25 septembrie 2022

Armenia și Azerbaidjan, noi confruntări pe „frontul fara tranșee”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La o lună de la dezactivarea unei rețele de spionaj azere în Armenia, Serviciul de Securitate Națională al Armeniei (NSS) a identificat, săptămâna aceasta, din nou, o ramură a rețelei creată de serviciile de informații străine în Republica Armenia și Republica Artsakh(Nagorno Karabah), care implică personal civil și militar care servește în diverse unități ale forțelor armate, precum și civili, angajați ai instituțiilor de stat.

Potrivit presei armene, vectorii recrutați trebuiau să ofere informații despre facilități importante din punct de vedere strategic, echipamente militare, unități militare, arme, muniție, personal militar, numărul acestora, desfășurare, poziții de luptă, precum și documente care conțin secrete oficiale și de stat.

Pentru recrutarea persoanelor menționate anterior, serviciile de informații străine au publicat pe rețelele de socializare anunțuri false pentru posturi vacante bine plătite, oferindu-se să completeze datele biografice ale solicitantului în aplicația corespunzătoare.

În mai multe cazuri, la propunerea agențiilor de informații străine, agenții s-au întâlnit cu recrutori în țări terțe, au primit nume conspirative și elemente ale unui sistem de legătură, au semnat documente care atestă cooperarea cu serviciile de informații străine, au devenit agenți cu normă întreagă, acceptând să raporteze evenimentele politice și militare din țară.

Pentru îndeplinirea deplină și cu succes a sarcinilor atribuite, serviciile de informații din Azerbaidjan au pus la dispoziție agenților mijloacele tehnice necesare, inclusiv calculatoare cu software și hardware special.

În cadrul procesului penal, au fost primite informații faptice că unele dintre persoanele implicate în rețeaua de agenți au fost informate în prealabil despre războiul care se va apropia împotriva Republicii Artsakh și despre data exactă a acestuia.

La instrucțiunile reprezentanților serviciilor speciale străine, înainte de începerea războiului, aceștia au colectat în mod activ informații despre oamenii care locuiesc în hoteluri, tipul, numărul și locația sistemelor de apărare aeriană situate pe teritoriul Nagorno Karabakhului (Artack-ukui) și au transmis către reprezentanți ai serviciilor speciale străine prin diverse aplicații mobile. Astfel, înainte de începerea războiului, inamicul a primit o oportunitate reală de a face calcule precise de forțe și mijloace, de a lansa lovituri precise, de a doborî sistemele de apărare aeriană și de a distruge depozite importante din punct de vedere strategic.

În total, în cadrul cercetării preliminare pentru suspiciunea de trădare împotriva patriei au fost arestate 16 persoane, dintre care unele au mărturisit. Prin decizie judecătorească, 10 dintre ei au fost deja arestați.

Unii dintre făptuitori, precizează mass media armeană, au fost prinși în timp ce efectuau activități de informații, iar transmiterea ulterioară a informațiilor a fost împiedicată de către angajații NSS.

Azerbajanul, la rândul său semnalează, tot săptămâna aceasta că, în cadrul dosarului penal inițiat în Capitala, Baku, cetăţeanul azer Emil Mammadov, născut în 1981, este acuzat de înaltă trădare.

La câteva săptămâni după ce Armenia a perturbat o rețea de spioni azeri de pe teritoriul său, Baku-ul a anunțat săptămâna aceasta că a arestat un cetățean azer care a colaborat în secret cu serviciile speciale armene.

Potrivit anchetei, el s-ar fi întâlnit cu angajați ai serviciilor speciale armene pe teritoriul unei țări terțe și a participat la o „cooperare secretă pentru a ajuta reprezentanții serviciilor speciale din țara vecină”. pentru o recompensă financiară, a primit sarcini pentru a colecta informații care ar putea fi utilizate, spune ancheta, ” în detrimentul securității statului a Republicii Azerbaidjan, a respectat regulile prescrise de reprezentanții serviciilor speciale armene cu privire la secretul contactelor lor și cerințele de secretizare”.

Emil Mammadov este acuzat în temeiul articolului 274 (înaltă trădare) din Codul penal azer. Prin hotărâre judecătorească, împotriva lui a fost dispusă o măsură asigurătorie sub formă de arest.

În prezent, activitățile de investigație și operaționale continuă în cadrul dosarului penal deschis.

Așadar, în acest domeniu, indiferent de situația globală sau de conjunctura momentului, „afacerea” continuă cu același elan între cele două țări din Caucaz.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa: www.greelane.com