6 iulie 2022

Armenia depune o plângere împotriva Turciei la CEDO

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Armenia depune o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Turciei pentru „recrutarea mercenarilor sirieni și transferarea lor în Azerbaidjan”.
Armenia depune o plângere interstatală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Turciei pentru încălcarea convențiilor de către Ankara în legătură cu „recrutarea mercenarilor sirieni și transferarea lor în Azerbaidjan” în timpul războiului de 44 de zile de anul trecut, printre alte plângeri.
Guvernul Armeniei a depus o cerere interstatală împotriva Turciei la CEDO pentru participarea activă la invazia Azerbaidjanului în Republica Artsakh. Respectivele ostilități armate au fost între forțele armene împotriva forțelor azere și turcești; care a avut loc în perioada 27 septembrie – 10 noiembrie 2020.
Guvernul Armeniei denunță că, în timpul războiului de 44 de zile, Turcia a încălcat dreptul la viață, exercitând tortură și tratamente inumane; restricționarea dreptului la libertate, proprietate și viața personală și de familie; precum și diverse alte drepturi stipulate în  Convenției, ale populației din Artsakh și Armenia.
Armenia a prezentat probe ample în plângerea sa împotriva Turciei cu privire la recrutarea și transferul mercenarilor sirieni în Azerbaidjan; irme de aprovizionare cu echipament militar armatei azere; precum și alte dovezi despre participarea sa la război.
Trebuie reamintit faptul că doi cetățeni sirieni au fost capturați și condamnați pentru terorism în Armenia; precum și încălcările dreptului internațional umanitar în timpul războiului Artsakh, care se pot imputa Azerbaidjanului și Turciei în acest sens. (Ciprian Pop)