Publicat: 29 Septembrie, 2020 - 12:28
Share

Armenia, deranjată de imixtiunile Ankarei în conflictul din Nagorno - Karabah, promite să angajeze sistemele de rachete Iskander, dacă Ankara folosește aeronave de luptă F-16 în sprijinul Azerbaidjanului, în Nagorno-Karabakh.

Dacă Turcia își folosește aeronavele F-16 în Nagorno-Karabakh, Armenia nu va avea de ales decât să-și folosească întregul arsenal, inclusiv rachetele Iskander cu care și-a echipat armata, potrivit declarațiilor făcute ieri de ambasadorului Armeniei în Rusia.

Erevanul va folosi rachete Iskander dacă Ankara dislocă avioane F-16 în Nagorno-Karabakh, a declarat ambasadorului Armeniei în Rusia, Vardan Toganian, pentru ziarele și televiziunile locale. Cu toate acestea, pentru moment, sistemele antiaeriene sunt suficiente pentru a neutraliza dronele turcești.

Autoritățile militare armene au declarat în repetate rânduri că dacă o sabie a lui Damocles este suspendată peste capetele oamenilor din Nagorno-Karabakh sub forma avioanelor F-16, toate măsurile vor fi puse în aplicare pentru contracarare, inclusiv rachetele Iskander.

Armenia a devenit primul partener străin al Moscovei care a primit acest sistem de rachete balistice rusești încă din 2016.

Începând de duminică, 27 septembrie, tensiunile din Nagorno-Karabakh au crrscut. Armenia și Azerbaidjanul se învinovățesc reciproc pentru izbucnirea ostilităților. Baku "ne asigură" că partea armeană a fost prima care a deschis focul și consideră că operațiunea sa este o contraofensivă. Erevanul, la rândul său, susține că Nagorno-Karabahul a suferit bombardamente aeriene și de rachete din partea armatei azere. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Nagorno-Karabakh, Vagram Pogosian, focul de artilerie a vizat, în primul rând, așezările civile.

La 27 septembrie, Ministerul Turc de Externe a exprimat sprijinul fățiș față de Azerbaidjan în regiunea Nagorno-Karabakh și s-a declarat gata să-i acorde „sprijinul deplin” în forma dorită de vecinul său. Relația Turciei cu Armenia este de mult problematică, cu chestiuni istorice nerezolvate, de amintit aici, mai cu seamă, genocidul armean.
Ciprian Pop

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: