18 septembrie 2021

Armenia lansează zboruri către Moscova și Tbilisi, în timp ce Turcia nu le permite accesul in spațiul său aerian

Harta Armenia
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Armenia va lansa zboruri zilnice de la Erevan catre Moscova și Tbilisi; în timp ce așteaptă ca Turcia să-și deschidă spațiul aerian pentru zborurile civile armene.

Începând din 20 septembrie, compania aeriană «Armenia» va lansa zboruri zilnice de la Erevan la Moscova și Tbilisi; în timp ce așteaptă ca Turcia să-și deschidă spațiul aerian pentru zborurile civile armene, potrivit Directorului adjunct și comercial al companiei aeriene «Armenia», Gevorg Khachatryan.

„Începând cu 20 septembrie, vom opera zboruri zilnice pe rutele Erevan-Moscova-Erevan către aeroporturile moscovite Vnukovo și Sheremetyevo, precum și zboruri zilnice Erevan-Tbilisi-Erevan”, a spus el.

Potrivit lui Khachatryan, grație acestor zboruri, Erevanul va deveni un punct de tranzit, ceea ce reprezintă o nouă oportunitate de a atrage venituri suplimentare în țară si turiști.

El a mai spus că mai aproape de Anul Nou vor exista zboruri către Ekaterinbung, Krasnodar, Sochi, Rostov și Novosibirsk. Zborurile către Teheran și Bagdad sunt deja în funcțiune.

Khachatryan a menționat că de la reluarea comunicațiilor aeriene cu Rusia în februarie 2021, „Armenia” a efectuat 1.610 zboruri și a transportat aproximativ 155.000 de pasageri. Potrivit prognozelor companiei, numărul pasagerilor va ajunge la aproximativ 300.000 până la sfârșitul anului.

Compania aeriană Armenia a fost înființată la sfârșitul anului 2015. Activitatea principală a companiei este transportul de pasageri și mărfuri. Aeroportul de bază este Aeroportul Internațional „Zvartnots” din Erevan. În prezent, flota aeriană a „Armenia Airline” este formată din avioane Boeing 737-500 și Boeing 737-700 de nouă generație.

Turcia continuă să interzică zborurile civile din Armenia
Refuzul Turciei de a-și furniza spațiul aerian pentru trecerea aeronavelor civile a companiilor aeriene armene are un impact ridicat asupra prețului și duratei zborurilor, a declarat Gevorg Khachatryan, director adjunct al „Armenia” Airlines.

„În prezent nu zburăm prin spațiul aerian turcesc, dar negocierile sunt în curs și se pare că există progrese pozitive. Sperăm că problema va fi rezolvată în scurt timp „, spune Khachatryan.

Extinderea rutelor de zbor datorită închiderii cerului turcesc pentru aeronavele armene generează costuri suplimentare de combustibil, care afectează prețul transportului de pasageri și mărfuri, se plânge reprezentantul „Armeniei” Airlines. De asemenea, există o anumită diferență în costurile de expediere între Turcia și alte țări, a adăugat el.

Cu aproximativ trei săptămâni înainte de începerea războiului de 44 de zile din Karabakh, începând cu 9 septembrie 2020, Turcia a interzis aeronavele înmatriculate in Armenia accesul din spațiul său aerian. În același timp, Comitetul de aviație civilă armeană declară că spațiul aerian al țării este deschis tuturor aeronavelor civile, inclusiv celor turcești.

Ciprian Pop