Publicat: 13 Ianuarie, 2019 - 00:00
Share
28 de „agenți de influență” în acțiune

Desigur nu întâmplător ministrul Agriculturii este o figură recunoscută și apreciată la Comisia Europeană, pe care a frecventat-o  intens în perioada pregătitoare a reuniunii de transfer a președinției rotative a Consiliului. Așa se face că la primirea delegației comisarilor condusă de Juncker, de cele mai multe îmbrățișări și strângeri de mână călduroase s-a bucurat diriguitorul agriculturii, deocamdată singurul domeniu în care ne putem măsura cu „cei mari”.

 În ograda proprie pregătirile pentru confruntarea cu exigențele președinției au debutat  practic de la începutul anului trecut, astfel încât startul campaniei europene a putut fi dat fără întârziere, datorită manierei atente și minuțioase cu care au fost abordate toate aspectele care implicau Ministerul.

În paralel însă s-a derulat o acțiune asupra căreia s-a păstrat discreția. Până la momentul în care a intrat în scenă. Iar acesta a fost lunch-ul oferit de premier comisarilor europeni la Palatul Victorial. Acolo, fiecare musafir a fost luat în primire de un asistent personal costumat în straie folclorice, reprezentând majoritatea zonelor și tradițiilor, salutat în limba sa și condus spre locul de la masa. Pe tot parcursul dineului, cei 28 de tineri însoțitori ai comisarilor s-au aflat la dispoziția lor, cu informații și servicii prompte, pe măsura exigențelor acestora. În meniul dineului un loc important au ocupat produsele tradiționale care au obținut protecție europeană de marcă.

Finalul dineului i-a reunit pe tineri într-un ansamblu muzical care a susținut un recital de muzică populară, viu aplaudat de asistență. Comisarii s-au în trecut în aprecieri la adresa acestei părți de program și au dorit să știe cine a purtat responsabilitatea sa. Au fost lămuriți chiar de către colegul lor, comisarul pe agricultură Phil Hogan, care aflase amănunte de la prietenul  său Daea, „inventatorul” aceste veritabile arme secrete. 

Strâns cu ușa ministrul s-a destăinuit că a lucrat la acest proiect de-a lungul unui întreg an, pentru selectarea și antrenarea celor 28 de tineri din mediul universitar și din instituții ale statului, pentru a deprinde vocabularul uzual al fiecăreia dintre limbile vorbite de invitați și pentru a repeta piesele din programul folcloric. Misiunea acestora nu se oprește însă aici. Ei vor rămâne în acest program de-a lungul întregii perioade și își vor însoți oficialii alocați în cursul altor acțiuni incluse în programul președinției, fiindu-le de ajutor practic și străduindu-se să le facă cunoscute cât mai multe lucruri semnificative din realitatea românească

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: