16 octombrie 2021

ARIR invită piaţa de capital să contribuie la revizuirea metodologiei VEKTOR pentru evaluarea comunicării companiilor listate începând cu 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) va revizui metodologia VEKTOR pentru companiile listate, împreună cu părţile interesate din piaţa de capital locală şi internaţională. O revizuire a metodologiei este necesară în al treilea an de implementare având în vedere atingerea numărului critic de companii cu note peste 9 din 10. Criteriile în baza cărora va fi calculat indicatorul VEKTOR din 2022 vor fi actualizate pentru a urma progresul emitenţilor din ultimii doi ani, în linie cu cele mai bune practici internaţionale în comunicarea cu investitorii, precum şi aşteptările investitorilor instituţionali şi individuali.

ARIR invită părţile interesate din piaţa de capital – investitori, consultanţi, reprezentanţi ai companiilor listate – să contribuie la metodologia indicatorului VEKTOR şi să transmită propuneri cu privire la informaţiile care ar trebui incluse pentru a reflecta cât mai bine nevoile din piaţă şi a sprijini totodată dezvoltarea pieţei de capital. Propunerile pot fi transmise în septembrie 2021 la adresa e-mail contact@ir-romania.ro. În 23 septembrie, între orele 15.00 şi 18.00, ARIR organizează o dezbatere publică online pentru a discuta propuneri de modificare şi a colecta păreri şi sugestii împreună cu părţile interesate. Pentru a participa la dezbatere, este necesară confirmarea prezenţei la următorul LINK.

Daniela Şerban, Preşedinte şi Co-fondator ARIR:
„Am observat un progres incredibil al transparenţei companiilor listate în ultimii 2 ani şi ne-am bucurat să vedem tot mai multe companii atingând punctajul maxim, cu tenacitate şi profesionalism. La evaluarea din 2020, 15 companii au obţinut note de peste 9, dublu faţă de prima evaluare din 2019, şi ne aşteptăm ca rezultatele să continue acest trend pentru anul în curs. Actualizarea metodologiei este în linie cu obiectivele noastre setate încă de la lansarea VEKTOR, de a susţine implementarea celor mai bune practici internaţionale în relaţia cu investitorii de către companiile locale. Noua metodologie va fi aplicabilă pentru evaluarea anului 2022, la revizuirea din ianuarie 2023. ”

În scurt timp, ARIR va forma un grup de lucru pentru a dezvolta un mini VEKTOR pentru companiile listate în piaţa AeRO, prima evaluarea urmând să aibă loc în 2022.

VEKTOR este indicatorul comunicării cu investitorii pentru companiile listate la bursă şi este publicat în cadrul website-ului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în pagina fiecărei companii listate din piaţa reglementată. În prezent, este calculat în baza unei metodologii ce include 15 criterii, în linie cu cele mai bune practici internaţionale în relaţia cu investitorii (IR), iar următoarea evaluare va avea loc în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2021. Mai multe detalii despre indicatorul VEKTOR şi procesul de evaluare puteţi găsi aici www.ir-romania.ro/vektor .

***
Despre Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR):

ARIR este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care a fost înfiinţată cu scopul de oferi emitenţilor actuali şi potenţiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniştilor în relaţia cu investitorii (IR) şi pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii şi în guvernanţă corporativă. A fost înfiinţată în Noiembrie 2018 şi are ca membri companii listate, companii cu potenţial de a deveni companii listate, administratori de fonduri, profesionişti în relaţia cu investitorii, precum şi consultanţi. Membrii fondatori sunt Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management – suc. Bucureşti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Şerban, Cosmin Răduţă şi Tony Romani, în timp ce Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, Idea Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania, Transgaz, Biofarm, MedLife, Romcarbon, Farmaceutica REMEDIA, Autonom şi Impact Developer & Contractor s-au alăturat ca Membri Asociaţi, INNOVA Project Consulting, ENVISIA, RTPR, Intercapital Invest, eVote şi Mazars ca Membri Afiliaţi.