Ziua Naţională a Libanului

Ca aşezare geografică, Republica Liban este situată pe ţărmul Mării Mediteraniene, având ca vecini Siria, la nord şi est şi Israel, la sud. Suprafaţa ţării este de 10.452 de kilometri pătraţi, iar populaţia este de circa 4 milioane de locuitori, dintre care 65% mulsulmani şi 35% creştini.

Limba oficială vorbită în Liban este araba, iar frecvent întâlnite sunt franceza şi engleza.

Libanul, leaganul civilizaţiei feniciene, a cunoscut, succesiv, cuceririle egipteană, asiriană, persană, romană şi arabă. În secolul al XVI-lea a intrat sub dominaţia otomană, păstrându-şi însă un statut privilegiat.

 

Între 1920-1943, s-a aflat sub mandat francez (în aceeaşi structură politico-administrativă cu Siria).

La 22 noiembrie 1943, şi-a proclamat independenţa.

Libanul este membru fondator al Ligii Statelor Arabe, al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al Francofoniei.

Situaţia politico-economică est caracterizată ca fiind fragilă urmare razboiului din iulie-august 2006 şi a crizei politice post-război.

Pe fundalul situaţei securitare fluide ş al instabilităţ politice, economia libaneză a înregistrat un recul puternic în 2005 şi 2006, creşterea economică fiind negativă (în loc de 6-7% cât a fost previzionată).

Principalele surse de venituri, turismul şi serviciile, au suferit contracţii semnificative, cu rezultate directe în încasările la bugetul de stat.

Singurele sectoare ale economiei care au înregistrat creşteri au fost sectorul bancar, care a continuat să atragă fonduri masive din Golf (creşterea preţului petrolului a generat profituri mari),  sectorul imobiliar şi cel al valorilor mobiliare (atragând investiţii masive din Golf, din aceleaşi considerente).

Libanul este Republică parlamentară democratică.  Puterea în stat este împărţită între creştini şi musulmani, într-un algoritm confesional, potrivit Constiţutiei din 1926, Pactului Naţional din 1943 şi Acordului de la Taef (22 octombrie 1989), care a marcat iîncetarea razboiului civil.

Presedintele tarii apartine comunitatii crestine maronite si este ales de Adunarea Nationala (Parlamentul) pe o perioada de 6 ani. Actualul presedinte, Emile Lahoud , a fost ales la 15 octombrie 1998 iar in septembrie 2004 Parlamentul i-a prelungit mandatul pentru inca trei ani.   
Puterea legislativa este exercitata de Adunarea Nationala, respectiv parlament unicameral (128 membri, impartiti in mod egal intre cele doua comunitati, crestina si musulmana, alesi prin vot direct pe o perioada de 4 ani). Ultimele alegeri legislative au avut loc in aprilie-mai 2005.

Presedintele parlamentului apartine comunitatii musulmane siite. Nabih Mustapha Berry, liderul miscarii AMAL, a fost desemnat in aceasta functie in 1992, fiind apoi reinvestit in 1996, 2000 si 2005.

Puterea executiva este exercitata de catre Consiliul de Ministri, al carui presedinte apartine comunitatii musulmane sunite. Rafic Hariri, prim ministru pana in octombrie 2004, a fost asasinat printr-un atentat cu bomba, la data de 14 februarie 2005, ceea ce a declansat o profunda criza politico-economica si securitara.

Dupa alegerile legislative din mai 2005, Fouad Siniora, fostul ministru de finante, a fost desemnat in functia de premier.

 

Viata politica din Liban este dominata de existenta a numeroase partide si grupari politice, multe cu caracter confesional sau chiar de clan familial. Forta acestora este scazuta, credibilitatea lor erodandu-se in cei 16 ani de razboi civil (1975 – 1990) datorita participarii, cu militii, la confruntarea interna armata.

Libanul  dispune de zacaminte nesemnificative de minereu de fier, cupru, roci fosfatice si lignit de calitate inferioara;

Formele de proprietate sunt în mare majoritate privata, statul controland doar companiile de utilitati publice (electricitate, apa, comunicatii etc) care fac, in prezent obiectul unor disensiuni interne privind procesul de privatizare al acestora.

Industria este reprezentata de energetie, chimie, materiale de constructii, metalo-casnica, mobila, textila, pielarie, alimentara. Unitatile industriale sunt, in marea lor majoritate (cca. 90%), de dimensiuni mici si cu un numar redus de salariati (sub 10 angajati). Intreprinderile economice mari, precum fabricile de ciment sau unitatile energetice, sunt mai putin numeroase (cca.2%) si nu depasesc 2000 de angajati;

Serviciile constituie principala sursa de venit national (peste 60%), alaturi de industrie (cca. 20%) si agricultura (cca. 20%). Principalele servicii sunt din sfera comertului, firmele libaneze acoperind, prin operatiuni triunghiulare, o parte insemnatat din comertul arab, financiar bancara (sector foarte dezvoltat in Liban unde functioneaza peste 70 de banci locale si peste 20 de mari banci internationale), turismul, transporturile (in principal aeriene si maritime), sectorul imobiliar etc.

Agricultura: ponderea agriculturii in economia libaneza este relativ scazuta. Suprafata arabila nu depaseste 20%, in acest sector fiind ocupat un procent de numai 10-12% din populatia tarii. Libanul este producator de legume si fructe pe care le exporta in unele tari din zona, fiind principalul exportator de ulei de susan al lumii (14% din exportul mondial);

Transporturi: Caile ferate, cu o lungime de 415 km, au fost distruse in timpul razboiului civil. Lungimea cailor rutiere este de 7.400 km. din care 6.600 asfaltati, cu o retea de autostrazi urbane si nationale de tip european.

Finante: incepand din 1994, Banca Centrala asigura stabilitatea monedei nationale (1$=1500 lire libaneze) prin masuri de acoperire a cererii de valuta de pe piata interna din rezervele Trezoreriei. Este respectat cu strictete secretul bancar. Activele bancare libaneze sunt estimate, in prezent, la 70 miliarde dolari, cu o crestere anuala de 12-15 %.

Datoria publica a inregistrat cresteri importante in ultimii ani, pe fondul programului national de recontructie si dezvoltare, cifrandu-se, in prezent la peste 42 miliarde USD, reprezentand 200% din PIB.

Lista primelor 10 produse exportate de Romania in Liban:

1. Combustibili minerali, uleiuri minerale si produse ale acestora (HS 27): 128,48

2.  Lemn, carbune de lemn si articole din lemn (HS 44): 26,76

3. Imbracaminte si accesorii, altele decat tricotate sau crosetate (HS 62): 4,18

4. Lapte si produse lactate, oua de pasari, miere naturala, produse comestibile de origine animala (HS 04): 0,95

5. Imbracaminte si accesorii tricotate sau crosetate (HS 61): 0,93

6. Vehicule terestre, altele decat materialul rulant de cale ferata si tramvai (HS 87): 0,91

7. Hartie si carton, articole din pasta de celuloza, din hartie sau din cartion (HS 48): 0,86

8. Ingrasaminte (HS 31): 0,84

9. Incaltaminte, ghetre si articole similare (HS 64): 0,67

10. Fonta, fier si otel (HS 72): 0,58

Lista primelor 10 produse importate de Romania din Liban:

1. Tutun si inlocuitori de tutun prelucrati (HS 24): 0,745

2. Igrasaminte (HS 31): 0,307

3. Reactoare nucleare, cazane, masini, aparate si dispozitive mecanice (HS 84): 0,256

4. Articole diverse (HS 96): 0,207

5. Preparate din legume si din fructe (HS 20): 0,091

6. Masini, aparate si echipamente electrice, parti ale acestora (HS 85): 0,089

7. Legume, plante, radacini si tuberculi (HS 07): 0,084

8. Materiale plastice si articole din material plastic (HS 39): 0,070

9. Incaltaminte, ghetre si articole similare (HS 64): 0,068

10. Cupru si articole din cupru (HS 74): 0,065.
 
Relaţii bilaterale România - Liban
Prezentare generală: Relaţia bilaterală este foarte bună şi se caracterizează prin frecvenţa dialogului politico-diplomatic, în special după 1989, când a înregistrat o dinamică înaltă, materializată în schimburi de vizite la toate nivelurile.

Reprezentare diplomatică: România şi Libanul au stabilit relaţii diplomatice la rang de ambasadă, la 6 ianuarie 1965.

Ambasadorul României la Beirut este domnul Daniel Tănase (prezentarea scrisorilor de acreditare a avut loc la data de 7 iulie 2008).

Ambasadorul Libanului la Bucureşti, domnul Mohammed El Dib, a prezentat scrisorile de acreditare la 12 noiembrie 2003.

Cooperare economică: la sfârşitul anului 2009, schimburile comerciale bilaterale se cifrau la 192,25 milioane USD din care 185,07 milioane USD exporturi româneşti.

La 31 decembrie 2009, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului erau înregistrate un număr de 3502 firme cu participare libaneză la capital, cu o valoare totală a capitalului social subscris de peste 41,3 milioane USD, reprezentând 0,16 % din totalul capitalului social subscris de societăţi comerciale cu participare străină la capital in România (locul 28 în clasamentul investitorilor străini). În marea lor majoritate, acestea sunt implicate în activităţi în sectorul comerţului. În ultima perioadă s-au înregistrat şi investiţii în sfera productivă (industria alimentară, fabrica de  articole din mase plastice, fabrica de produse chimice, fabrica de case din lemn, complexe agroindustriale, etc.)

La data de 30.06.2010, schimburile comerciale cu această ţară se situau la valoarea de 104,660 mil dolari, din care 2,046 mil. dolari import şi 102,614 mil. dolari la export.

Ca organism de acţiune pe linia cooperării economice între mediile private din România şi Liban, la data de 24 martie 2004 s-a înfiinţat Consiliul de Afaceri Româno-Libanez, între Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Forumul Economic Libanez. Consiliul, dispunând de comitete executive pentru cele două părţi, îşi propune sa faciliteze contactele directe de afaceri şi de cooperare dintre companiile româneşti şi libaneze.

Cooperare cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane: În cadrul Acordului bilateral de cooperare culturală, semnat în 1995, au fost realizate manifestări, precum: expoziţii în Liban (pictură, sculptură, tapiserie); participarea, cu stand naţional, la expoziţia etnografică “Ferestre spre lume” găzduită de Universitatea Libaneză; participarea la tabăra de sculptură de la Rachana; prezentarea de conferinţe de către profesori români.

În perioada 25-29 mai 2009 a fost organizată „Săptămâna Filmului Românesc” la Lebanese-American University din Beirut, manifestare în cadrul căreia au fost prezentate 6 filme româneşti, după care, între 26 noiembrie-6 decembrie 2009, România a participat cu 2 proiecţii ale lung metrajului „RYNA” la Festivalul Filmului European de la Beirut.

În ţara noastră au studiat şi absolvit diverse specializări ale învăţământului superior aproximativ 1.500 de cetăţeni libanezi.

Comunitatea română: numără circa 1500 de persoane răspândite pe tot teritoriul Libanului şi este formată, în principal, din cetăţene române căsătorite cu foşti studenţi libanezi care au studiat în România şi din copiii acestora.

În Liban îşi desfăşoară activitatea 35 muzicieni români, angajaţi pe bază de contracte de muncă individuale la Conservatorul Naţional din Beirut.

Ambasada României la Beirut sprijină şi acordă expertiză juridică de specialitate recentei iniţiative de constituire a unei asociaţii a românilor din Liban,  România-Levant.

Cetăţenii români, titulari de paşapoarte turistice au nevoie de viză pentru a călători în Republica Libaneză. Viza se poate obţine fie de la Ambasada Libanului la Bucureşti, fie de la punctele de trecere a frontierei libaneze.

Ambasadorul României în Liban: Daniel Tănase
Ambasadorul Libanului în România:  Mohammed EL-DIB

domeniu: 
categorie: