Ziua Roşiei Montane - 1880 ani de la atestarea istorică

Duminica, 6 Februarie, incepand cu ora 16:00, Clubul Taranului gazduieste „Ziua Rosiei Montane”, un eveniment organizat de catre Asociatiile Bucuresti si Alburnus Maior cu ocazia implinirii a 1880 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane. Acest eveniment se desfasoara simultan cu altele similare in 15 orase din Romania.

Pentru a sublinia importanta conservarii patrimoniului cultural al Rosiei Montane, dar si pentru a atrage un semnal de alarma asupra pericolului mineritului cu cianuri, la eveniment va fi difuzat in premiera documentarul „Alethea – Amintiri din viitorul Rosiei Montane”.

Documentarul, realizat de Petra Holzer şi Ethem Ozguven, prezinta situatia localitatii miniere Bergama (Turcia): compania australiano-canadiana Eurogold incepe exploatarea aurului cu cianura, oamenii sunt dati afara din propriile case, solul este otravit, autoritatile capituleaza. Este o realitate care seamana izbitor cu cea de
la Roşia Montana.

O alta proiectie de documentar va fi cea a “Rosia Montana - Noul Eldorado”, in regia lui Tibor Kocsis. Filmul, premiat la numeroase festivaluri internationale, prezinta povestea locuitorilor din Rosia Montana in urma actiunilor pe care compania canadiana Gabriel Resources le-a demarat aici pentru inceperea unei exploatari miniere pe baza de cianuri.

De asemenea, evenimentul va include o prezentare realizata de Asociatia Studentilor la Istorie “Dacia”, in care va fi analizata importanta patrimoniului istoric si cultural al Rosiei Montane.

Nu va lipsi vernisajul expozitiei foto “Rosia Montana – ieri si azi”, in care vor fi prezentate 30 de fotografii actuale si de arhiva. Imaginile prezinta peisajele, oamenii, cladirile si traditiile Rosiei Montane, de acum mai bine de 50 de ani si pana in prezent.

Seara se va incheia cu doua concerte: The dAdA si Partizan.

Tot pe 6 februarie, incepand cu ora 13:30, Asociatia Eco-Civica impreuna cu cinci organizatii neguvernamentale, vor organiza Marsul Rosiei Montane. El se va desfasura pe traseul Piata Roma (Statuia Lupoaicei) – Universitate – Piata Romana – Guvernul Romaniei – Muzeul Taranului Roman.

domeniu: 
categorie: