Ziua naţională a Republicii Bulgaria

Republica Bulgaria este o ţară situată în partea sud-estică a Europei, în estul Balcanilor. Se învecinează cu Marea Neagră la est, cu Grecia şi Turcia la sud, cu Serbia şi Macedonia la vest şi cu România la nord. Bulgaria este un stat membru al NATO din data de 29 martie 2004 şi, din 1 ianuarie 2007, al Uniunii Europene.

Bulgaria are o climă temperată, cu ierni reci (cu multe precipitaţii) şi veri calde şi uscate, precum şi cu o influenţă mediteraneană de-a lungul coastei Mării Negre.

După războiul ruso-turc, 1877-1878 şi Tratatul de Pace de la San Stefano din 3 martie 1878 s-a proclamat Principatul autonom al Bulgariei. Tratatul a fost însă respins de Marile Puteri, care se temeau că o ţară slavică mare în Balcani ar fi servit interesele Rusiei. Aceasta a dus la un alt tratat de pace, Tratatul de la Berlin (1878) care a proclamat Principatul autonom bulgar. Primul prinţ bulgar a fost Alexander von Battenberg. Mare parte din teritoriul Traciei a fost inclusă în regiunea Rumelia, iar restul Traciei şi Macedonia au fost date otomanilor. După războiul bulgaro-sârb şi unificarea cu Rumelia de Est în 1885, principatul s-a proclamat regat independent în data de 5 octombrie 1908, în timpul domniei lui Ferdinand I al Bulgariei.

În 1912-1913, Bulgaria a fost implicată în războaiele balcanice, intrând în conflict de partea Greciei şi a Serbiei împotriva Imperiului Otoman, şi apoi împotriva foştilor aliaţi în încercarea disperată de a-şi câştiga unitatea naţională şi de a-şi extinde teritoriul. După ce a fost învinsă în al doilea război balcanic, Bulgaria a pierdut mare parte din teritoriul cucerit în primul război. Primul Război Mondial găseşte Bulgaria de partea învinşilor. Înfrângerea Puterilor Centrale a dus la alte pierderi teritoriale. Primul Război Mondial a dus la sosirea unui val de peste 250.000 refugiaţi veniţi din Macedonia, Tracia şi Dobrogea. În anii 1930 numărul a crescut, din cauza agresiunii Serbiei împotriva bulgarilor.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Bulgaria a intrat în sfera de influenţă a URSS-ului, devenind Republică Populară în 1946 şi unul dintre cei mai credincioşi aliaţi ai URSS-ului. În anii 70', a început normalizarea relaţiilor cu Grecia, iar în anii 90', relaţiile cu Turcia. Republica Populară s-a sfârşit în 1989, când mai multe regimuri comuniste din estul Europei au decăzut. Liderul comunist Todor Zhivkov a fost înlăturat de la putere în data de 10 noiembrie 1989.
Bulgaria a intrat în NATO pe 29 martie 2004, iar de la 1 ianuarie 2007, este membră a Uniunii Europene.

Conform recensământului din 2001, populaţia Bulgariei este în principal de etnie bulgară (83.9%), dar conţine şi două minorităţi mari, de turci (9.4%) şi de rromi (4.7%). Restul de 2% consistă din mai multe minorităţi mici, incluzând armeni, tătari, greci, ruşi, români+vlahi+aromani 11198, ucraineni, găgăuzi şi evrei. 84,8% din populaţia bulgară vorbeşte limba bulgară, o membră a grupului slavic, care este singura limbă oficială, dar sunt vorbite şi alte limbi, conform etniilor existente.

Majoritatea bulgarilor (83.9%) sunt cel puţin nominal membri ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, biserica naţională est-ortodoxă. Alte religii includ Islamul (12.1%), Romano-Catolicismul (1.7%), Iudaismul (0.8%), însă există şi membri ai bisericii protestante, Gregorio-Armene ş.a. printre restul de 1.6% din cetăţeni.

domeniu: 
categorie: