15 august 2022

Armenia și Turcia vor permite trecerea prin punctele de frontieră terestre pentru turiști și vor începe transportul aerian între cele două țări

harta turia - armenia
Distribuie pe rețelele tale sociale:
La a patra întâlnire de la Viena a reprezentanților speciali ai procesului de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Turcia, vicepreședintele Adunării Naționale a Armeniei, Ruben Rubinyan și ambasadorul Serdar Kilich, din partea turcă au ajuns vineri la acorduri care să permită trecerea pe uscat a turiștilor și legăturile aeriene, într-o primă fază,  de mărfuri, între cele două țări, apoi și traficul aerian de pasageri, semnalează presa armeană, citând surse din Ministerul de Externe de la Erevan.
Părțile au convenit să asigure în cel mai scurt timp posibil ca turiștii să treacă granița terestră dintre cele două țări; și să permită transportul aerian direct de mărfuri între Armenia și Turcia.
În plus, au fost discutate și alți posibili pași concreți care ar putea fi întreprinși pentru atingerea scopului final al unei reglementări cuprinzătoare între cele două țări. În final, părțile și-au reiterat acordul de a continua procesul de soluționare fără condiții prealabile.
Despre întâlnirile armeno-turce
Anterior, Armenia și Turcia și-au numit reprezentanții speciali pentru normalizarea relațiilor armeano-turce.
Pe 14 ianuarie, la Moscova a avut loc prima întâlnire a emisarilor armeni și turci pentru dialog: vicepreședintele Adunării Naționale a Armeniei, Ruben Rubinyan și diplomatul cu experiență, fost ambasador turc în Statele Unite, Serdar Kilich.
A doua lor întâlnire a avut loc pe 24 februarie la Viena și a treia pe 3 mai la Viena. Pe 12 martie, la Antalya, în marja Forumului Diplomatic desfășurat în stațiunea omonimă, a avut loc o întâlnire între miniștrii de externe ai Armeniei și Turciei, Ararat Mirzoyan și Mevlut Cavusoglu. Mirzoyan a spus ulterior că s-a discutat un proces suplimentar de normalizare a relațiilor, părțile și-au confirmat disponibilitatea de a avansa acest proces fără condiții prealabile, astfel încât să culmineze cu stabilirea relațiilor și deschiderea granițelor între cele două țări.
Ciprian Pop