Ziua naţională a României în marile capitale ale lumii

Ziua Naţională a României nu a fost sărbătorită doar în România. Ci şi în câteva dintre celem mai mari capitale ale lumii la sfârşitul lunii noiembrie, înaintea datei de 1 decembrie, se arată într-un raport al Ministerului Culturii şi Cultelor dat, joi, publicităţii. În data de 28 noiembrie la Sediul Unesco din Paris Ministerul Culturii şi Cultelor, alături de Delegaţia permanentă a României la Unesco a sărbătorit Ziua Naţională a României prin organizarea unui concert de colinde susţinut de Ducu Bertzi, Marius Baţu şi Mihai Neniţu.

Cu această ocazie a fost vernisată expoziţia fotodocumentară dedicată oraşului Sibiu şi s-a desfăşurat o conferinţă de presă pe tema lansării programului „Sibiu, capitala culturală europeană 2007”, cu participarea unor ziarişti români şi străini. La aceste evenimente la care a fost prezent ministrul culturii, Adrian Iorgulescu se adaugă şi o recepţie la care a participat Corpul Diplomatic acreditat la UNESCO şi câteva personalităţi din diaspora românească.

În 29 noiembrie, în Foaierul Consiliului Miniştrilor din Consiliul Europei, pentru marcarea Zilei Naţionale a României, Ministerul Culturii şi Cultelor din România şi Muzeul Naţional de Arta Contemporană au organizat o Expoziţie de Artă Contemporană Românească cu participarea artiştilor Dumitru Gorzo, Gili Mocanu şi Donald Simionoiu. Expoziţia a fost vernisată de Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor şi de Maud De Boer Buiquicchio, Secretarul General adjunct al Consiliului Europei.

Cu aceeaşi ocazie Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei a organizat o recepţie cu participarea înalţilor funcţionari ai Consiliului Europei şi ai unor reprezentanţi ai Comunităţii Româneşti din Strassbourg.

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi în Norvehia, la Oslo, în perioada 25-30 noiembrie. În 28 noiembrie, Ambasada României la Oslo a sărbatorit Ziua Naţionala a României, la una din cele mai prestigioase locaţii din capitala norvegiană, Glasshuset din Konserthus, prin organizarea unei expoziţii de caricaturi semnate de Ştefan Popa Popa’S şi a recepţiei devenite deja tradiţionale.

Printre invitaţi s-au numărat Lordul Şambelan al Casei Regale norvegiene, Guvernatorul districtului Oslo şi Akerhus, numeroşi oficiali reprezentând Ministerul Regal al Afacerilor Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Justiţiei şi Poliţiei, Ministerul Culturii şi Cultelor şi diverse alte instituţii guvernamentale şi neguvernamentale din Norvegia, membrii Corpului Diplomatic, ataşaţi militari, conducerile Camerei de Comerţ Oslo şi ale unor mari companii norvegiene prezente pe piaţa românească – Orkla, Jacobsen Elektro, Nord Pool Consulting, Statkraft, Aker, alţi oameni de afaceri norvegieni, reprezentanţi ai mediului cultural, mass-media, membri ai comunităţii românesti din Norvegia şi mulţi alţii. Acţiunea a fost deschisă de intervenţia ambasadorului român în Norvegia – Dr. Cristian Istrate.

Ştefan Popa Popa’s, deţinător al unui record mondial Guiness, a încântat invitaţii prin surprinderea celor mai subtile trăsături de personalitate în portretele realizate pentru o mare parte dintre aceştia. Înscrisă în ciclul de manifestări vizând promovarea unui spectru cât mai larg al valorilor culturii şi artei româneşti în Norvegia, acţiunea a fost organizată de Ambasada Română, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Culturii şi Cultelor din România, precum şi cu implicarea inconfundabilă a marelui caricaturist român.

În capitala Ungariei, Budapesta, Ziua Naţională a României a fost celebrată prin prezentarea unui spectacol multimedia intitulat “Defineşte România”. Evenimentul a combinat sunet, muzică, dans şi lumină şi a fost organizat de Fundaţia DaKino în colaborare cu Ambasada României la Budapesta.

Evenimentul a avut loc concomitent cu celebrarea din ţară a zilei naţionale, de 1 decembrie. Au fost prezenţi reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditat la Budapesta, un larg public maghiar şi artiştii Paul Ilea, Marius Mihalache, Marius Gagiu şi Sidonia Marin.

În perioada 25-29 noiembrie s-au desfăşurat Zilele Culturii Române în Regatul Haşmit al Iordaniei. Expoziţia de Artă Tradiţionala Populară Românească, Expoziţia Art Nouveau în România şi spectacolul Cântec şi Joc Românesc susţinut de Ansamblul Folcloric Bihorul din Oradea au fost principalele manifestări ale acestui eveniment.

Cu acelaşi prilej a fost tăiată panglica Expoziţiei de Artă Populară Tradiţională Românească, în prezenţa oficialităţilor iordaniene, a publicului din Amman, a reprezentanţilor comunităţii române din Iordania şi a mass-media iordaniană, fiind declarate deschise în mod oficial “Zilele Culturii Române în Regatul Haşemit al Iordaniei” în cadrul cărora meşteri populari ce reprezintă aproape toate regiunile ţării au expus Artă Populară Tradiţională Româneascăau

La acelaşi eveniment din Iordania au fost deschise expoziţiile de Artă Populară Tradiţionala Românească, Expoziţia Art Nouveau în România organizată de Institutul de Arhitectura Ion Mincu din Bucureşti cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi a fost prezentat filmul documentar-artistic România, urmat de spectacolul Cântec şi Joc Românesc, susţinut de Ansamblul Folcloric Bihorul din Oradea.

domeniu: 
categorie: