Publicat: 4 Iunie, 2020 - 20:56
Share

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția continuă și în luna Iunie seria proiectelor On Line, dedicate artei, muzicii și poeziei, desfășurate pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram și YouTube). „Veneția văzută de marii pictori români”,  „Personalitățile zilei: reflecții sintetice”, „Miercurea Muzicală” și „Poeți români de seamă”  sunt proiectele propuse de către IRCCU Veneția publicului ce frecventează rețelele de socializare si mediul on-line.

Operele unora dintre cei mai cunoscuți artiști plastici din Romania seduși de farmecul Veneției, pe care au încercat să îl surprindă în originale interpretări imagistice, vor putea fi admirate pe pagina de Facebook a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în cadrul proiectului ”Veneția văzută de marii pictori români” (“Venezia vista dai grandi pittori romeni”). Proiectul va pune în evidență modul în care s-au confruntat cu spectaculoasele peisaje venețiene sensibilități, viziuni artistice și tehnici  diferite, caracteristice fiecărei personalități artistice.

Galeria online a programului va cuprinde opere ale artiștilor precum: Gheorghe Petrașcu, Theodor Aman, Corneliu Baba, Marius Bunescu,  Nicolae Dărescu,  Jean Alexandru Steriadi, Artachino Constantin, Virgil Demetrescu-Duval, Fredas G, Eustațiu Stoenescu, Vasile Ștefan, Constantin Piliuță etc. La acest proiect au aderat până în prezent Muzeul Național de Artă din București, Muzeul de Artă din Iași - componentă a Complexului Muzeal Național „Moldova”, Muzeul de Artă din Craiova  și personalități din lumea istoriei artei și culturii, precum Acad. Marius Porumb, Directorul Institutului de Istoria Artei și Arheologie din Cluj-Napoca al Academiei Romane și criticul de artă prof. dr. Paul Rezeanu (Craiova).

            Prin proiectul „Personalitățile zilei: reflecții sintetice” IRCCU Veneția dorește să aducă în atenția publicului personalități din cultura română care pentru contribuția lor la viața culturală, științifică, socială a țării sunt aniversați sau comemorați în ziua respectivă în calendar, pentru întipărirea numelui în memoria colectivă. Pe pagina de socializare a Institutului se vor regăsi cu regularitate, încadrate în șabloane special create, cu elementele de identitate vizuală aderente la subiect, un citat și o descriere a activității personalității ce a marcat ziua respectivă din calendar.

În fiecare miercuri a lunii Iunie de la ora 17:00 (ora Italiei) va intra live pe pagina de Facebook a IRCCU Veneția un material video inedit, parte din ciclul  „Miercurea Muzicală”, dedicat tinerilor muzicieni români, deja solid afirmați pe plan intern și internațional sau în curs de afirmare. În deschiderea intervenției lor muzicale ei vor transmite un mesaj în limba italiană publicului. În luna Mai persoanele ce urmăresc pagina de socializare a Institutului s-au putut bucura în cadrul proiectului On Line ”Mercoledì Musicale” („Miercurea Muzicală”) de prezența grupului vocal de pop–opera Ad Libitum Voices (Tiberius Simu, Sergiu Coltan, Vlad Morar și Cristian Ignuta), de participarea acordeonistului Ghenadie Rotari, a baritonului Silviu Alexandru Mihăilă și a mezzosopranei Lavinia Bocu.

In luna Iunie proiectul va continua cu un mini-recital (miercuri 3 iunie) al violonistului Mircea Alexandru Dumitrescu, student al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa profesorului Gabriel Croitoru. Parcursul artistic al lui Mircea Alexandru Dumitrescu este impresionant: la diferitele concursuri la care a participat a obtinut peste 60 de Premii de locul I: dintre acestea  25 sunt premii internaționale și 5 sunt Mari premii cu trofeu. (Premiul I la Olimpiada Națională de Muzică - Timişoara 2017; Premiul I la Concursul Internațional “Alice Bel Colle” Acqui Terme - Italia, GALĂ 2013; Premiul I absolut la Concursul Internațional “Giovani Talenti” San Bartolomeo al Mare, Italia - GALĂ, 2010;  Premiul I pentru Muzica de Camera la Concursul Internațional “Giovani Talenti” San Bartolomeo al Mare, Italia - GALĂ,  2010).   

Pe data de 10 Iunie, publicul IRCCU va avea ocazia de-al asculta pe tenorul Andrei Fermesanu, absolvent al Universității de Arte “George Enescu” din Iași, solist al Operei Naționale Române Iași și apropiat colaborator al celorlalte teatre lirice naționale. Tânărul artist abordează un amplu și variat repertoriu, ce include roluri precum Contele Almaviva din ”Il Barbiere di Siviglia” de G. Rossini, Nemorino din ”L`elisir d`amore” și Edgardo din ”Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, Don Ottavio din ”Don Giovanni” de W. A. Mozart sau Ducele di Mantova din ”Rigoletto” de G. Verdi, dar și un bogat repertoriu vocal-simfonic în care se regăsesc lucrări precum: ”Requiem” de W. A. Mozart, ”Carmina Burana” de Carl Orff și ”Simfonia a IX-a” de Ludwig van Beethoven. Totodata, predilecția tânărului muzician pentru interpretarea formelor muzicale tonale și modale l-a recomandat pentru  conducerea muzicala de factura corala, el fiind dirijorul  Corului Marii Uniri ce funcționează sub cupola instituțională a Ateneului Național din Iași.                                                                 

A 3 -a miercuri a lunii Iunie (17 Iunie 2020) îi este dedicată violoncelistului Octavian Lup care va transmite un mesaj alături de tânăra dirijoare Nil Venditti (Italia). Intervenția va continua cu un fragment dinr-un concert alături de Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu condusă de tânăra dirijoare Nil Venditti (Italia), solistul fiind Octavian Lup. Octavian Lup. Tânărul interpret și-a început activitatea muzicală la vârsta de 7 ani. A studiat violoncelul la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca sub îndrumarea profesorului Râpă Gabriel, iar mai apoi cu profesoara Todor Gabriela. În anul 2010 a devenit absolvent al Universității Naționale de Muzică din București la clasa maestrului Marin Cazacu.  Și-a continuat studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, unde i-a avut ca mentori pe celebri violonceliști Roland Pidoux și Xavier Phillips. De asemenea, s-a perfecționat la Kronberg Academy Masterclass, unde i-a avut ca îndrumători pe Frans Helmerson si Gary Hoffman. Este doctor în arte muzicale al Universității Naționale de Muzică din București. În anul 2012, Octavian a aprofundat tehnicile improvizației în muzică, fiind reprezentantul Universității Naționale de Muzică din București la Haga, unde a avut loc un stagiu intensiv, în compania celor mai sonore nume din domeniul improvizației. Este membru al cvartetului de violoncele „Cellisimo” alături de renumiti maeștri: Marin Cazacu, Alexandra Guțiu și Răzvan Suma. De asemenea, este prim violoncelist al orchestrei „Camerata Regală” şi membru al ansamblului "Orchestra Romană de Tineret. A fost si este prezent, în postură de solist,  pe cele mai importante scene ale filarmonicilor din România.

            Intervențiile tinerilor muzicieni  înscrise în luna iunie în ciclul  ”Mercoledi Musicali” se vor încheia (24 iunie) cu recitalul sopranei Alida Barbu. Alida este absolventă a Academiei de Muzică ” Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca, are masterat în Interpretare Muzicală - Canto și este doctor în interpretare muzicală. Alida Barbu este câștigătoarea preselecției din Romania pentru participarea la Concursul Internațional “Hans Gabor-Belvedere”, Amsterdam, 2015. A mai câștigat Premiul Special al Juriului la Concursul Național al Liedului Românesc, Brașov, octombrie 2013 și Premiul Fundației Darclée la Concursul International de Canto Hariclea Darclée, Brăila, 2012.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția a lansat în luna mai 2020 în mediul On Line și un proiect dedicat poeziei ”I Grandi Poeti Romeni”(“Poeți Români de seamă”). În luna Mai a fost publicate materiale video produse de IRCCU Veneția: primul a fost dedicat lui Lucian Blaga, cel de al doilea lui Tudor Arghezi, în luna Iunie proiectul va continua urmând formatul deja consolidat: introducerea critică, recitarea în paralel, în romană și în italiană, a unui grupaj de poezii a poetului căruia îi este dedicat materialul video.  În ziua de 12 Iunie va fi prezentată sintetic personalitatea poetului George Bacovia și se vor recita poezii ale acestuia într-o nouă traducere, iar pe 26 iunie va fi prezentată, în același format, personalitatea și opera lui Ion Vinea. Traducerile în limba italiană sunt efectuate, în ambele cazuri, de scriitorul și criticul de artă Grigore Arbore - care va citi textele în română - și Enzo Santese, scriitor, critic de artă și cnoscut poet, care va citi textele transpuse în limba ita

( Informații primite prin bunăvoința Directorului IRCCU Veneția , Grigore Arbore Popescu)

 

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: