Ziua Naţională a României, marcată în peste 60 de oraşe din întreaga lume

Ca în fiecare an, la 1 Decembrie, Ministerul Afacerilor Externe duce sărbătoarea românească în toată lumea, printr-o serie de evenimente cu caracter cultural, artistic şi de diplomaţie publică.

Concerte de operă şi de muzică simfonică, vernisaje ale unor expoziţii de fotografie, conferinţe şi mese rotunde, întâlniri cu diaspora, proiecţii de  film românesc, spectacole de teatru, prezentări de filme documentare, prezentări ale tradiţiilor româneşti (inclusiv costumarea statuii-simbol a Bruxellesului, Manneken-Pis, în port popular românesc) şi a oportunităţilor turistice româneşti – acestea sunt doar o parte din numeroasele evenimente  organizate în majoritatea capitalelor şi oraşelor unde România are misiuni diplomatice.

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în peste 60 de oraşe din întreaga lume: Praga, Paris, Atena, Londra, Bruxelles, Moscova, Haga, Madrid, Malaga, Sevilla, Roma, Stockholm, Almeria, Geneva, Zurich, Milano, Helsinki, Khartoum, Pretoria, Canberra, Viena, Ottawa, Sofia, Nicosia, Abu Dhabi, Zagreb, Strasbourg, Berlin, Bonn, Munchen, Calcutta, New Delhi, Atena, Dublin, Tel Aviv, Beirut, Luxembourg, Bălti, Chişinău, Ankara, Istanbul, Varsovia, Oslo, Haga, Islamabad, Cape Town, Cairo, Varşovia, Lisabona, Manila, Budapesta, Kiev, Gyula, Ashabat, Teheran, Tirana, Washington, New York, Seul, Amman, Kuweit, Dakar, Abuja, Izmir. O parte din aceste evenimente sunt organizate împreună cu institutele culturale române din ţara de reşedinţă.

Ministerul Afacerilor Externe urează tuturor românilor, oriunde s-ar afla: „La mulţi ani!”.

Presa este invitată să participe la toate evenimentele organizate de reprezentanţele României în lume, contactând responsabilii pentru comunicare de la fiecare misiune.

Câteva dintre evenimentele organizate peste hotare

Ambasada României în Israel şi Institutul Cultural Român de la Tel Aviv au celebrat Ziua Naţională a României printr-un concert, la data de 24 noiembrie, la Teatrul Givatayim din Tel Aviv.  Invitaţi să susţină concertul au fost tinerii muzicieni, membri ai Cercului muzical de excelenţă ”Dinu Lipatti” din Bucureşti: Daria Ioana Tudor, pian, (13 ani); Georgeta-Ioana Iordache, vioară, (16 ani); Ştefan Cazacu, violoncel, (16 ani) şi Arthur Bocăneanu, pian, (19 ani).

La Bruxelles, la data de 27 noiembrie, a avut loc, la Conservatorul Regal din Bruxelles, concertul de gală susţinut de maestrul Gheorghe  Zamfir şi orchestra „Creator Art” din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României, asociaţilor româneşti şi al cetăţenilor din Republica Moldova stabiliţi în Belgia şi Franţa.

În plus, Ambasada României în Regatul Belgiei va organiza, la 2 decembrie, festivitatea de costumare a lui Manneken-Pis, statuia-simbol a oraşului, în port popular românesc. Costumarea lui Manneken Pis reprezintă o tradiţie locală veche şi renumită în Belgia, fiind organizată de regulă în conexiune cu evenimente politice sau culturale semnificative şi beneficiind astfel de o expunere publică de excepţie.

De asemenea, Reprezentanţa României pe lângă Uniunea Europeana prezintă, la Bruxelles, expoziţia de fotografie  „Bucureştiul e de nestăvilit”, în colaborare cu primăria Municipiului Bucureşti şi Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Universitatea Rusă „Prietenia Popoarelor” şi Institutul de stat de limba rusă „A.C. Puskin” din Moscova, unde studiază tineri români, găzduiesc, la 1 decembrie, o serie de evenimente culturale la care vor participa reprezentanţi ai Ambasadei României, conducerile instituţiilor, cadre didactice şi studenţi.

În plus, între 18 noiembrie - 1 decembrie se desfăşoară la Moscova Festivalul Filmului Românesc, primul eveniment de acest gen în Federaţia Rusă, în cadrul căruia sunt proiectate filme de referinţă ale cinematografiei romaneşti, dar şi pelicule de succes din ultimii ani. Totodată, Ambasadorul României în Federaţia Rusa a inaugurat, la 29 noiembrie, monumentul comemorativ dedicat militarilor romani decedaţi în prizonierat la Spitalul Special nr. 5963 din localitatea Tuma, regiunea Riazan.

La Stockholm are loc, la 30 noiembrie, la sediul Ambasadei, vernisajul expoziţiei Time – Lapse of Time a artistei plastice românce Mariana Gheorghiu, cu participarea directorului Muzeului Naţional de Artă din Cluj-Napoca, Călin Stegerean. Evenimentul este organizat cu prilejul recepţiei Ambasadei de celebrare a Zilei Naţionale cu comunitatea română din zona Stockholm.

Pentru marcarea Zilei Naţionale, Ambasada României la Amman va organiza, sub patronajul Alteţei Sale Regale Prinţesa Muna Al-Hussein, în colaborare cu Conservatorul Naţional de Muzică din Iordania şi Primăria Ammanului, o  “Serată Muzicală” cu participarea Orchestrei Simfonice a Ammanului şi a 13 instrumentişti români care colaborează cu aceasta.

La Haga, la 1 decembrie are loc la Paleiskerk („Biserica Palatului”) un recital extraordinar de pian susţinut de Ilinca Dumitrescu, invitat special fiind fagotistul Vasile Macovei.

La Budapesta, Ziua Naţională a României va fi sărbătorită printr-un concert susţinut de Romanian Piano Trio (Horia Mihail, Răzvan Suma şi Alexandru Tomescu), cu un repertoriu Haydn-Enescu-Bartok-Dvoøák, urmat de recepţie.

Ambasada României la Londra şi Institutul Cultural Român-Londra, vor organiza,  la 2 decembrie, un Concert de gală susţinut de soprana Elena Mosuc (Metropolitan Opera New York, Teatro alla Scala din Milano, Teatro La Fenice din Venetia, Opera de Stat din Viena şi Opera din Zürich), acompaniată de pianistul Enrico Cacciari.

Ambasada României la Zagreb va prezenta publicului croat si mediului diplomatic de la Zagreb expoziţia  “Fotopoetica”. Expoziţia cuprinde fotografii realizate de 33 de tineri absolvenţi ai Şcolii româneşti - fotografia poetică "Francisc Mraz", una dintre cele mai promiţătoare şcoli din acest domeniu. 

La Dublin, a avut loc, sâmbătă 27 noiembrie, în prestigiosa catedrală Sfântul Patrick, concertul The Music of Shaun Davey- A Romanian Journey ("Muzica lui Shaun Davey – o călătorie românească"), cu participarea extraodinară a Corului de Bărbaţi al Institutului Teologic Andrei Şaguna de la Sibiu alături de Orchestra RTE şi cunoscuţi artişti irlandezi. Evenimentul a fost organizat de Radiodifuziunea irlandeză (RTE) în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi în colaborare cu Ambasada României la Dublin. Concertul a reprezentat premiera în Irlanda a operei muzicale a apreciatului compozitor irlandez Shaun Davey, Voices from the Merry Cemetary (Voci din Cimitirul Vesel"), inspirată din epitafurile cimitirului de la Săpânţa.

Un număr limitat de reprezentanţe diplomatice ale României au renunţat la marcarea Zilei Naţionale, din considerente legate de imposibilitatea obţinerii de sponsorizări:  Buenos Aires, Tunis, Rio de Janeiro, Alger, Los Angeles, Pristina, Rostov pe Don, Bratislava, Doha, Vilnius, Bagdad, Kuala Lumpur, Tokyo.

Sărbătorirea Zilei Naţionale va fi şi un prilej pentru întâlniri cu membrii comunităţii româneşti, intervenţii academice la universităţile din ţara de reşedinţă, întâlniri cu presa locală,  proiecţii de filme româneşti sau expoziţii de fotografie. Reprezentanţele diplomatice ale României din Izmir, Stockholm, Moscova, Berlin, Montevideo, Singapore, Luanda, Vârşeţ, Mexic, Caracas, Lyon  - Franţa, Erevan, Zaragosa, Shanghai, Beirut, Lima, Abu Dhabi vor organiza astfel de evenimente.

O selecţie a evenimentelor organizate de misiunile diplomatice pentru marcarea Zilei  Naţionale va fi disponibilă pe site-ul MAE, www.mae.ro.

Anul acesta, pe fondul restricţiilor bugetare severe, MAE nu a promovat o Hotărâre de Guvern privind alocarea de fonduri din bugetul ministerului pentru marcarea Zilei Naţionale. Astfel, Centrala MAE a solicitat misiunilor identificarea de surse alternative de finanţare, atât pentru recepţie, cât şi pentru diverse activităţi de diplomaţie publică.

 

domeniu: 
categorie: