Ziua Naţională a Greciei

Este ziua în care, în 1940, Mussolini i-a dat ultimatum premierului grec Ioaniss Metaxas de a permite trecerea trupelor italiene prin Grecia; altfel avea de înfruntat războiul. Premierul grec a răspuns printr-un categoric Okhi(NU). La nici două ore, Grecia era atacată, intrând astfel în cel de-al Doilea Război Mondial. Abia în următorul an, în luna mai, poporul s-a eliberat.

De atunci, toatã Grecia sărbătoreşte "Ziua demnităţii", comemorând eroii căzuţi în lupta antifascistă. Se organizează parade militare şi manifestaţii cultural-artistice, iar traficul este oprit.  Oraşele de coastă organizează parade navale însă cel mai mult se sărbătoreşte în Atena şi Salonic. În acesta din urmă mai cu seamă pentru că este o triplă sărbătoare: ziua Sfântului Demetrios- patronul oraşului, ziua în care a ieşit de sub dominaţia otomană şi nu în ultimul rând, Ziua marelui Nu.

 

Pentru Grecia această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o imporanţă morală aparte. Aminteşte de valorile elene şi, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.

Grecia mai sărbătoreşte şi o altă zi de însemnătate naţională pe 25 martie, rememorând declanşarea războiului de independenţă din 1821 pentru eliberarea de sub dominaţia otomană.

Relaţiile diplomatice între România şi Republica Elenă au fost stabilite la 20 februarie 1880, la nivel de legaţie, fiind ridicate la rang de ambasadă la 1 ianuarie 1939. Întrerupte în contextul celui de-al doilea război mondial, relaţiile diplomatice au fost restabilite la 25 august 1956, la nivel de ambasadă.

Cele mai recente contacte la nivel înalt:

- vizita de stat la Atena a Preşedintelui României - 27 mai 2009
- vizita oficială a Ministrului Afacerilor Externe la Atena -  1 martie 2010.

Reprezentare diplomatică

Ambasade:

Ambasada României la Atena: Ambasador: Dl George Ciamba

Ambasada Republicii Elene la Bucureşti: Ambasador: Dl Georgios Poukamissas

Consulatul General al României la Salonic

Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării

La 30 aprilie 2010, schimburile bilaterale româno-elene erau în valoare de 328,77 milioane euro, in scadere cu 6,49% faţă de luna aprilie 2009.

La 31 mai 2010 în România erau înregistrate 4846 societăţi comerciale cu capital elen, reprezentând 2,87% din numărul total (investiţii directe de capital), având un capital social total de 1,77 miliarde euro (locul 5, pondere de 5,49% în totalul investiţiilor străine în România).

Schimburile comerciale româno-elene

Programe de asistenţă financiară

În cadrul Planului Elen de Reconstrucţie Economică a Balcanilor (HIPERB), la data de 20 iulie 2002 a fost semnat la Bucureşti, „Acordul privind Programul de cooperare pentru dezvoltare pentru o perioadă de cinci ani” între Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene (ratificat prin Legea nr.163/22.04.2003), prin care României i-a fost alocată suma de 70,5 milioane de euro.

În cursul anului 2006 s-a realizat extinderea Acordului până în anul 2011.

Programul HiPERB are o distribuţie multi-sectorială şi multi-anuală, iar din totalul fondurilor, 79% sunt alocate pentru asistenţa administraţiei centrale şi locale, 20% pentru investiţii productive, iar 1% sunt gestionate de Ambasada Greciei la Bucureşti.

Cooperare cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane

Relatiile româno-elene în domeniu se desfășoară în baza Programului de colaborare culturală între Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene în perioada 2004-2007, semnat la Bucureşti, la data de 21 martie 2005, prelungit.

În prezent, se află la studii în România, pe cont propriu, aproximativ 1000 cetăţeni greci (inclusiv etnici români). Din punct de vedere al profilurilor de studii, tinerii greci se orientează prioritar către învăţământul medical, în special către cel cu predare în limba engleză. Centrele universitare preferate de cetăţenii greci sunt: Constanţa, Timişoara, Bucureşti, Craiova, Iaşi, Cluj şi Oradea. 

Minoritatea/Comunitatea română

Comunitatea românească din Grecia.

Conform estimărilor, comunitatea românească din Grecia este formată din aproximativ 100.000 de persoane, din care cca. 5.000 de persoane cu domiciliu stabil în această ţară.

Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Grecia

Guvernul elen a ridicat, începând din 1 ianuarie 2009, restricţiile pe piaţa muncii din Grecia pentru forţa de muncă din România (şi Bulgaria).

În conformitate cu această decizie, cetăţenii români pot lucra în Grecia fără a deţine permis de lucru, în condiţii egale cu cetăţenii acestor state sau cu cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

Ambasadorul României în Grecia este George Ciamba.

Ambasadorul Greciei în România este Georgios Poukamisas.

domeniu: 
categorie: