28 septembrie 2022

Art Safari îşi deschide porţile din 23 septembrie, pentru a doua oară în acest an!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

* Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România, se întoarce! Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului Bucureşti) din strada Lipscani, nr. 18-20, devine din nou hotspot cultural al României, în perioada 23 septembrie – 11 decembrie;

* Ediţia aniversară Art Safari aduce o dublă premieră: prima expoziţie din ţară, dar şi din Europa de Est, cu opere extrem de valoroase din colecţia muzeului Victoria and Albert, Londra. Aceasta este, de altfel, cea mai valoroasă expoziţie de artă aflată acum pe teritoriul României;

* În Pavilionul Românesc, vor fi expuşi trei artişti reprezentând generaţii şi stiluri diferite: Ştefan Popescu (1872-1948) – unul dintre cei mai importanţi pictori interbelici, dar şi un mare călător-explorator, Lilian Theil – o artistă nonconformistă născută în 1932, care lucrează într-o tehnică textilă proprie compoziţii multicolore despre adevăruri universale, dar şi Mihai Mureşan – artist original al noii generaţii a Şcolii de la Cluj.

Ioana Ciocan, General Manager Art Safari: „Vă invităm la un spectacol construit în jurul artei, să experimentaţi picturi faimoase, epoci diferite şi instalaţii imersive! Este o bucurie extraordinară să primim celebrul muzeu londonez Victoria and Albert Museum la Art Safari şi să putem oferi această experienţă unică. Mulţumim Muzeului Municipiului Bucureşti, gazda şi partenerul nostru organizatoric, dar şi Ministerului Culturii. Mulţumim muzeelor partenere din ţară şi colecţionarilor privaţi, care oferă publicului posibilitatea de a le admira arta, precum şi tuturor celor care ne-au fost alături de-a lungul celor 9 ediţii anterioare şi au crezut în noi, mai ales celor 300.000 de vizitatori.”

Două Pavilioane, cinci expoziţii de artă spectaculoase

Pavilionul Internaţional

Expoziţia „Seeking Truth: The Art of John Constable” (A V&A Exhibition – Touring the World) este adusă în premieră în România, printr-un parteneriat cu Victoria and Albert Museum, Londra, unul dintre cele mai mari muzee de artă ale lumii. Aceasta cuprinde o selecţie de peste 80 de lucrări – majoritatea opere semnate de John Constable (1776-1837), celebrul peisagist britanic, cunoscut la nivel internaţional şi totodată mare colecţionar de maeştri ai perioadei în care a trăit. Dar şi de lucrări de Rembrandt, Albrecht Durer, Claude Lorrain şi alte nume mari din colecţia muzeului londonez, ce se pot vedea în expunere la Art Safari.

„Suntem încântaţi să prezentăm colecţia unică John Constable a V&A. Este pentru prima dată când o expoziţie a celui mai mare pictor peisagist britanic este găzduită în România, în Europa de Est, şi suntem entuziasmaţi să vă prezentăm amploarea carierei sale. ‘˜Seeking Truth: The Art of John Constable’ poartă vizitatorii într-o călătorie prin viaţa lui Constable şi explorează viziunea sa artistică, sursele de inspiraţie şi practica fascinantă”, declară curatoarele expoziţiei, Dr. Katharine Martin şi Emily Knight.

Expoziţia „Korean Beauty in Poster Art”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, aduce în atenţia publicului tânăr o viziune contemporană asupra străvechii culturi coreene şi a picturalităţii alfabetului coreean, dar şi a stilului corean de viaţă. Arta afişului exprimă „Koreanismul” şi încearcă să explice Coreea de astăzi, a Kpop-ului, aromei kimchi şi tehnologiei, prin prisma tradiţiilor sale culturale. Expoziţia va fi însoţită de ateliere de tipografie şi caligrafie, susţinute de însuşi creatorul afişelor, reputatul artist asiatic Byoung-il Sun.

Pavilionul Românesc

Expoziţia „Ştefan Popescu. Povestea călătoriilor” (curator: Dr. Elena Olariu), realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, aduce în atenţia publicului un artist interbelic major, celebrat la 150 de ani de la moartea sa. Ştefan Popescu, deşi a locuit o mare parte a vieţii la Paris, alături de Constantin Brâncuşi, a fost unul dintre cei mai premiaţi artişti români, în România şi în străinătate. Între altele, este singurul artist român care a participat la trei ediţii ale Bienalei de la Veneţia. Ştefan Popescu a fost unul dintre pictorii preferaţi ai Reginei Maria, care i-a achiziţionat multe lucrări pentru colecţia sa privată. Franţa, Turcia, Maroc, Tunisia, Alger, Elveţia, Italia, Grecia, Iugoslavia, Germania sunt câteva dintre ţările care l-au inspirat şi pe care le-a redat pe pânzele sale, dintre care multe se află în expoziţia de la Palatul Dacia.

Expoziţia „Lilian Theil. O bătrână care zâmbeşte” (curator: Raluca Ilaria Demetrescu) aduce în atenţia publicului o artistă cu un parcurs atipic, la fel ca personalitatea sa. Creaţia inedită şi originală a artistei cu dublă origine română şi germană (re)începe după vârsta la care alţii ies la pensie. Născută la Braşov în 1932, Lilian Theil are o tehnică specială: pictează cu acul de cusut. Reflexivă şi profund filosofică, creaţia cusută, desenată şi pictată cu acul de Lilian Theil, povesteşte despre viaţă şi moarte, istorie locală şi europeană, secole şi accidente, tinereţe şi bătrâneţe, decădere şi speranţă, despre a fi cumsecade sau despre deportare şi tortură, credinţe şi ironie.

„Mihai Mureşan. Lucruri mărunte” (curator: prof. univ. dr. Ioan Sbârciu) este o altă expoziţie bogată în meditaţii, de această dată semnate de un artist al tinerei generaţii. Format în cadrul şcolii de pictură clujene, Mihai Mureşan este un artist minuţios şi profund. Peisaje şi fragmente citadine, influenţate de stările sale sufleteşti, exerciţii de lămurire a lumii înconjurătoare, dar şi a celei interioare.

Art Safari Kids, programul educaţional al celui mai mare eveniment dedicat artei din România, cuprinde ateliere de creaţie pentru copii cu vârste între 3 şi 12 ani. Acestea vor fi susţinute de profesori din cadrul Centrului Step by Step din Bucureşti, partener educaţional al Art Safari.

Program şi bilete Art Safari – ediţia a X-a

Art Safari va putea fi vizitat în perioada 23 septembrie – 11 decembrie 2022, de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureştiului (str. Lipscani, nr. 18-20), în intervalul 12.00-21:00. În fiecare vineri şi sâmbătă, se organizează Night Tours, între 22:00 şi 1:00, experienţe de vizitare speciale, care cuprind ghidaj în expoziţie, pe tonuri de muzică live şi sunet de prosecco. De asemenea, Art Safari oferă şi vizite ghidate tematice de zi, inclusiv în limba engleză şi franceză. Biletele pot fi achiziţionate pe site-ul Art Safari, dar şi la faţa locului.

Despre Art Safari Bucureşti

Art Safari, proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi susţinut de Lidl, GLO şi Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziţionale de artă. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă Bucureşti – cel mai mare conglomerat de expoziţii de artă din România – ajuns la a 10-a ediţie, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România şi cu colecţionari privaţi, ample expoziţii retrospective care îşi propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public şi de a educa noile generaţii prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate şi expoziţii de artă contemporană în spaţii neconvenţionale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureştean. Art Safari se desfăşoară sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti şi UNESCO România şi este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Partenerul educaţional al Art Safari este Centrul Step by Step din Bucureşti. În cele 9 ediţii de până acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Despre Victoria and Albert Museum, London (V&A)

Victoria and Albert Museum, London (V&A) este unul dintre cele mai importante muzee de artă, design şi performance din lume, având colecţii unice ca amploare şi diversitate, care acoperă 5000 de ani de creativitate umană. A fost înfiinţat în 1852 pentru a oferi publicului larg acces la arta elitelor şi pentru a inspira designerii şi producătorii britanici. Astăzi, misiunea V&A este de a susţine industria creativă, de a inspira generaţiile următoare şi de „a aprinde” imaginaţia.

Despre Ambasada Republicii Coreea în România

Ambasada Republicii Coreea a fost înfiinţată în iunie 1990, la Bucureşti. Instituţia lucrează în beneficiul ambelor state, Republica Coreea şi România, cât şi al popoarelor celor două ţări. În acest sens, Ambasada şi-a consolidat cooperarea bilaterală în domeniul politicii, al economiei, culturii, educaţiei, ştiinţei şi cooperării internaţionale.