22 septembrie 2021

Arta Lăutarului, pe scena Festivalului Enescu, prin muzica lui George Enescu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Violonistul Dmitry Sitkovetsky, o personalitate marcantă, cu o forţă creatoare magnetică, şi preşedinte al Juriului pentru Vioară de la Concursul Enescu 2020/2021, revine pe scena Ateneului Român, cu o lucrare enesciană care prelucrează muzica lăutărească, Capriciul român pentru Vioară şi Orchestră. În cadrul aceluiaşi concert, susţinut de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, sub bagheta renumitului dirijor Vasily Petrenko, publicul va mai asculta începând cu ora 16.30 şi lucrări de Ravel şi Beethoven.

Suita Mama mea gâsca de Maurice Ravel deschide concertul după-amiezii. Lucrarea a fost compusă în anul 1910 iniţial ca duet pentru pian, şi orchestrată de compozitor un an mai târziu. Este structurată în 5 părţi, la care compozitorul a adăugat un Preludiu ca primă parte şi Interludii între fiecare dintre cele 5 tablouri. Suita este inspirată dint-o colecţie de basme şi ilustrează cu măiestrie lumea feerică, de poveste, a personajelor fantastice.

Următoarea lucrare este Capriciul Român pentru vioară şi orchestră de George Enescu, pe care îl vom asculta în interpretarea violonistului Dmitry Sitkovetsky. Enescu a început lucrul la Capriciul Român în 1925, dar nu l-a finisat niciodată. Lucrarea a fost restaurată şi finisată de compozitorul Cornel Ţăranu împreună cu violonistul Sherban Lupu. Titlul face trimitere la o lucrare amplă, în stilul Rapsodiei Tzigane de Ravel sau a Rapsodiilor de Bartok pentru vioară, şi ilustrează virtuozitatea violonistică spectaculoasă, inspirată din muzica tradiţională. Enescu s-a inspirat şi a introdus în numeroase creaţii elemente din muzica lăutărească, iar piesa ilustrează Arta Lăutarului, arhetipul muzicianului şi artistului român.

Concertul se încheie cu Simfonia a V-a de Beethoven, Simfonia Destinului op. 67 în do minor, compusă între anii 1804-1808. Simfonia a V-a, aflată la puntea dintre două epoci, (clasicim şi romantism) este probabil cea mai cunoscută lucrare din repertoriul muzicii clasice.

La Sala Palatului, de la ora 19.30, Orchestra Filarmonică din Londra, condusă de Edward Gardner aduce în faţa publicului sonorităţi fermecătoare într-un program romantic Wagner, Enescu şi Sibelius.

Uvertura operei Tannhauser de Wagner, scrisă în 1845 prezintă evenimente istorice îmbinate cu legende. Este inspirată din 2 legende medievale care ilustrează conflictul dintre două forţe. Introducerea, cu un aer solemn, este o rugăciune pentru salvare, iar a doua temă principală, luminoasă, jucăuşă şi dinamică, ilustrează tărâmul feeric al personajelor din basme. Wagner, creatorul melodiei infinite, este cunoscut pentru vasta creaţie în genul de operă,pe care îl considera singurul gen care reflectă cu autenticitate existenţa umană.

Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră este singura lucrare enesciană pentru instrument solist şi orchestră finisată de compozitor. Anul acesta sărbătorim aniversarea a 120 de la compunerea ei, în 1901, cu interpretarea cunoscutului violoncelist Nicolas Altstaedt.

Ultima lucrare a serii este Simfonia a II-a de Jean Sibelius, începută în acelaşi an cu lucrarea enesciană menţionată precedent, 1901. A fost finisată în 1902, pe vremea când Sibelius era în Italia. Despre simfonie avem confesiunea compozitorului: ,,este mărturisirea sufletului meu”.

AGENDA ZILEI

SERIA CONCERTE ŞI RECITALURI

ORA ÎNCEPERII: 16.30
ORA SOSIRII PRESEI: 16.00
LOC DE DESFĂŞURARE: ATENEUL ROMAN

ORCHESTRA FILARMONICII REGALE DIN LONDRA
VASILY PETRENKO dirijor
DMITRY SITKOVETSKY vioară

Program: Ravel Suita Mama mea, gâsca
Enescu Capriciul român pentru vioară şi orchestră
Beethoven Simfonia nr. 5 în do minor op. 67

Orchestra Filarmonicii Regale din Londra sărbătoreşte aniversarea de 75 de ani de la înfiinţare, iar misiunea sa de a îmbogăţi vieţile oamenilor prin experienţe orchestrale care sunt fără compromisuri în excelenţa lor şi incluzive prin atractivitatea lor, plasează Orchestra Filarmonicii Regale în prima linie a muzicii din Marea Britanie şi pe plan internaţional. În mod uzual, susţine aproximativ 200 de concerte în fiecare sezon şi cu un public la nivel mondial de peste jumătate de milion de oameni. Orchestra îmbrăţişează un repertoriu larg care îi permite să ajungă la cel mai divers public, mai mult decât oricare altă orchestră simfonică britanică.

O personalitate renascentistă şi o forţă creatoare magnetică, Dmitry Sitkovetsky este recunoscut în întreaga lume datorită impactului semnificativ pe care l-a avut asupra fiecărui aspect al domeniului muzical. Un artist prolific, cu o carieră care se întinde pe mai bine de patru decenii, este recunoscut şi apreciat la nivel mondial ca violonist, dirijor, compozitor, aranjor şi profesor, bucurându-se de un statut respectabil în societatea muzicală, ca personalitate uriaşă şi ca pedagog eminent. A fost preşedintele Juriului pentru Vioară la Concursul Enescu 2020/2021

SERIA MARI ORCHESTRE ALE LUMII

ORA ÎNCEPERII: 19.30
ORA SOSIRII PRESEI: 19.00
LOC DE DESFĂŞURARE: SALA PALATULUI

ORCHESTRA FILARMONICĂ DIN LONDRA
EDWARD GARDNER dirijor
NICOLAS ALTSTAEDT violoncel

Program:Wagner Uvertura Tannhauser

Enescu Simfonia concertantă în si minor pentru violoncel şi orchestră op. 8
Sibelius Simfonia nr. 2 în re major op. 43

Una dintre cele mai bune orchestre de pe scena internaţională, Orchestra Filarmonică din Londra a fost fondată în 1932 de Sir Thomas Beecham. De atunci, printre dirijorii principali s-au numărat şi Sir Adrian Boult, Bernard Haitink, Sir Georg Solti, Klaus Tennstedt şi Kurt Masur. În septembrie 2021, Edward Gardner a devenit dirijorul principal al orchestrei, în locul lui Vladimir Jurowski, care a fost numit dirijor emerit, ca recunoaştere a impactului său extraordinar asupra orchestrei în calitate de dirijor principal în perioada 2007-2021. Orchestra transmite în mod regulat spectacole la televiziune şi radio şi a înregistrat coloane sonore pentru numeroase filme de succes, inclusiv trilogia Stăpânul Inelelor. A realizat numeroase înregistrări apreciate în ultimele opt decenii, iar în 2005 a început să lanseze înregistrări live, de studio şi de arhivă sub egida propriei case de discuri.

Violoncelistul german-francez Nicolas Altstaedt este unul dintre cei mai căutaţi şi versatili artişti din zilele noastre. În calitate de solist, dirijor şi director artistic, interpretează repertorii care se întind de la muzica veche până la cea contemporană, cântând la instrumente de epocă şi moderne. Nicolas Altstaedt cântă în mod regulat cu cele mai renumite orchestre din întreaga lume, inclusiv Orchestra Simfonică şi cea Filarmonică din Viena, Orchestra Tonhalle din Zurich, Filarmonica din Londra, OPRF şi ONF Paris şi toate orchestrele BBC cu dirijori precum Gustavo Dudamel, Sir Roger Norrington, Lahav Shani, Francois-Xavier Roth şi Robin Ticciati. În 2012, Nicolas Altstaedt l-a succedat pe Gidon Kremer în calitate de Director Artistic al Festivalului de Muzică de Cameră Lockenhaus, iar în 2014 l-a succedat pe Ádam Fischer în calitate de Director Artistic al Filarmonicii Haydn.
A obţinut Premiul Muzicii de Cameră BBC Music Magazine 2020 şi Premiul Grammophone 2020. El a fost laureat cu BBC Music Magazine Concerto Award 2017 pentru înregistrarea Concertelor de Bach sub egida Hyperion cu Arcangelo şi Jonathan Cohen şi Edison Klassiek 2017 pentru cea mai recentă înregistrare a recitalului cu Fazil Say sub egida Warner Classics. Nicolas a primit premiul Credit Suisse Award în 2010 şi a fost artist al BBC New Generation 2010-2012.

SERIA: FESTIVALUL ÎN ŢARĂ

ORA ÎNCEPERII: 18.30
ORA SOSIRII PRESEI: 18.00
LOC DE DESFĂŞURARE: Filarmonica de Stat Dinu Lipatti Satu Mare

ORCHESTRA FILARMONICII „DINU LIPATTI” SATU MARE
MIHNEA IGNAT dirijor
VALENTIN ŞERBAN vioară

Program: George Enescu Dixtuorul pentru suflători în re major op. 14

Jean Sibelius Concertul pentru vioară în re minor op. 47

Valentin Şerban este câştigătorul marelui premiu al secţiunii de vioară la Concursul Internaţional George Enescu (ediţia 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare şi în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român. A concertat în România, Franţa, Germania, Austria şi Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 şi concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

ORA ÎNCEPERII: 19.00
ORA SOSIRII PRESEI: 18.30
LOC DE DESFĂŞURARE: Filarmonica Banatul Timişoara

ORCHESTRA FILARMONICII BANATUL DIN TIMIŞOARA
RUMON GAMBA dirijor
PETER JABLONSKI pian

Program: In Memoriam Remus Georgescu
Remus Georgescu Simfonia Triade
Patrick Hawes Concert pentru pian
Tim Benjamin Simfonie

Peter Jablonski este un pianist suedez premiat la nivel internaţional. Descoperit de Abbado şi Ashkenazy, şi-a conturat o carieră remarcabilă. Colaboreze şi înregistrează cu multe dintre cele mai importante orchestre şi dirijori din lume, printre care Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Filarmonică Regală, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Kirov (acum Mariinsky), Filarmonica La Scala, Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra NHK din Tokyo, Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Filarmonica din Varşovia, Orchestra din Philadelphia, Filarmonica Los Angeles şi Orchestra Cleveland, Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Andris Nelsons, Daniel Harding, Kurt Sanderling, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Daniele Gatti şi Myung-Whun Chung. Este un susţinător al compozitorilor de astăzi şi oferă în mod regulat premiere mondiale ale noilor lucrări, împreună cu cele care au fost neglijate în istoria muzicii.

BUCUREŞTIUL CREATIV

– Expoziţia de fotografie şi documente inedite despre George Enescu şi Festivalul Enescu „Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de iubire” are loc între 1-26 septembrie 2021, la Ateneu şi la Sala Palatului. Expoziţia este un proiect comun al Festivalului Enescu, împreună cu fotografii oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac şi Alex Damian, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Muzeul Enescu.

– Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internaţional George Enescu 2021, difuzat de TVR.

– Producţia Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionne
Program: sâmbătă, 28 august 2021 – duminică, 26 septembrie 2021, realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu şi Nicolas Gaster; Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE:
DESPRE PROGRAM, ARTIŞTI ŞI NOUTĂŢI: www.festivalenescu.ro
AGENDA FESTIVALULUI cu interviuri, cronici şi informaţii despre programul zilei: https://bit.ly/3jneKsC

ACCES PRESĂ: Accesul presei acreditate la concerte se face conform acreditării. Pentru alte evenimente, nu e nevoie de acreditare.

IMAGINI VIDEO de la TVR: Televiziunile au dreptul de a preluat imagini de la linkul de mai jos, pentru ştirile lor, cu citarea sursei – TVR. Aceste imagini nu pot fi urcate pe

Facebook.
ftp://newftp.tvr.ro/; user:enescu.tvr; parola:b@sBx4Ui (pentru acces, folosiţi programul FileZilla)

IMAGINI FOTO ŞI VIDEO: Toate tipurile de media pot folosi imaginile foto şi video oferite de Festivalul Enescu la linkul următor: https://bit.ly/3DoPoCI. Pentru fotografii, vă rugăm să păstraţi creditul.