Publicat: 14 Noiembrie, 2012 - 22:00
Share
A marcat începutul schimbării peisajului în artă

Artmark face posibilă ascensiunea clară a artei româneşti contemporane. Cea de-a şasea ediţie a licitaţiei dedicate artei contemporane, desfăşurate pe 13 Noiembrie în sala Le Diplomat a Hotelului Athénée Palace Hilton, aduce cele mai bune rezultate înregistrate până acum pe acest segment și numeroase recorduri în materie de autori contemporani, precum şi recunoaşterea artistului Mircea Cantor pe piaţa de artă din România. Pe scurt – ”the lanscape is changing”.

Cu un total de vânzări de 240.000 €, o rată de adjudecare de 83,12% (64 din cele 77 de loturi propuse) şi cele mai multe palete distincte participante (96), Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană deschide Sesiunea de Licitaţii 13-15 noiembrie într-un ton cât se poate de optimist. Totalul vânzărilor este cel mai ridicat din scurta istorie a licitaţiilor de profil (a cincea licitație de artă contemporană, prima fiind organizată abia în aprilie 2011) şi creează bune așteptări pentru viitoarea evoluţie a artei contemporane pe piaţa din România.

Topul 100 al celor mai valoroşi pictori români, făcut public luna trecută de revista Capital, devine tot mai dinamic o dată cu licitaţia din 13 noiembrie. În prim-planul licitației de artă contemporană organizate de Artmark stau cinci recorduri de autori: Şerban Savu – “Space, The Final Frontier (2)” (10.000 €), Geta Brănescu – „Cămaşă magică”, (7.500 €), Ion Grigorescu – „Fraţii” (7.500 €) Alexandru Ţipoia - „Sonata lunii”  (7500 €), Mircea Cantor – “The Landscape Is Changing” (6.800 €). De subliniat că la numai 34 de ani, artistul Şerban Savu, în curs de consacrare în străinătate, intră în topul românesc al celor mai bine cotaţi artişti români în viaţă, iar Mircea Cantor, artist deja consacrat în străinătate, reuşeşte să atragă atenţia investitorilor în artă şi în propria ţară.

La capitolul cele mai bine vândute opere ale serii intră totuși operele contemporanei clasice: Corneliu Baba -„Maternitate” (19.000 €) și Alexandru Ciucurencu - „Natură statică cu carte şi pensule” (16.500 €) – dar și Şerban Savu - “Space, The Final Frontier (2)” (10.000 €). Lucrarea lui Corneliu Baba este şi cel mai spectaculos licitat lot, aceasta fiind achiziţionat după 26 de paşi de licitaţie, urmată de lucrarea lui Horia Bernea, „Autoportret”, adjudecată cu suma de 6.500 € după 21 de paşi.

Sesiunea de licitaţii Artmark, abia începută, continuă astăzi şi mâine cu alte patru evenimente: Licitaţia de Magie şi Ezoterism şi Licitaţia de Art Nouveau şi Art Deco – de la bijuterie la mobilier (miercuri, 14 noiembrie, Palatul Cesianu-Racoviţă, ora 19:30), respectiv Licitația de Grafică, Manuscrise și Cărți Rare și Licitația „Valori Tradiționale” (joi, 15 noiembrie, Athénée Palace Hilton, ora 19:30).

Despre Artmark
Artmark este o casă  de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010 la aprox. 14 milioane euro în 2011 - pentru ca în primul semestru al 2012, inclusiv iulie-august, cifra de afaceri din artă și obiecte de colecție a Artmark să fi depășit deja 7,5 milioane de euro.
Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate.
Confirmând încă o dată dinamica în crescendo a pieţei de artă din România, Business Review Awards a desemnat recent Artmark ca fiind cea mai bună iniţiativă antreprenorială a anului 2011.