Ziua Naţională a Republicii Orientale Uruguay

Uruguay  e o ţară localizată în partea sud-estică a continentului sudamerican. Are o populaţie de 3,3 milioane, din care 1,7 milioane trăiesc în capitala Montevideo şi în aria sa metropolitană.

La nord e mărginită de Brazilia, şi de Argentina pe malul ambelor râuri Uruguay şi Rio de la Plata. La sud-est e marginită de oceanul Atlantic. Ca dimensiuni e a doua ţară dintre cele mai mici din America de Sud, e mai mare doar decât Suriname.

Montevideo a fost fondat se spanioli în sec. 18, ca o fortificaţie militară. Uruguay şi-a câştigat independenţa în 1828 ca urmare a luptelor între trei puteri, Spania, Argentina, Brazilia. Sistemul politic e democraţie constituţională, unde preşedintele ales are rolurie de şef al executivului şi cel de şef al statului.

În conformitate cu ”Transparency International” Uruguay e a doua în lista celor mai puţin corupte ţări ale Americii Latine, după Chile. Politica şi condiţiile de muncă fiind una dintre cele mai libere de pe continent.

Populaţia fiind în proporţie de până la 88% descendenţi europeni. Mai puţin de 2/3 din populaţie se declară Romano-Catolici.
Etimologie. Numele "Uruguay" vine din limba Guarani, şi are posibil mai multe înţelesuri. Unele posibile versiuni ale cuvântului sunt:

"Râul ţării urilor": versiune atribuită lui Felix de Azara, care sugerează că numele ţării provine de la o mică pasăre numită uru, nativii de pe malurile râului Uruguay

"Râul chanchilelor colorate": interpretare poetică atribuită lui Juan Zorrilla de San Martín.
"Râul Melcilor": intrepretare atribuită unui colaboratorator al echipei lui Félix de Azara (arugua, "melc", şi y, "apa")
"Râul celor ce aduc hrană": versiune anonimă larg popularizată, din momentul descoperirii unui document vechi scris de cărugărul iezuit Lucas Marton.

Ambasadorul României în Uruguay este Gheorghe Petre.

Din 2004 ambasada Uruguayului la Bucuresti a fost inchisa din ratiuni economice.In Romania functioneaza in prezent doar Consulatul Onorific de la Bucuresti, reprezentat de catre Consulul Onorific Octavian Andronic.

domeniu: 
categorie: