15 august 2022

Armenia, Egipt, Liban, Georgia și Rwanda pot fi expuse unui risc de securitatea alimentară

The poor old man's hands hold an empty bowl of beg you for help. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement. Alms

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Evenimentele din Ucraina și consecințele lor amenință securitatea alimentară în întreaga lume și foametea nu este ceva științifio-fabtastic, ci foarte real, în mai multe țări precum Armenia, Egipt, Liban, Georgia și Rwanda, se arată într-un raport publicat de Institutul Economic Polonez.

Potrivit clasamentului întocmit de institut, pe baza unui indice care ține cont de diverși factori, Beninul poate întâmpina cele mai mari dificultăți. Este urmat de Coreea de Nord, Sudan, Nicaragua și Republica Democratică Congo.

„Și mai amenințate sunt Armenia, Egiptul, Libanul, Georgia și Rwanda. Împreună, toate aceste țări sunt locuite de peste 300 de milioane de oameni”, se arată în raport.

Potrivit ratingului, dintre țările Uniunii Europene, Grecia, Malta și Cipru vor fi cele mai afectate de criză, cu toate că, potrivit sursei citate, nu într-o măsură serioasă.

În același timp, raportul recunoaște că „din cauza creșterii prețurilor la energie și a deficitului de terenuri agricole disponibile și de calitate adecvată, orice măsuri guvernamentale ar avea limitările lor”.

„Prin urmare, este în interesul comunității internaționale să contracareze orice dezvoltare care ar putea pune în pericol menținerea securității alimentare în țările cu venituri relativ mici. Războiul și incertitudinea destabilizază piața alimentară și are loc și activitate speculativă, împingând prețurile și mai mari. Chiar și atunci când războiul se termină, prețurile alimentelor nu vor scădea rapid, ci vor rămâne ridicate”, spune studiul.

A contribuit Ciprian Pop

Sursa foto Pixabay