Ziua Naţională a României este sărbătorită şi în străinătate

Ziua Naţională a României este sărbătorită şi în străinătate, în capitalele europene şi nu numai, misiunile diplomatice româneşti organizând de 1 Decembrie numeroase manifestări şi evenimente dedicate marcării a 87 de ani de la realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918. La Roma, în celebrul complex muzical Auditorium Parco della Musica va avea loc un concert extraordinar în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat 'Transilvania' din Cluj-Napoca şi a soliştilor Mihaela Ursuleasa, Mihaela Martin şi Rodin Moldovan. Concertul va fi transmis via satelit de postul catolic italian de televiziune Telepace.

La Madrid, muzicienii Cristina Anghelescu, Marian Olaru şi Mihai Ungureanu vor susţine, la Academia Regală de Arte Frumoase 'San Fernando', una dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din capitala Spaniei, un concert de muzică de cameră cu lucrări de Johannes Brahms, P.I. Ceaikovski, George Enescu, Alfredo Casella, Jaques Ibert, Ciprian Porumbescu, Pablo de Sarasate, Bohuslav Martinu, Manuel de Falla. Concertul va fi înregistrat şi transmis de Radio Clasica - Radio Nacional de Espana.

La Haga, Ambasada României organizează o Seară Culturală, în cadrul căreia va fi vernisată o expoziţie de fotografii - peisaje româneşti, portrete, sărbători tradiţionale - aparţinând artiştilor Ioana Haiduc şi Zoe Daniela Cochia, şi un recital de muzică românească în interpretarea artiştilor Ion Micu, Ion Tănase şi Christian Tanase.

La Seul, în sala Consiliului Coreean al Filmului se vor desfăşura Zilele Filmului Românesc. Vor fi prezentate peliculele 'Mihai Viteazul', 'Nemuritorii' şi 'Adela'.
La Kiev, Orchestra Filarmonicii Naţionale va susţine un concert dedicat Zilei Naţionale a României, interpretând lucrări de George Enescu.

La Helsinki, sub genericul 'Prefaţă la un eveniment anunţat: Sibiu - Capitala culturală a Europei 2007. Oameni, case, credinţe, tradiţii, peisaje', la Institutul Goethe va fi vernisată colecţia de imagini realizate de un grup de artişti fotografi sibieni: Marcel Baciu, Daniel Bălţat, Andrei Buta, Wolfgang Fuchs, Fred Nuss, Marius Constantin Olariu şi Reka Zombatfalvi-Torok.

La Bratislava, sala Burza Cennych Papierow va găzdui lansarea volumului de proză fantastică 'La umbra unui crin' de Mircea Eliade, tradus în limba slovacă de prof. Jana Palenikova, de la catedra de limba română a Universităţii Comenius. Cartea, apărută la Editura Petreus, beneficiază de o grafică de excepţie semnată Peter o­ndrejcka.

La Luxemburg, Ambasada României va organiza o expoziţie de fotografie a artiştilor sibieni Laurenţiu Toma şi Ioana Bărbulescu, sub genericul ' Credinţă şi tradiţie la românii din Transilvania '. De asemenea, va fi inaugurată şi expoziţia fotodocumentară ' 95 de ani de relaţii diplomatice româno-luxemburgheze '.
La Chişinău, la Centrul Expoziţional 'C. Brâncuşi' vor fi prezentate peste 150 de lucrări ale celor mai cunoscuţi membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi.

În Finlanda, sub genericul 'România - oraşe şi privelişti', Centrul cultural din oraşul Kotka va găzdui , în perioada 1-15 decembrie, expoziţia artistului fotograf braşovean Ştefan Petrescu. La Tripoli, cu ocazia Zilei Naţionale a României, ambasada va organiza o fotoexpoziţie cu imagini din ţară, peisaje, obiective turistice, arhitecturale, port popular românesc.

La Viena, grupul coral Acapella va susţine, în perioada 1-4 decembrie, recitaluri la Ambasada României, la Institutul Cultural Român, la Complex-Restaurant LUX, loc de întâlnire al intelectualilor tineri, artiştilor şi oamenilor de film şi teatru din capitala austriacă, precum şi la Târgurile de Crăciun din Spittelberggasse am Platz şi de la Palatul Schönbrunn.

În Grecia, la iniţiativa şi în organizarea Ambasadei României la Atena, cu sprijinul Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, la galeria International Action Art, Club UNESCO din Pireu va fi deschisă expoziţia de pictură a artistului Alexandru Radvan, asistent universitar la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti.

domeniu: 
categorie: