Ziua Naţională a Boliviei

Bolivia este o ţară din America de Sud, cu o suprafaţă de 1.098.581 kilometri pătraţi, o populaţie de 8,8 milioane de locuitori, având conducerea administrativă împărţită între două oraşe importante: Sucre (capitala legală şi sediul puterii judiciare) şi La Paz.

Bolivia este situată în centrul Americii de Sud, fără ieşire la mare. ( Alaturi de ea, dintre tarile Americii Latine, doar Paraguay nu are ieşire directă la mare). Se învecinează cu Brazilia la nord şi est, Paraguay în sud-est, Argentina în sud, iar la vest cu Chile şi Peru.

 

Din 1884, de când a pierdut zona Atacama (luată de Chile), Bolivia a câştigat în schimb suveranitatea coridorului către Oceanul Pacific de Sud. Altă neînţelegere cu Chile priveşte drepturile asupra apelor lui Rio Lauca.

Principala formă de relief a Boliviei este şirul munţilor Anzi, care se întind de la nord la sud, ocupând partea apuseană a ţării. La vest, lângă graniţa cu Chile, se află Cordillera Occidental, sau şirul de vest, iar în nord-est este Cordillera Real, principalul şir al Anzilor. Bolivia este împărţită în trei regiuni distincte: Altiplano, sau regiunea de platou , “yungas”, o serie de văi împădurite şi străbătute de numeroase cursuri de apă, situate pe pantele montane estice şi “llanos”, sau zona joasă Amazon - Gran Chaco. Altiplano se întinde între Cordillera Occidental şi Cordillera Central. Partea sa nordică are, la capăt, lacul Titicaca, cel mai mare lac navigabil din lume. Partea sudică a platoului este aridă. Întinzându-se în estul şi nord-estul munţilor se află marea “Amazonian llanos”, conţinând vaste întinderi cu iarbă şi, de-a lungul râurilor, dense păduri tropicale. Multe din aceste regiuni devin mlaştini în timpul anotimpului umed (decembrie, ianuarie, februarie); totuşi, zone întinse zac sub linia inundaţiilor şi ajung păşuni bogate. În sud-est, separate de câmpiile Amazoniene prin înălţimile Chiquitos, sunt uscatele câmpii subtropicale Gran Chaco.

Patru râuri compun sistemul de drenaj al Boliviei în nordul şi nord-estul văilor şi câmpiilor: Rio Beni şi principalul său afluent, Rio Madre de Dios; Rio Guapore, care formează o parte a graniţei cu Brazilia şi Rio Mamore. În sud-est, cel mai important râu este Rio Pilcomayo, care curge prin regiunea Gran Chaco, ca să alimenteze Rio Paraguay. Rio Desaguedo, izvorând din lacul Titicaca, alimentează lacul Poopo. Bolivia împarte controlulul lacului Titicaca cu vecinul său din vest, Peru.

Bolivia este în întregime situată între tropice, dar înălţimile variate determină variaţii considerabile ale climatului. Pe marile înălţimi clima este rece şi uscată, dar în general sănătoasă, în ciuda vânturilor tăioase, uscăciunii atmosferei şi a extremelor temperaturilor zilnice. În regiunile mai joase climatul este mai cald. Temperatura medie anuală variază de la aproximativ 8 grade Celsius în Altiplano până la 26 de grade Celsius în regiunile estice joase.

Cum Bolivia are resurse naturale abundente şi resurse de minereuri bogate, care se exploatează tot mai mult, trebuie avută grijă să nu se ajungă la distrugerea acestor bogăţii ale mediului. Aproximativ 8 % din teritoriu este protejat, 800 000 de ha, majoritatea acoperit cu păduri tropicale. Aproape aceeaşi suprafaţă este pierdută anual datorită defrişărilor. Pădurile tropicale ale Boliviei sunt bogate în diversitate biologică şi conţin un număr neobişnuit de mare de specii de plante. Există de asemenea o mare varietate de animale, începând de la rozătoare, mamifere ierbivore: lama, căprioara, alpaca, vicuna pe platourile andine, până la cele ale pădurii ecuatoriale: tapirul, puma, jaguarul, leneşul , furnicarul, maimuţe, diverse specii de păsări şi reptile (iguane) şi şerpi (boa, anaconda).

Harta BolivieiBolivia are 8,8 milioane de locuitori, cu o densitate a populaţiei de 8 persoane pe km pătrat, din care 60,8 % populaţie urbană şi 39,2 % populaţie rurală. Sporul natural este de 2,4 %.

Aproape 70 % din populaţia Boliviei e compusă din nativi americani, dintre care Quechua 30 % şi Aymara 25 %. Alte grupuri de indigeni cuprind Guarani, Mojeno şi Chimane. Aproximativ 25 % din locuitori sunt metişi (moştenitorii amestecului rasei europene cu indigenii), iar 5 % din populaţie îl reprezintă urmaşii europenilor. Principalele oraşe sunt: La Paz (1.200.000 locuitori), Santa Cruz (694.616), Cochabamba (404.102), Oruro (183.194), Sucre (120.000) şi Potosí (112.291). Există trei limbi oficiale: spaniola (folosită în administraţie, învăţământ şi afaceri şi vorbită ca primă limbă de 30 % din locuitori), Quechua şi Aymara.

La PazBolivia este una din cele mai sărace naţiuni din America de Sud, cu o adâncă prăpastie între elita bogată şi miile de ţărani care practică o agricultură de subzistenţă pe majoritatea ţinuturilor înalte, sterile, din jurul La Pazului. Începând cu 1985 s-au luat măsuri de reducere a cheltuielilor guvernamentale şi de liberalizare a comerţului, astfel că a început o perioadă dificilă de restructurări. Creşterea economică actuală este încurajatoare.

Bolivia are suficiente resurse de petrol şi gaze naturale pentru necesităţile proprii şi exportă chiar gaze în Argentina şi Brazilia. Alte resurse ale Boliviei sunt: cositor, zinc, argint, aur, plumb, antimoniu şi tungsten. Industria minieră este una dintre cele mai importante. Alte ramuri includ industria alimentară şi în special pe cea producătoare de cafea, industria textilă şi a lemnului, a confecţiilor, tutunului şi artizanatul. Industria ilicită de droguri (există plantaţii de coca din care se obţine cocaina) furnizează 15 % din venituri. Agricultura (inclusiv fondul forestier şi piscicol) furnizează 21 % din PIB. Principalele culturi sunt: cafeaua, coca, bumbacul, porumbul, trestia de zahăr, orezul, cartoful, lemnul. Resursele provenite din agricultură sunt suficiente pentru a asigura alimentarea populaţiei. Bolivia exportă metale, hidrocarburi, cafea, soia, zahăr şi lemn, în principal în Argentina, SUA, Marea Britanie, Peru şi Brazilia, importând alimente, petrol şi bunuri de consum din SUA, Brazilia, Japonia, Argentina, Germania şi Chile.

La 25 ianuarie, cetăţenii bolivieni au votat o nouă constituţie în cadrul unui referendum. Preşedintele Evo Morales a promulgat, duminică, noul act fundamental, care acordă un rol mai important statului în economie şi mai multă atenţie comunităţilor indigene, punând accentul pe justiţia socială. În acelaşi timp preşedintele capătă un control mai mare asupra economiei.

Constituţia prevede de asemenea ca statul bolivian să se separe de Biserica Catolică devenind astfel independent de religii, recunoscându-le pe toate, dar fără a acorda un statul special uneia dintre ele.

Desfăşurarea referendumului a fost supravegheată de peste 300 de observatori, dintre care 45 au făcut parte dintr-o misiune a Uniunii Europene.

Relaţii bilaterale România - Bolivia

România şi Statul Plurinaţional al Boliviei au stabilit relaţii diplomatice la 18 octombrie 1969, la nivel de ambasadă.

România a închis Ambasada de la La Paz, cu caracter temporar, la 31 martie 2000. În octombrie 1999 s-a deschis consulatul onorific al României în Departamentul Cochabamba.

Statul Plurinaţional al Boliviei a închis Ambasada de la Bucureşti, cu caracter temporar, la 30 iunie 2000.

Relaţiile dintre România şi Statul Plurinaţional al Boliviei sunt gestionate de Ambasada României la Lima (Peru).

Relaţiile politice

Vizite la nivelul miniştrilor afacerilor externe

1993 - vizită oficială în Bolivia a unei delegaţii conduse de Ministrul de externe al României;
1995 - vizită oficială în România a Ministrului relaţiilor externe şi cultelor al Statului Plurinaţional al Boliviei.
(Notă: în Bolivia nu există funcţia de prim ministru, preşedintele fiind şi şef al Guvernului).

Vizite pe linie parlamentară

1992 - vizită oficială în România a unei delegaţii conduse de Preşedintele Senatului Statului Plurinaţional al Boliviei;
1998 - vizită oficială în România a Preşedintelui Camerei Deputaţilor a Statului Plurinaţional al Boliviei;
1999 - vizită oficială în Bolivia a unei delegaţii conduse de Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor a României;
1999 - vizită oficială în România a unei delegaţii conduse de Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a Statului Plurinaţional al Boliviei.

Regimul vizelor
Acord între Guvernul României şi Guvernul Statului Plurinaţional al Boliviei privind desfiinţarea reciprocă a vizelor pentru paşapoartele diplomatice, oficiale şi de serviciu, semnat la 30 septembrie 1992, la La Paz.

Ambasadorul Boliviei în România este Hernando GARCIA SUAREZ.

domeniu: 
categorie: