 km2. Coastele argentiniene au o lungime de 4990 km. Capitala este la Buenos Aires, cel mai mare oraş argentinian.

 Argentina este formată din 23 de provincii, un district federal care cuprinde zona oraşului Buenos Aires şi câteva suburbii, un sector argentinian în Antartica şi câteva insule în Oceanul Atlantic.

Cel mai mare oraş este capitala Buenos Aires cu o populaţie de aproximativ de 12.000.000 locuitori. Alte oraşe importante sunt Cordoba, La Plata, Mar de Plata, oraşul-port Rosario şi Mendoza, un important centru agricol. Conform Constituţiei din 1853, Argentina este o republică federală condusă de un preşedinte asistat de un consiliu de miniştri. Puterea legislativă este formată de un congres naţional constituit din Senat şi Camera Deputaţilor.

Regiunea cunoscută astăzi ca Argentina era relativ puţin populată înainte de venirea coloniştilor europeni. Spania a fondat aici în 1580 o colonie permanentă, care va deveni peste secole oraşul Buenos Aires, iar în 1776 era singurul stăpân al celei mai mari părţi a teritoriului. Abia pe 9 Iulie 1816 Argentina îşi va declara independenţa, ceea ce a dus la conflicte între grupări, până în 1853, când s-a realizat unificarea naţională şi a fost promulgată Constituţia.

Investiţiile străine şi mai ales imigrarea din Europa a ajutat la introducerea şi folosirea unor tehnici şi procedee moderne în agricultură, ceea ce a făcut ca la sfârşitul secolului XIX Argentina să fie deja o putere economică mondială. Începând din 1880 "Cucerirea deşertului" a dus la exterminarea sau cucerirea ultimelor triburi de aborigeni din Patagonia. Între 1880 şi 1930 Argentina se număra printre cele mai bogate zece ţări din lume. Conservatorii au dominat viaţa politică a ţării până în 1916, când rivalii tradiţionali, radicalii, au preluat conducerea. În 1930, în urma unei lovituri militare conservatorii au revenit la putere pentru următorul deceniu. Din 1946 funcţia de preşedinte a fost ocupată de Juan Domingo Peron, care a pus accent pe forţa clasei muncitoare şi a acordat o deosebită atenţie sindicatelor. În 1955 a fost îndepărtat de la putere de Revolucion Libertadora. Între 1950 - 1960 Argentina a fost guvernată succesiv de guverne militare şi civile, dar când forţele militare nu au reuşit să revigoreze economia şi să înfrângă grupările teroriste, Peron a avut cale deschisa pentru a reveni. În 1973 acesta a devenit din nou preşedinte, iar cea de a treia soţie a sa, Maria Estela Isabel Martinez de Peron, ocupa funcţia de vice-preşedinte.

În această perioadă actele teroriste comise de extremiştii de dreapta şi de stânga s-au înmulţit, cu o asemenea frecvenţă şi violenţă încât existenţa Argentinei ca stat era în pericol.

Peron a murit în 1974, iar soţia sa a devenit pentru scurt timp preşedinte, fiind îndepărtată de la putere de o lovitură de stat militară, în 1976. Criza economică corupţia, încălcarea drepturilor omului şi în special înfrângerea in Razboiul Falklands, în 1982, au discreditat definitiv regimul militar, iar Argentina a revenit la un regim democratic în 1983.

Relaţii bilaterale România - Argentina
Relaţiile diplomatice

Relaţiile oficiale între cele două ţări au început în 1880. România a deschis un consulat onorific, la Buenos Aires, în 1900. Relaţiile diplomatice, la nivel de legaţie, au fost stabilite la 13 decembrie 1930.

În 1946, relaţiile diplomatice, întrerupte în 1944, au fost reluate la acelaşi nivel, fiind ridicate la nivel de ambasadă in 1964.

Ambasadorul României în Argentina este domnul Ion Vîlcu (25 septembvrie 2007).

Ambasada Argentinei în România are la conducere un însărcinat cu afaceri a.i. (domnul Gabriel Eduardo Puente, din 24.11.2008)

Relaţiile politice

Vizite la nivel înalt:

27-29 iulie 1993, vizita oficială în Argentina a preşedintelui României;
Vizite pe linie parlamentară:

1990 şi 1992, vizite reciproce de delegaţii parlamentare;
1995, vizita unei delegaţii parlamentare argentiniene în România (condusă de Eduardo Menem), ocazionată de Conferinţa Uniunii Interparlamentare din octombrie 1995;
2004, vizita unei delegaţii a Senatului Argentinei, conduse de senatorul Mario Domingo Daniele.
Vizite la nivel de prim-miniştri:

În 1990, a avut loc vizita în Argentina a prim-ministrului României.
Vizite la nivelul miniştrilor afacerilor externe:

În 1993, vizita în Argentina a ministrului român al afacerilor externe (l-a însoţit pe preşedintele român, în vizita oficială);
În perioada 17-19 noiembrie 1998, vizita oficială a ministrului afacerilor externe român în Argentina;
În perioada 13-15 mai 2001 au avut loc, la Bucureşti, consultări între ministerele de externe ale celor două ţări, la nivel de stat.
Întâlniri ale Comisiei Mixte Economice Interguvernamentale

7-9 aprilie 1999 Buenos Aires;
18-19 octombrie 2001 Bucureşti;
10-11 noiembrie 2005 Buenos Aires.
Cadrul juridic

Tratat de prietenie şi cooperare (1974);
Acord de cooperare economică şi comercială între Guvernul României şi Guvernul Republicii Argentina (1993);
Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Argentina pentru cooperare în folosirea paşnică a energiei nucleare (1993);
Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Argentina pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor (1995);
Acord de cooperare între Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera de Comerţ argentiniană (2001).
Acord prin schimb de note verbale privind desfiinţarea vizelor pe paşapoartele simple (2005) 
Relaţiile culturale

Acord de cooperare în domeniile culturii şi educaţiei (1969/ 2001).
Relaţiile în domeniul tehnico-ştiinţific

Acord pentru cooperarea in folosirea paşnica a energiei nucleare (1993);
Convenţie de cooperare ştiinţifică şi tehnologica între Guvernul României şi Guvernul Republicii Argentina (1974/ 1993);
Înţelegere de cooperare între Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţii Nucleare din România şi Comisia pentru Energie Atomică din Argentina (1999).
Relaţiile în combaterea criminalităţii

Convenţie de cooperare în lupta împotriva traficului ilicit de substanţe stupefiante şi psihotrope şi a delictelor conexe (1996) 
Menţiuni speciale

Regimul vizelor

Acord privind desfiinţarea vizelor de pe paşapoartele diplomatice şi oficiale sau de serviciu (1993);
Regimul membrilor de familie ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare

Acord referitor la posibilitatea de angajare în activităţi remunerate, pe bază de reciprocitate a membrilor de familie ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare (1999).
Reprezentare diplomatică

Ambasadorul României în Republica Argentina este acreditat şi în Republica Paraguay (decembrie 2007), cu reşedinţa la Buenos Aires.

Ambasadorul României în Argentina este Ion Vîlcu

Ambasadorul Argentinei în România este Claudio Perez Paladino

domeniu: 
categorie: