3 decembrie 2021

Artista Heidi Tradnik, câştigătoarea premiului celei mai originale expoziţii La Cave 2021, acordat de Institutul Francez din Cluj-Napoca

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul Francez din România la Cluj-Napoca a organizat anul acesta 12 expoziţii în La Cave, spaţiul său de expresie contemporană. Dintre ele, 9 au fost selectate în urma apelului deschis la proiecte lansat la finele anului trecut şi care a adunat 36 de candidaturi din multe zone ale ţării şi chiar din străinătate.

Conducerea Institutului, alături de Lina Ţărmure, curatoarea acestei serii de 9 proiecte artistice, a decis acordarea premiului pentru cea mai originală expoziţie din La Cave 2021 artistei clujene Heidi Tradnik, pentru expoziţia „Plus ou Moins” prezentată în luna mai a acestui an. Expoziţia ei, formată din instalaţii de burete şi ţepuşe de bambus, aduce în discuţie noţiunile de echilibru şi stabilitate, concepte atât de actuale şi necesare în contextul nesiguranţei şi neliniştii generate de criza sanitară. Premiul are o valoare de 1500 de lei şi a fost iniţiat în 2021 de către Institutul Francez din România la Cluj-Napoca pentru a susţine şi promova tânăra creaţie locală.

Puteţi urmări un scurt reportaj TVR despre expoziţia semnată de Heidi Tradnik şi (re)vedea fotografii din expoziţie.

Artiştii interesaţi să expună în La Cave anul viitor sunt invitaţi să trimită propuneri către Institutul Francez din Cluj-Napoca până în 15 decembrie 2021. Găsiţi mai multe detalii despre apelul la proiecte artistice La Cave 2022 AICI.

Descoperiţi de asemenea AICI detalii despre următoarea expoziţie din La Cave – „Wardrobe” de Florin Tamba (25 noiembrie – 10 decembrie 2021).

Mulţumiri speciale companiei Distral, mecena La Cave, pentru 2021.

Participarea senatoarei Anca Dragu la Conferinţa interparlamentară cu tema „Eliminarea violenţei împotriva femeilor” (30 noiembrie 2021) Senatoarea Anca Dragu, membră a Comisiei pentru afaceri europene, a participat marţi, 30 noiembrie a.c., la lucrările Conferinţei interparlamentare cu tema „Eliminarea violenţei împotriva femeilor”organizate, în format online, de Comisia pentru drepturile femeilor şi egalitatea de gen (FEMM), împreună cu Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi Subcomisia pentru drepturile omului (DROI) din Parlamentul European. Evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaţionale pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, marcată, anual, la 25 noiembrie, a avut ca scop creşterea gradului de conştientizare, în legătură cu acest subiect important şi a constituit un bun prilej pentru a explora situaţia actuală a politicilor în domeniul violenţei de gen dar şi pentru a oferi ocazia unui schimb de informaţii şi de bune practici, în vederea eliminării violenţei împotriva femeilor, la scară globală. Reuniunea a fost structurată în patru sesiuni: violenţa sexuală ca armă de război, combaterea violenţei împotriva femeilor şi fetelor cu dizabilităţi, violenţa cibernetică şi Convenţia de la Istanbul. În cadrul dezbaterilor din Sesiunea IV, dedicată Convenţiei de la Istanbul, senatoarea Anca Dragu a relevat reforma cuprinzătoare a legislaţiei române privind violenţa domestică, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Istanbul, dar a atras atenţia că este nevoie de un proces de schimbare a mentalităţii. În plus, senatoarea a subliniat necesitatea mai multor politici în domeniu, la nivel european. În expunerea sa, senatoarea Dragu a opinat ca în Rapoartele de ţară pentru fiecare stat membru al UE ar trebui să existe secţiuni specifice care să evalueze tratamentul aplicat femeilor în fiecare stat. „Totodată, Recomandările specifice de ţară (RST) ar trebui să includă şi puncte concrete privind combaterea violenţei împotriva femeilor iar bugetele naţionale să cuprindă linii bugetare pentru implementarea acestor politici”, a afirmat senatoarea Anca Dragu. La reuniune au participat înalţi reprezentanţi ai Parlamentului European, precum şi membri ai parlamentelor naţionale din întreaga Uniune Europeană.