Publicat: 15 Aprilie, 2019 - 15:47
Share

Sezonul România-Franța a debutat în anul în care cele două state au celebrat, împreună cu Europa, Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial, iar România a marcat Centenarul Marii Uniri. A fost și este o ocazie pentru a celebra valorile comune și de a întări dialogul complex dintre țările noastre și de a consolida parteneriatul strategic româno-francez. Născut dintr-o voință politică comună a celor două state, manifestată la cel mai înalt nivel, Sezonul România-Franța a debutat în noiembrie 2018 și se va finaliza în iulie 2019, în acest an desfășurându-se în paralel cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.
Astfel, în etapa de închidere din Franța a Sezonului, publicul va avea ocazia să fie martorul a două proiecte patrimoniale de importanţă majoră pentru promovarea istoriei şi culturii româneşti în Franţa: expoziţia „Maria a României. Regină şi artistă”, organizată la Palatul Tau din Reims şi expoziţia „Broderii de tradiție bizantină din România. În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare”, organizată la Muzeul Luvru din Paris.
În perioada 15 aprilie 2019 – 28 iunie 2019, Palatul Tau din Reims va găzdui expoziția „Maria a României. Regină și artistă”, evenimentul fiind organizat de Muzeul Național de Istorie a României și de Centrul Monumentelor Naționale din Franța, în colaborare cu Muzeul Național Peleș. Expoziția marchează 100 de ani de la vizita Reginei Maria în locul istoric al încoronării regilor Franței și prezintă obiecte din colecția reginei.
Mai mult, la invitaţia Muzeului Luvru, în perioada 17 aprilie 2019 – 29 iulie 2019, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Mănăstirile Putna, Mânăstirea Sucevița şi Mânăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, organizează expoziţia „Broderii de tradiție bizantină din România. În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare”. Evenimentul este unul de o însemnătate istorică, aceasta fiind prima expoziție a României care va fi expusă la Muzeul Luvru. Operele vor fi expuse în spațiul central al galeriei medievale a muzeului, aflându-se pe traseul turistic principal, alături de cele mai valoroase opere artistice ale umanităţii.
        Deschiderea Sezonului România – Franța în țara noastră va avea loc în 18 aprilie, oraganizatori fiind Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator, alături de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Ministerul Apărării Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului.      
Program lansare Sezon în România:
 
18 aprilie 2019
1.    Muzeul Național de Istorie a României: expoziția „Dessine-moi la guerre. 1914 – 2014: desene din presă despre conflictele secolelor XX şi XXI”.
2.    Muzeul Colecțiilor de Artă: expoziția „Eli Lotar (1905-1969)”, organizată de Muzeul Național al Literaturii (MNLR).
3.    Muzeul Național de Artă a României: colecția de artă contemporană Société Générale reunite sub titlul „Specii de spații” și expoziția „Acești români care au făcut Franța, acești francezi care au făcut România” (pe gardul MNAR)
4.    SPOTLIGHT – Festivalul Internațional al Luminii, în cadrul căruia Franța este țară invitată de onoare + prezența Șaretei culinare;
5.    Concert Théo Lawrence și The Hearts la Club Control.
 
19 aprilie 2019
1.       Expoziție „Roumanie-France – itinéraires culturels” la Academia Română ;
2.       Expoziția „Gherasim Luca – Erou – Limită”, Muzeul Național al Literaturii Române;
3.       Expoziție tineri artiști români și francezi la BRD Scena9;
4.       Muzeul Național de Artă Contemporană: expoziția GNOMONICA. RAPHAËL ZARKA ÎN DIALOG CU CHRISTIAN HIDAKA și expoziția „Renault și arta, o istorie vie”, o selecție din colecția de artă contemporană a companiei Renault.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: